Trump varoittaa Irania kostotoimista Yhdysvaltojen Bagdadin suurlähetystöön kohdistuneiden hyökkäysten jälkeen

WASHINGTON – Presidentti Trump varoitti keskiviikkona Irania pitämään sitä vastuullisena “jos yksi amerikkalainen tapetaan” Irakin raketti-iskuissa, jotka Trumpin hallinto ja armeijan virkamiehet syyttivät Teheranista.

Jonkin sisällä Twitter-viesti Valkoisessa talossa vanhempien virkamiesten kanssa pidetyn tapaamisen jälkeen herra Trump sanoi, että Iran oli sunnuntaina raketti-iskujen takana Bagdadin Yhdysvaltain suurlähetystöön. “Ystävällisiä terveysneuvoja Iranille” Herra Trump twiittasi. “Jos yksi amerikkalainen tapetaan, pidän Irania vastuullisena. Ajattele se uudestaan. “

Hänen virkaansa seurasi a Yhdysvaltain keskushallinnon lausunto, joka kutsui sunnuntain iskut vuosikymmenen suurimmaksi. “20. joulukuuta 2020 Irakin vihreää vyöhykettä vastaan ​​tapahtuneen rakettihyökkäyksen suoritti melkein varmasti iranilaisten tukema kelmi-miliisiryhmä”, keskuskomennon tiedottaja kapteeni Invoice City sanoi lausunnossaan. Hän lisäsi, että 21-rakettihyökkäys “selvästi EI ollut tarkoitettu uhrien välttämiseksi”.

Hyökkäys tappoi ainakin yhden irakilaisen siviilin ja vahingoitti suurlähetystöyhdistystä. Se lisää Yhdysvaltojen ja Iranin välisiä kasvavia jännitteitä herra Trumpin puheenjohtajakauden vähenevinä päivinä. Viime kuukausi, presidentti suostutettiin iskuista Iraniin sen jälkeen kun hänen avustajansa varoittivat, että se voi kasvaa laajemmaksi konfliktiksi hänen viimeisinä viikkoina virassaan.

Noissa keskusteluissa Trump esitti ajatuksen hyökätä Iraniin pakottaakseen se lopettamaan ydinohjelmansa kasvattamisen. Tällainen hyökkäys olisi merkittävä isku valitulle presidentti Joseph R.Biden Jr: lle, joka haluaa elvyttää sen 2015 Iranin ydinsopimus, Obaman hallinnon allekirjoittama ulkopoliittinen saavutus Trump vetäytyi vuonna 2018. Tällainen lakko uuden hallinnon kynnyksellä voi myrkyttää suhteet Teheraniin niin paljon, että sopimuksen elvyttäminen olisi mahdotonta.

Irakissa tapahtuvien rakettihyökkäysten kosto voi myös vahingoittaa tulevia suhteita, vaikkakaan todennäköisesti niin paljon kuin lakko Iranin ydinlaitokselle, puolustusministeriön virkamies sanoi. Mutta nimettömyyden vuoksi puhunut virkamies, koska Valkoisen talon kokous oli yksityinen, sanoi, että keskiviikkona pidetystä kokouksesta päätettiin pitää kiinni toistaiseksi ankarista suullisista varoituksista.

Trumpin jälkeen erotti Mark T. Esperin puolustussihteerinsä viime kuussa yhdessä muut Pentagonin parhaat avustajat, Puolustusministeriö ja muut kansallisen turvallisuuden virkamiehet ovat yksityisesti ilmaisseet huolensa siitä, että presidentti voisi aloittaa toimikautensa lopussa joko salaisia ​​tai avoimia operaatioita Irania ja muita vastustajia vastaan.

Virkamiesten mukaan lakko voi olla väistämätön, jos amerikkalaisia ​​tapetaan ennen vihkimispäivää. Virkamiehet ovat olleet erityisen hermostuneita Yhdysvaltain lakko, joka tappoi kenraalimajuri Qassim Suleimanin, Iranin islamilaisen vallankumouksellisen vartijajoukon Quds-eliittijoukkojen komentaja ja Iranin tukeman miliisin Irakin johtaja – kuolemat, joita Iranin johtajat vaativat säännöllisesti, ettei heillä ole vielä kostaa.

Irakissa rakettihyökkäykset, jotka Yhdysvallat on pitkään sanonut liittyvän Iraniin, ovat katkottua. Mutta Pentagonin virkamiehet ovat huolissaan siitä, että mikä tahansa tällaisten hyökkäysten kohoaminen voi antaa herra Trumpille syyn kostaa. “Yhdysvallat asettaa Iranin vastuuseen kaikkien amerikkalaisten kuolemista, jotka johtuvat Iranin tukemien miliisien työstä”, keskuskomennon lausunnossa sanottiin.

Kahden viime viikon aikana keskuskomento on lentänyt alueella B-52-pommikoneita voimanäytöksessä, lähettänyt ylimääräisen hävittäjälentolaivueen Saudi-Arabiaan, pitänyt lentotukialusta Nimitz alueella ja ilmoittanut lähettävänsä Tomahawkia ampuva sukellusvene. Kaikki nämä toimenpiteet, armeijan virkamiesten mukaan, ovat pelotteen nimissä.

Eric Schmitt osallistui raportointiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *