Oscar-voittaja teki Khashoggi-dokumentin. Suoratoistopalvelut eivät halunneet sitä.

Bryan Fogelin ensimmäinen dokumentti, “Icarus” auttoi paljastamaan Venäjän dopingiskandaalin, joka johti maan karkottamiseen vuoden 2018 talviolympialaisista. Se voitti myös Oscarin hänelle ja elokuvan julkaisevalle Netflixille.

Toiseen projektiinsa hän valitsi toisen aiheen, jolla on maailmanlaajuinen mielenkiinto: tappaminen Jamal Khashoggi, Saudi-Arabian toisinajattelija ja Washington Submit -kolumnisti sekä rooli, jolla Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman oli siinä.

Oscar-palkinnon saaneen elokuvantekijän elokuva ansaitsisi normaalisti paljon huomiota suoratoistopalveluista, jotka ovat käyttäneet dokumentteja ja markkinarakoja houkuttelemaan tilaajia ja ansaitsemaan palkintoja. Sen sijaan kun herra Fogelin elokuva, “Toisinajattelija”, vihdoin löysi jälleenmyyjän kahdeksan kuukauden kuluttua, se oli riippumattoman yrityksen kanssa, jolla ei ollut suoratoistoalustaa ja paljon kapeampi ulottuvuus.

“Nämä globaalit mediayhtiöt eivät enää ajattele useless:” Kuinka tämä tulee pelaamaan Yhdysvaltain yleisölle? “, Mr. Fogel sanoi. ”He kysyvät:” Entä jos laitan tämän elokuvan Egyptiin? Mitä tapahtuu, jos vapautan sen Kiinassa, Venäjällä, Pakistanissa ja Intiassa? ‘ Kaikki nämä tekijät ovat tulossa peliin, ja se estää tällaisia ​​tarinoita. “

“Toisinajattelija” avataan nyt 150-200 teatterissa eri puolilla maata joulupäivänä ja on sitten ostettavissa premium-video-on-demand-kanavilta 8. tammikuuta. (Alkuperäiset suunnitelmat edellyttivät 800 teatterin julkaisua lokakuussa, mutta ne skaalattiin takaisin pandemian takia.) Elokuva julkaistaan ​​kansainvälisesti jakelijaverkoston kautta Britanniassa, Australiassa, Italiassa, Turkissa ja muissa Euroopan maissa.

Se on kaukana potentiaalisesta yleisöstä, johon se olisi voinut tavoittaa palvelun, kuten Netflix tai Amazon Prime Video, kautta, ja herra Fogel sanoi uskovansa, että se oli myös merkki siitä, kuinka nämä alustat – yhä voimakkaammin dokumenttielämässä elokuva – olivat laajentamassa tilaajakuntaansa, eivätkä välttämättä kiinnittäneet huomiota voimakkaiden liikaa.

Elokuvassaan Fogel haastatteli Khashoggin morsiamen Hatice Cengiziä, joka odotti murhan tapahtuessa Saudi-Arabian konsulaatin ulkopuolella Istanbulissa vuonna 2018. Washington Postin kustantaja Fred Ryan; ja useita Turkin poliisin jäseniä. Hän varmisti 37 sivun transkription, joka tehtiin muistiinpanosta siitä, mitä tapahtui huoneessa, jossa herra Khashoggi tukehdutettiin ja pilkkoi. Hän vietti myös huomattavan osan aikaa Omar Abdulazizin, Montrealissa maanpaossa olevan nuoren toisinajattelijan kanssa, joka oli työskennellyt herra Khashoggin kanssa taistellakseen tapaa, jolla Saudi-Arabian hallitus käytti Twitteriä yrittäessään halveksia vastakkaisia ​​ääniä ja valtakunnan kritiikki.

“Dissident” laskeutui halutulle paikalle tammikuun Sundance-elokuvajuhlilla. Hollywood Reporter kutsui sitä “voimakkaaksi, syväksi ja kattavaksi”, kun taas Lajike sanoi se oli ”hämmästyttävän merkityksellinen dokumentti-trilleri”. Hillary Clinton, joka oli Sundancessa häntä käsittelevän dokumenttielokuvan parissa, kehotti ihmisiä katsomaan elokuvaa, sanoen näyttämöhaastattelu että se tekee “vilpittömästi tehokasta työtä osoittamalla parvi, jota sosiaalinen media voi olla”.

Ainoa asia, joka jäljellä oli, oli herra Fogelin turvaaminen myyntiin merkittävälle suoratoistoalustalle, joka voisi vahvistaa elokuvan tuloksia, kuten Netflix teki ”Icarusin” kanssa. Kun ”Dissident” lopulta löysi jälleenmyyjän syyskuussa, se oli riippumaton yritys Briarcliff Leisure.

Fogel kertoi saaneensa Netflixin tietoiseksi elokuvastaan ​​tuotannon aikana ja kuukausia myöhemmin, kun se hyväksyttiin Sundanceen. “Kerroin heille, kuinka innoissani olin siitä, että he näkivät sen”, hän sanoi. “En kuullut mitään takaisin.”

Netflixin toimitusjohtaja Reed Hastings oli elokuvan Sundance-ensi-ilta, mutta yritys ei tehnyt tarjousta elokuvasta. “Vaikka olin pettynyt, en ollut järkyttynyt”, herra Fogel sanoi.

Netflix kieltäytyi kommentoimasta, vaikka tiedottaja Emily Feingold viittasi muutamaan poliittiseen dokumenttiin, jotka palvelu äskettäin tuotti, mukaan lukien 2019-luvut “Demokratian reuna” autoritaarisen johtajan Jair Bolsonaron noususta Brasiliassa.

Amazon Studios kieltäytyi myös tarjoamasta. Elokuvassa näytetään materiaalia Amazonin toimitusjohtajan Jeff Bezosista, joka omistaa yksityisesti The Washington Postin. Amazon ei vastannut kommentointipyyntöön.

Fox Searchlight, jonka nyt omistaa Disney, ei tehnyt tarjousta. Eikä myöskään riippumaton jakelija Neon, joka oli viime vuoden Oscar-voitetun parhaan kuvan “Parasite” takana ja hankkii usein haastavaa sisältöä.

“Huomasin, että halu yritysten voittoihin on jättänyt Amerikan elokuvakulttuurin eheyden heikentyneeksi”, sanoi Thor Halvorssen, voittoa tavoittelemattoman ihmisoikeussäätiön perustaja ja toimitusjohtaja, joka rahoitti elokuvaa ja toimi tuottajana.

Dokumentit eivät yleensä ole suuria lipputuloja, joten ne ovat perinteisesti löytäneet yleisönsä muualta. PBS on jo pitkään ollut foorumi merkittäville dokumenttielokuville, mutta suoratoiston nousu on tehnyt Netflixin, Amazonin ja Hulun kaltaisista yrityksistä erittäin tärkeitä tyylilajille. Kun nämä yritykset ovat kasvaneet, niiden liiketoimintatarpeet ovat muuttuneet.

“Tämä on kiistatta poliittista”, sanoi Stephen Galloway, Chapmanin yliopiston elokuvakoulun dekaani. “Se on pettymys, mutta nämä ovat jättimäisiä yrityksiä selviytymiskuolemassa.”

Hän lisäsi: “Luuletko, että Disney tekisi jotain muuta Disney +: n kanssa? Voisiko Apple tai jokin megakorporaatioista? Heillä on taloudellisia vaatimuksia, joita on vaikea sivuuttaa, ja heidän on tasapainotettava ne sananvapauden kysymyksiin. “

“Dissident” ei ole ainoa poliittinen dokumentti, joka ei ole onnistunut turvaamaan kotia suoratoistopalvelussa. Tänä vuonna Magnolia Footage, jolla on suoratoistosopimus Disneyn omistaman Hulun kanssa, vetäytyi sopimuksesta The Assassins -dokumenttielokuvan tekijöiden kanssa, joka kertoo Kim Jong-namin, veljeskunnan velipojan, myrkytyksestä. Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un.

Elokuvan ohjaaja Ryan White viittasi haastattelussa Sony Picturesin vuoden 2014 hakkerointiin Lajike, ja haavoittivat Yhdysvaltojen jakamisen “kuoppaista tietä” yrityksille, jotka tunsivat, että ne “voitaisiin hakkeroida tavalla, joka voisi olla tuhoisaa heille tai heidän alimmalle rivilleen”.

Netflix halusi saada “Ikaruksen” useita vuosia sitten, ostamalla elokuvan 5 miljoonalla dollarilla sen jälkeen, kun se esiteltiin Sundancessa vuonna 2017. ”Fogelin uskomaton riskinotto on tuottanut absorboivan tosielämän trillerin, jolla on edelleen maailmanlaajuisia jälkikaiutteita”, Lisa Nishimura , joka oli Netflixin alkuperäisten dokumenttielokuvien varapuheenjohtaja, sanoi tuolloin lausunnossaan.

Herra Fogel miettii, olisiko yritys yhtä innoissaan elokuvasta nyt.

“Kun” Icarus “ilmestyi, heillä oli 100 miljoonaa tilaajaa”, hän sanoi. (Netflixillä on tällä hetkellä 195 miljoonaa tilaajaa maailmanlaajuisesti.) “Ja he etsivät saadakseen David Fincherin tekemään elokuvia heidän kanssaan, saadakseen Martin Scorsesen tekemään elokuvia heidän kanssaan, saadakseen Alfonso Cuarónin tekemään elokuvia heidän kanssaan. Siksi oli niin tärkeää, että heillä oli elokuva, jolla he voisivat voittaa palkinnon. ”

Tammikuussa 2019 Netflix veti jakson koomikko Hasan Minhajin sarjasta “Patriot Act”, kun hän kritisoi prinssi Mohammedia herra Khashoggin kuoleman jälkeen. Herra Hastings puolusti myöhemmin aloitetta sanoen: “Emme yritä tehdä” totuutta valtaan “. Yritämme viihdyttää. “

Marraskuussa Netflix allekirjoitti kahdeksan kuvan elokuvasopimuksen Saudi-Arabian studion Telfaz11 kanssa elokuvien tuottamiseksi, joiden mukaan “tavoitteena on laaja vetovoima sekä arabien että maailmanlaajuisen yleisön keskuudessa”.

“Erimielisen” tulos ei ole ollut ihanteellinen, mutta herra Fogel toivoo edelleen, että ihmiset näkevät elokuvan.

“Rakastan Netflixiä ja pidin itseäni osana Netflix-perhettä sen jälkeen, kun olemme saaneet upean kokemuksen Ikaruksesta”, hän sanoi. “Valitettavasti he eivät ole sama yritys kuin muutama vuosi sitten, kun he kiihkeästi vastustivat Venäjää ja Putinia.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *