Valtaton, hänestä tuli suurimmaksi osaksi näkymätön ahdinko

RIO DE JANEIRO – Aihe oli tabu lapsuutensa aikana Libanonissa, kuiskattiin, mutta siitä ei koskaan keskusteltu avoimesti.

Se tuli kärkeen, kun Maha Mamo oli 15-vuotias, ja raivoissaan jättää partiolaisten ulkomaanmatkan, hän kohtasi vanhempansa.

Silloin rouva Mamo sai tietää, että hän ja hänen kaksi sisarustaan ​​olivat syntyneet kansalaisuudettomina, kelpuuttamattomiksi minkään maan kansalaisuuteen ja menettäneet sen mukaiset perusoikeudet – mukaan lukien partiolennolle tarvittava passi.

Libanon ei myönnä kansalaisuutta automaattisesti siellä syntyneiden maahanmuuttajien lapsille, kuten hän ja hänen sisaruksensa olivat, hänen vanhempansa selittivät. Ja heidän kotimaastaan ​​Syyriasta tulleet asiakirjat eivät olleet kysymyksessä, äiti ja isä sanoivat, koska heidän uskontojenvälinen avioliitonsa oli siellä laitonta.

Neiti Mamo etsi kotimaata johti hänet Brasiliaan, jossa hänestä ja hänen sisarestaan ​​Souadista tuli vuonna 2018 ensimmäiset kansalaisuudettomat ihmiset, joille tuli maan uusi maahanmuuttolaki.

Vuosien pituisen tehtävänsä aikana neiti Mamo, joka äskettäin julkaisi muistion hänen koettelemuksestaan, on tullut näkyvin aiemmin kansalaisuudettomista henkilöistä ja ainoa tehokas puolestapuhuja miljoonille, jotka jäävät kömpelöön.

Vuosia ennen passi saamista 32-vuotias Maho matkusti ympäri maailmaa käyttämällä erityistä matkustusasiakirjaa, joka myönnettiin kansalaisuudettomille ihmisille ja piti intohimoisia puheita Yhdistyneiden Kansakuntien konferensseissa ja muissa tapahtumissa.

“Kiitos julkisten esiintymisten ja sosiaalisen median läsnäolon eri mantereilla”, sanoi Yhdistyneiden Kansakuntien pakolaisviraston kansalaisuudettomuusosaston johtaja Melanie Khanna. “Tuhannet ihmiset ovat ymmärtäneet, kuinka joku voi päättää kansalaisuudettoman ilman omaa syytäan ja kuinka tuhoisat seuraukset sillä on. “

Niiden ihmisten lukumäärää ympäri maailmaa, joilla ei ole kansalaisuutta, on vaikea arvioida. Vähintään 4,2 miljoonaa kansalaisuudettomia ihmisiä on 79 maassa, jotka ilmoittavat heistä, mutta YK: n virasto uskoo sen olevan vakava aliluku ja että ongelma vaikuttaa moniin miljooniin muihin.

Kansattomuus johtuu erilaisista tilanteista, kuten rajojen uudelleenpiirrosta, syrjivistä laeista, jotka estävät naisia ​​siirtämästä kansallisuutta lapselle, rekisteröimättömistä syntymistä tai etnisen ryhmän joukkokarkotuksesta.

Neiti Mamon matkasta passiä kantavaksi, maapalloa ravisevaksi aktivistiksi ja kirjoittajaksi, joka pitää sävelkorkeita puheita, mukaan lukien TED-keskustelu Genevessä, alkoi vuosien epätoivolla.

Elämä Libanonissa tunsi tukahduttavan rouva Mamon ja hänen kaksi sisarustaan. Hänen vanhempansa olivat huolissaan aina, kun lapset ylittivät tarkastuspisteet sodan runtelemassa Beirutissa, jossa syyrialaisia ​​kohdeltiin usein vihamielisesti.

Raha oli tiukka, hän sanoi. Hänen äitinsä, joka oli ollut sairaanhoitaja Syyriassa, ei työskennellyt Libanonissa. Hänen isänsä käytti kuorma-autoa ansaitsemaan rahaa liikkeellä. Lapset saivat uusia vaatteita kahdesti vuodessa – joulun ja pääsiäisen aikana.

Koska lapsilla ei ollut asiakirjoja, heidän vanhempiensa oli tehtävä ihmeitä saadakseen heidät kouluun ja pyytämällä virkamiehiltä luopumista ja suosiota. Kun hän oli tarpeeksi vanha harkitsemaan yliopistoa, Mamo löysi useless yhden yliopiston, joka oli halukas ottamaan hänet, mikä tarkoitti luopumista unelmastaan ​​lääketieteen opiskelusta.

Hän jatkoi pisimpään kaukoihin, mukaan lukien ystävän vanhempien adoptoinnin. Mamo-perhe maksoi pienen omaisuuden ihmisille, jotka sanoivat tuntevansa jonkun, joka tunsi jonkun, joka voisi tehdä heistä libanonilaisia.

“Teimme kaiken mitä voit kuvitella”, hän sanoi. “Menetimme paljon rahaa maksaa ihmisille, jotka sanoivat, että heillä oli yhteyksiä.”

Hänen sisaruksensa tuntuivat suostuneen kohtaloonsa. Mutta rouva Mamo päätti, että hän ei levätä ennen kuin hän löytää tien. Hän laati luettelon kaikista Libanonin suurlähetystöistä ja lähetti kullekin sähköpostin, jossa kuvataan menetetyt mahdollisuudet ja unelmat, joita hänellä on.

Vuosien ajan suurin osa suurlähetystöistä jätti hänet huomiotta, ja jotkut lähettivät lyhyitä vastauksia. Vuonna 2013 Meksikon suurlähettiläs kirjoitti takaisin ja tarjosi auttaa löytämään tapa saada hänet sinne.

Tämä mahdollisuus sai Moton sisaren, Souadin, kokeilemaan myös onneaan. Hän lähetti omat sähköpostiensa diplomaattiedustustoille. Maaliskuussa 2014 Brasilian suurlähetystö laajensi Souadia ja myöhemmin rouva Mamo ja hänen veljensä Eddy kutsuun matkustaa Brasiliaan erityisviisumilla Syyrian pakolaisille.

Neiti Mamo ei tiennyt mitään Brasiliasta. “Ainoa asia, jonka tiesimme, oli epävarma maa”, hän sanoi.

Raahauksella, joka oli saanut hänet niin pitkälle, rouva Mamo selasi Facebookin läpi selvittääkseen, löytäisikö hän Brasiliassa käyneitä ystäviä ja huomasi, että entisen joukkonsa partiolainen tyttö oli kerran asunut hetkeksi Brasilian perheen luona.

Hän lähetti perheelle esittelyviestin. Hänen yllätyksekseen perhe kutsui hänet ja hänen sisaruksensa jäämään kotiinsa kaakkoiseen Belo Horizonten kaupunkiin.

Syyskuussa 2014, kun hän oli 26, Mamo nousi lennolle Libanonista – maksettuaan hallitukselle tuhansia dollareita sakkoja viisuminsa ylittämisestä.

Kun hän oli Brasiliassa, hänet hämmästytti aluksi maan koko ja kohtaama vieraanvaraisuus. Mutta pian koitti, että maahanmuuttaja-aseman laillistamiseksi ei ollut selkeää tietä – asiaa, jota kukaan Beirutin Brasilian suurlähetystössä ei ollut selvittänyt.

“Alat tuntea hämmennystä, kuten mitä teen täällä”, Mamo sanoi. “En ymmärrä kieltä, en ymmärrä kulttuuria.”

Neiti Mamo työskenteli satunnaisia ​​töitä Belo Horizontessa, kuten jakeli esitteitä kadulla.

Maaliskuussa 2015 haastattelu, jonka hän antoi Brasilian televisio-ohjelmalle kansalaisuudettomuudesta, herätti hänen uransa aktivistina. Yhdistyneiden Kansakuntien virkamiehet, jotka olivat edellisenä vuonna aloitti kampanjan, jossa maita kehotettiin toteuttamaan politiikkoja kansalaisuudettomuuden poistamiseksi, pani merkille.

He auttoivat Mamoa hankkimaan matkustusasiakirjan, ja pian hän lensi ympäri maailmaa kertoen tarinaansa ja kehottamalla lainsäätäjiä luomaan lailliset keinot kansalaisuudelle sanomattomille miljoonille ilman kansalaisuutta.

Yhdistyneet kansakunnat loi kaksi konventtia kansalaisuudettomien henkilöiden oikeuksista toisen maailmansodan jälkeen, mutta heillä oli suhteellisen vähän allekirjoittajia.

Tämä tarkoitti sitä, että jopa maista, joilla on ollut maahanmuuttajien vastaanotto, kuten Brasiliasta ja Yhdysvalloista, puuttui tie kansalaisuudettomille kansalaisuudettomille ihmisille.

Neiti Mamo oli kyllästynyt käyttämään niin paljon työtä ja aikaa aktivismiin, joka ei tuonut häntä ja hänen sisaruksiaan lähemmäksi heidän kansalaisuudettomuutensa ratkaisua. Sitten hänen veljensä Eddy tapettiin ryöstöyrityksen aikana heidän kodinsa lähellä kesäkuussa 2016.

Kuolema aiheutti laajaa uutislähetystä Brasiliassa ja antoi Mamo-aktivismille kiireellisyyden. Pääkaupungin Brasílian virkamiehet ottivat huomioon. Vuonna 2017, kun lainsäätäjät päivittivät maan maahanmuuttokoodia, ne sisälsivät uuden säännön, jonka avulla kansalaisuudettomille ihmisille voidaan tarjota virtaviivainen tie kansalaisuuteen.

Kesäkuussa 2018 Torquato Jardim, joka oli silloinen oikeusministeri, kutsui Maho ja hänen sisarensa pääkaupunkiin seremoniaan, jossa heistä tuli ensimmäisiä kansalaisuudettomia henkilöitä, jotka on nimetty kansalaisuudeksi Brasiliassa.

Muutamaa kuukautta myöhemmin Brasilian virkamiehet Genevessä yllätti rouva Maho kansalaisuusasiakirjoillaan, kun hän lopetti yhden tavaramerkkitapauksistaan, jonka hän pitää usein Brasilian lipulla olkapäillä.

Yhdistyneiden Kansakuntien virkamiehet arvostavat Mahon sitkeyttä asettamalla asia poliittiselle asialistalle Brasiliassa, joka on useless 23 maassa, jolla on tällä hetkellä lailliset mahdollisuudet ottaa vastaan ​​kansalaisuudettomia ihmisiä.

Neiti Maho kertoi olevansa kasvanut tuntemaan itsensä viskeraalisesti brasilialaiseksi, tuntien olonsa kotoisaksi kansakunnassa, jossa on niin laaja rotujen, uskontunnustusten ja esi-isien yhdistelmä. “Aina kun he kuulevat tarinani, kukaan ei aio kysyä minulta: Oletko muslimi, oletko kristitty?” hän sanoi. “He arvostavat sinua yksinkertaisesti siitä, että olet ihminen.”

Joulukuussa 2018 yhdellä ensimmäisistä matkoista, jotka hän käytti käyttämällä Brasilian passiaan, rouva Maho huomasi tullien selvittävän Pariisissa, kun lento Beirutista laskeutui.

Hän ei voinut olla huomaamatta, että maahanmuuttoviranomaiset tarkastivat tarkasti libanonilaisten matkustajien passeja ja viisumeja ja esittivät paljon kysymyksiä.

Toisin kuin libanonilaiset, brasilialaiset eivät tarvitse viisumia Ranskaan. Kun hän esitti passi, hänet otettiin vastaan ​​lämpimästi hymyillen – ei kysymyksiä.

“Olin kuin, oi Jumalani, rakastan Brasilian passiani.” hän sanoi. Hän ei voinut ravistaa hieman schadenfreudea tarkkaillessaan libanonilaisten tarkempaa valvontaa. “Mikä tulee ympärille, kiertää”, hän sanoi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *