Entiset sotilashenkilöt kritisoivat Espanjan hallitusta ja ylistävät Francoa

MADRID – Aiemmin tässä kuussa 271 entistä Espanjan armeijan jäsentä käytti maan perustuslain vuosipäivää antaessaan manifestin kritisoi vasemmistoliittohallitusta ja varoitti, että Espanjan yhtenäisyys on uhattuna.

Manifesti julkaistiin pian sen jälkeen, kun keskustelut olivat vuotaneet espanjalaiselle tiedotusvälineille, joissa eläkkeellä olleet ilmavoimien upseerit kuvasivat kenraali Francisco Francon, Espanjan entisen diktaattorin, “korvaamattomaksi” ja antoivat peukalon ehdotukseen, että vasemmistolaisten espanjalaisten tulisi olla ammuttu. Jotkut eläkkeellä olevista upseereista lähettivät myös kirjeitä kuningas Felipe VI: lle hyökkäämään sosialistisen pääministerin Pedro Sánchezin johtamaan hallitukseen.

Vaikka puolustusministeri ja asevoimien päällikkö sanoivat, että lausunnot eivät edusta aktiivisen armeijan näkemyksiä, entisten upseerien rohkea eteneminen politiikkaan sai hallituksen hallitukseen ryhtymään oikeustoimiin ja huolestuneisiin analyytikoihin maassa, jota johti sotilasdiktatuuri vuoteen 1975 saakka.

Viime viikolla vasemmistolainen espanjalainen Público-julkaisu julkaisi kuvakaappauksia toisesta vuotanut WhatsApp-ryhmäkeskustelu, jossa tykistöyksikön aktiiviset jäsenet jakavat fasistisia tervehdyksiä ja uhkaavia kommentteja.

Espanjan puolustusministeri Margarita Robles lähetti eläkkeelle jääneiden ilmavoimien upseerien WhatsApp-keskustelun sisällön syyttäjille selvittääkseen, oliko rikottu perustuslakia.

Puolustuksen esikuntapäällikkö kenraali Miguel Ángel Villarroya Vilalta vahvisti lausunnossaan uudelleen “asevoimiemme poliittisen puolueettomuuden” ja varoitti, että sopimattomat yksityisviestit vahingoittavat “asevoimien kuvaa”, vaikka ne tulisivatkin eläkkeellä olevista upseereista.

“Näiden ihmisten mielipiteiden ei voida katsoa edustavan kollektiivia, johon he kerran kuuluivat”, hän sanoi.

Espanjan korkeimman oikeuden entinen tuomari José Antonio Martín Pallín sanoi puhelinhaastattelussa, että hän ei näe perusteita syytteeseen yksityisen keskustelun sisällöstä, mutta näki perustelut sotilaallisen kunnian, San Hermenegildon ritarikunnan, kumoamiselle, osallistujilta, koska “tämä järjestys vaatii esimerkillistä käyttäytymistä”.

Kuninkaallinen kotitalous välitti kirjeet, jotka kuningas Felipe VI vastaanotti hallitukselle, mutta Martín Pallín väitti, että “kuninkaan olisi pitänyt julkisesti sanoa jotain voimakasta tätä ohjusta vastaan”. Kaiken kaikkiaan hän lisäsi: “Minulle on selvää, että palveluksessa on nyt virkamiehiä, jotka puolustavat antidemokraattisia arvoja, vaikka en sanoisi, että heidän näkemyksensä ovat koko armeijan kanssa.”

Äärimmäisen oikeiston kasvavasta vaikutusvallasta armeijassa on tullut ongelma myös muissa maissa, etenkin Saksaja samaan aikaan hallitusten pyrkimyksen kanssa rajoittaa yksilön oikeuksia, kuten liikkumisvapautta, pandemian takia.

“Espanjalla on oma yksinäisyytensä mielestäni huolestuttavana läntisenä suuntauksena, jonka mukaan monet ihmiset hyväksyvät yhä enemmän ideoita ja autoritaarisuuden tarpeen”, sanoi filosofi ja kolumnisti Josep Ramoneda. “Ei ole yllättävää, että armeija on erityisen suotuisa maa autoritaarisuudelle.”

José Ignacio Domínguez, entinen ilmavoimien upseeri, joka kieltäytyi allekirjoittamasta kirjettä, jonka kohortit olivat valmistautuneet kuningas Felipeen, sanoi, että se oli yritys “saada kuningas puuttumaan asiaan ja auttaa kaatamaan hallitus”.

Vaikka kirjeen allekirjoittavatkin eläkkeellä olevat, hän sanoi, että nykyisten asevoimien poliittiset suuntaukset ovat yhä enemmän Espanjan äärioikeistolaisen puolueen, Voxin, suuntauksia. Viime vuonna Voxista tuli parlamentin kolmanneksi suurin puolue, joka voitti 15 prosenttia äänistä ja esiintyi kansallisen keskiarvonsa ylittävissä maakunnissa, joissa on suuret sotilastukikohdat.

Francon kuoleman jälkeen vuonna 1975 Espanjan siirtyminen demokratiaan “jätti armeijan täysin koskemattomaksi”, totesi herra Domínguez, “joten ei ole yllättävää, että Espanjan uusi äärioikeiston puolue on löytänyt vahvoja kannattajia niiden monien upseerien joukosta, jotka pitävät edelleen heidän muodostumistaan. Pretorian vartija, eivätkä he näytä ymmärtävän, että heidän tulisi totella mitä tahansa hallitusta, joka on valittu demokraattisesti. “

Espanja poisti ratsastajapatsas Francosta Zaragozan tärkeimmästä sotilasakatemiasta vasta vuonna 2006, mikä tarkoittaa, että “jokainen armeijan kenraalimme pääsi kävelemään valtavan entisen diktaattorimme patsaan ohi kahden vuoden sotilaskoulutuksensa aikana, mikä olisi mahdotonta ajatella missään muussa nykyaikainen demokratia ”, Domínguez sanoi.

Luis Gonzalo Segura, entinen armeijan luutnantti ja korruption vastaisen ilmiantajan mukaan, entisten upseerien vaihtamat viestit tekivät selväksi, että “ainoa asia, joka estää heitä vaatimasta vallankaappausta, on, että tämä ei Espanjan väestöstä ja muu Eurooppa vastustaisi sitä. “

Entisten ilmavoimien upseerien vuotama keskustelu vaati ampumaan “26 miljoonaa nartun poikaa”, ilmeinen viittaus yli puoleen Espanjan väestöstä, jonka heidän mukaansa ei jaettu oikeistolaisten näkemyksiä.

Herra Segura oli karkotettu armeijasta vuonna 2015 sotilaallisen kurinalaisuuden rikkomisesta, kun hän syytti esimiestään julkisesti korruptiosta ja muista rikkomuksista.

Vaikka siirtymäprosessi ei vaikuttanut Espanjan asevoimiin Francon kuoleman jälkeen, kolumnisti Ramoneda huomautti, että 1980-luvulla muutti merkittävästi heidän asemaansa kolme tapahtumaa: epäonnistunut armeija vallankaappaus vuonna 1981, laaja sosialistien vaalivoitto vuonna 1982 ja Espanjan liittyminen Natoon sinä vuonna “, mikä pakotti vanhimmat sotilaskomentajamme laimentamaan poliittisia näkemyksiään, varsinkin kun he yhtäkkiä olivat erittäin ylpeitä hankaa olkapäitään suurempien modernien armeijoiden kollegoidensa kanssa”.

Ennen Voxin ilmaantumista herra Ramoneda väitti Katalonian eronnutta haastetta, joka saavutti a kiehumispiste vuonna 2017 “on se, mikä todella muutti asevoimien mielialaa, antaen monille uuden käsityksen heidän roolistaan ​​Espanjan puolustajina ja sen yhtenäisyytenä”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *