Venäjän poliisi pidätti ylimmän Navalny-liittolaisen Lyubov Sobolin

Moskova – Poliisi pidätti perjantaina Venäjän oppositiojohtajan Aleksei A. Navalnyn ylimmän liittolaisen ja kaksi työntekijää, jotka selviytyivät kesällä hermostoa aiheuttavasta myrkytyksestä.

Pidätykset korostivat hänen oppositioryhmänsä Venäjällä jo vuosia jatkunutta poikkeuksellista oikeudellista painostusta ja viranomaisten lisääntynyttä herkkyyttä kaikkeen aktivismiin, joka liittyy myrkytys.

Aiemmin tässä kuussa herra Navalny ja Bellingcat, avoimen lähdekoodin tutkintayksikkö, julkaisivat raportin ja videot, joissa tunnistettiin jäsenet heidän mielestään Venäjän tiedustelupalveluryhmään, lähetettiin jäljittämään ja sitten murhattiin herra Navalny Siperian-matkan aikana.

Mutta operaatio oli tukahdutettu pahasti ja salassapito puhalsi tiedoilla, jotka tiimin jäsenet jättivät lentomatkustajien puhelinluetteloihin ja tietokantoihin Bellingcatin mukaan.

Syytteet mahdollisesti tappavasta, melkein sarjakuva-suunnitelmasta myrkyttää Kremlin kriitikko sijoittamalla hermostoaine alushousuihinsa ovat puhkaisseet Venäjän johtavien tiedustelupalvelujen, FSB: n nimellä Kremlin tunnetun liittovaltion turvallisuusviraston voittamattomuuden ja ammattimaisuuden aura on myöntänyt, että agentit vetivät Navalnya Siperian-matkan aikana, mutta se on kiistänyt, että heillä olisi ollut mitään merkitystä myrkytyksessä.

Saksassa toipuva herra Navalny on ottanut aktiivisen roolin murhayrityksen tutkimisessa. Ainakin neljä aktivistia, jotka kiinnittivät huomiota operaatioon, on pidätetty.

Maanantaina herra Navalny julkaisi verkossa puhelun äänitys jossa hän sanoi huijaavansa kemiallisten aseiden asiantuntijaa FSB: n, Konstantin Kudryavtsevin kanssa, tunnustukseksi esittäen olevansa ylempi upseeri.

Ei ollut riippumatonta vahvistusta siitä, että herra Navalny olisi todellakin puhunut herra Kudrjavtseville tai että tällä nimellä oleva mies olisi palvellut kuolemaryhmässä. KGB: n tärkein seuraaja FSB otti epätavallisen askeleen maanantaina antaa lausunnon väittäen, että herra Navalnyn kutsu oli väärennös.

Moskovassa maanantaina herra Navalnyn suurin liittolainen Lyubov E.Sobol yritti kohdata herra Kudryavtsevin asunnossaan. Poliisi pidätti rouva Sobolin, mutta vapautti hänet sitten sakotettuaan hänelle 1000 ruplaa eli noin 13 dollaria poliisin tottelemattomuudesta.

Ennen perjantaiaamun aamunkoittoa poliisi teki hyökkäyksen Sobolin kotiin ja otti hänet jälleen pidätykseen. Ivan Zhdanov, herra Navalnyn korruptiontorjuntasäätiön johtaja, kirjoitti Twitterissä että häntä tutkitaan nyt vakavammasta rikkomuksesta ja maahantulosta, mikä voi johtaa kahden vuoden vankeusrangaistukseen.

Myös perjantaina viranomaiset pidättivät kuulusteluista Akim Kerimovin ja Olga Kljutšnikovan, Navalnyn YouTube-kanavan, Navalny Stay, kaksi työntekijää. raporttiin kanavan kautta.

Tässä kuussa CNN: n kansainvälinen pääkirjeenvaihtaja Clarissa Ward vieraili toisen miehen asunnossa, jonka Bellingcat oli tunnistanut salamurhaajaksi. Mies kieltäytyi haastattelusta. Neiti Wardia ei pidätetty.

Kremli ei ole vahvistanut, että miehet, joihin rouva Ward ja rouva Sobol yrittivät lähestyä, ovat FSB: n agentteja.

Tällä viikolla poliisi aloitti jälleen tukahduttamisen myrkytykseen liittyvän aktivismin suhteen pidätettiin hetkeksi elokuvantekijä Vitaly Mansky protestoi FSB: n päämajan edessä Moskovassa pitäen kiinni ruudullisista sinisistä alushousuista, mikä viittaa symbolisesti vakoojatoimistoon myrkytykseen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *