Pakistanin tuomioistuimen määräykset miehet vapautettiin Daniel Pearl -tapauksessa

KARACHI, Pakistan – Pakistanilainen tuomioistuin määräsi torstaina neljän miehen vapauttamisen, jotka pidätettiin yhdysvaltalaisen toimittajan Daniel Pearlin sieppauksen ja tappamisen takia vuonna 2002, väittäen, että heidät oli vapautettu kuukausia sitten ja että heidän jatkuva pidätyksensä oli laitonta.

“Nämä miehet ovat mätänneet vankilassa 18 vuotta tekemättä mitään rikoksia”, puheenjohtaja tuomari sanoi, paikallisten tiedotusvälineiden mukaan.

The Wall Avenue Journalin toimittaja Herra Pearl siepattiin ja tapettiin Karachin eteläisessä satamakaupungissa työskennellessään tutkinnassa, joka koski militanttiryhmien yhteyksiä Al-Qaidaan.

Huhtikuussa Sindhin maakunnan korkein oikeus kaatui murhan tuomio Ahmed Omar Sheikh, Ison-Britannian kansalainen ja militantti, jota syytetään herra Pearlin sieppauksen ja tappamisen suunnittelemisesta. He sanoivat, että herra Sheikhia vastaan ​​oli riittävästi todisteita sieppaussyytteen tukemiseksi, mutta ei murhasta. Tuomioistuin supisti hänen rangaistustaan ​​seitsemään vuoteen, mikä antoi hänelle mahdollisuuden kävellä vapaasti, koska hän oli jo ollut vankilassa 18 vuotta.

Kolmen muun miehen tuomio murhasta ja sieppauksesta kumottiin myös huhtikuussa. Mutta Pakistanin viranomaiset saivat kaikki neljä miestä uusimaan uudelleen päivän kuluttua tuomioistuimen vapauttamisesta toimenpiteestä, jonka avulla hallitus voi pitää terrorismista epäiltyjä enintään kolmen kuukauden ajan. Tätä toimenpidettä jatkettiin toistuvasti, mikä Excessive Courtin mielestä torstaina oli laiton The New York Timesin kanssa jaetun määräyksen kopion mukaan.

Pakistanin hallitus pyysi korkeinta oikeutta palauttamaan syylliset tuomiot, ja herra Pearlin perhe jätti vetoomuksen, jossa kehotettiin tuomareita lykkää alemman oikeusasteen vapauttamispäätöstä. Pakistanin hallituksen ja Pearl-perheen tekemät valitukset on tarkoitus käsitellä korkeimmassa oikeudessa 5. tammikuuta.

Herra Pearlin äiti Ruth Pearl ei vastannut heti kommentointipyyntöön torstaina. Pearl-perheen lakimies Faisal Siddiqi sanoi torstaina, että hän ei odottanut miesten vapauttavan vankilasta, mutta jos he olisivat, niin se ei voi kestää kauan.

“Jos valitukset hyväksytään, ne menevät vankilaan pysyvästi”, herra Siddiqi sanoi.

Viranomaiset voivat jälleen estää oikeuden määräyksen, mutta Karachin maakuntatuomioistuin käski torstaina turvallisuusvirastoja olemaan asettamatta Sheikhia tai muita syytettyjä miehiä “ennaltaehkäisevään pidätykseen”.

Tuomioistuimen päätöksen jälkeen miesten sukulaiset pääsivät Karachin vankilaan, mutta vankilan hallinto ilmoitti, että he eivät olleet vielä saaneet vapautusmääräyksiä, kertoi Fahad Naseemin sukulainen Munawar Ahmed, yksi Sheikhin tuomituista kumppaneista.

“Jumalan siunauksella osoitetaan jälleen, että neljä miestä oli viattomia”, herra Ahmed sanoi. “Se on oikeuden ja totuuden voitto.”

Herra Pearl sieppasi Karachissa 23. tammikuuta 2002, kun hän jatkoi tarinaa islamilaisesta ääriliikkeestä. Häntä kaatettiin helmikuun alussa, Karachin slummeissa syvällä sijaitsevassa laitoksessa.

Pian herra Pearlin tappamisen jälkeen Pakistanin hallitus, silloisena presidentti Pervez Musharrafin johdolla, muutti nopeasti pidättääkseen herra Sheikhin ja muut miehet Yhdysvaltojen maailmanlaajuisen huuton ja painostuksen keskellä. Bushin hallinto pyysi Sheikhin luovuttamista.

Amerikkalaisten virkamiesten mukaan vuonna 2007 Khalid Shaikh Mohammed, syytetty 11. syyskuuta 2001 tapahtuneiden iskujen johtamisesta, tunnusti suorittaneensa Pearlin murhan henkilökohtaisesti.

Tunnustus ei johtanut Sheikhin, tunnetun jihadin, joka kerran opiskeli Lontoon kauppakorkeakoulussa, vapauttamiseen.

Sheikh oli yksi kolmesta tuomitusta terroristista, jotka Intia vapautti vuonna 1999 vastineeksi kaapatun lentoyhtiön matkustajista. Pakistanin armeija ilmoitti rikkoneen militanttien yritystä vapauttaa hänet Sindhin maakunnan vankilasta vuonna 2016.

A raportti Georgetownin yliopiston journalismiohjelman opiskelijat ja tiedekunnat sekä tutkivien toimittajien kansainvälinen yhteenliittymä sanoivat, että nämä neljä osallistuivat Mr. Pearlin sieppaamiseen, mutta eivät olleet vastuussa hänen todellisesta murhastaan.

Raportin mukaan herra Pearlin tappaminen sulautti Al Qaidan operatiiviset yksiköt Pakistanin militanttien kanssa, mikä alkoi tappavaksi yhdistelmäksi, joka on vaivannut Pakistania siitä lähtien.

Zia ur-Rehman raportoitu Karachista, ja Emily Schmall New Delhistä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *