Yhdysvaltain mielestä immuniteetin myöntäminen Saudi-Prinssille epäiltyjen murhayritysten yhteydessä

WASHINGTON – Trumpin hallinto harkitsee pyyntöä myöntää Saudi-Arabian kruununprinssille Mohammed bin Salmanille liittovaltion oikeusjuttu, jossa häntä syytetään Kanadassa asuvan entisen Saudi-Arabian tiedustelupäällikön tappamisesta, tapaukseen liittyvät oikeudelliset asiakirjat osoittavat.

Jos pyyntö hyväksytään, ulkoministeriön suositus voisi mahdollisesti tarjota oikeusperustan muiden prinssiä vastaan ​​nostettujen tapausten hylkäämiseksi, erityisesti tapauksen, jossa häntä syytetään Saudi-Arabian toisinajattelijan Jamal Khashoggin murhasta vuonna 2018, joka on tapauskohtainen henkilö sanoi.

Koskemattomuuspyyntö johtuu tapauksesta, jossa Saudi-Arabian entinen avustaja Saad Aljabri oli elokuussa julkisesti syytti prinssi Mohammedia lähettämällä agenttiryhmän Kanadaan tappamaan hänet. Hänen oikeudenkäyntinsä tarjosi useless vähän todisteita väitteiden tueksi.

Ulkoministeriön virkamiehet antoivat viime kuussa Aljabrin lakimiehille kyselylomakkeen, jossa he pyysivät heidän oikeudellisia näkemyksiään Saudi-Arabian pyynnöstä myöntää prinssille immuniteetti oikeudenkäynnissä esitettyjä vaatimuksia vastaan, asiakirjat osoittavat.

On epäselvää, ehdottaako ulkoministeriö tässä tapauksessa koskemattomuuden myöntämistä vai tehdäänkö päätös ennen 20. tammikuuta, jolloin presidentti Trump, joka on julkisesti tuettu prinssi Mohammed, lähtee toimistosta.

Ulkoministeriön edustaja kieltäytyi kommentoimasta ja viittasi pöytäkirjaan, jossa ei keskusteltu vireillä olevista oikeudenkäynneistä. Aljabrin lakimiehet kieltäytyivät kommentoimasta. Washingtonin Saudi-Arabian viranomaiset eivät palauttaneet kommenttipyyntöä. Keskustelut koskemattomuuden suosittelemisesta olivat raportoi aiemmin The Washington Put up.

Virkaan astumisensa jälkeen herra Trump on ollut voimakas Saudi-Arabian puolestapuhuja: Hän on kiittänyt maan osallistumista Qatarin saarto vuonna 2017; vetoi kaksipuolueelle päätöslauselma, joka olisi lopettanut Yhdysvaltojen tuen Jemenin sodalle; ja hylkäsi todisteet siitä, että prinssi Mohammed määräsi herra Khashoggin tappamisen ja pilkkomisen säilyttääkseen miljardeja dollareita amerikkalaisista asekaupoista Saudi-Arabiaan.

Jos keskustelut koskien koskemattomuuden suosittelemista prinssi Mohammedille jatkuvat valitun presidentti Joseph R. Biden Jr: n hallinnossa, on epäselvää, miten ulkoministeriö suhtautuisi tällaiseen pyyntöön.

Herra Biden on ollut äänekäs kritiikki Saudi-Arabiasta. Hän on luvannut lopettaa Jemenin sodan tukemisen ja sanonut, että Yhdysvallat “ei enää koskaan tarkista ovensa periaatteita useless ostaakseen öljyä tai myydä aseita”.

Aljabrin poika ja kardiologi Kanadassa Khalid Aljabri sanoi haastattelussa olevansa huolestunut siitä, että Trumpin ulkoministeriö politisoi kaikki päätökset prinssi Mohammedin koskemattomuuden myöntämisestä. Hän sanoi olevansa huolestunut siitä, että prinssi saattaa tuntea olevansa vapaa estääkseen kostaa poliittisia vastustajia vastaan, jos koskemattomuuspyyntö hyväksytään.

“Se on todella vaarallinen asia”, sanoi Khalid Aljabri, 36. “Se vastaa Yhdysvaltojen myöntämän tappoluvan antamista.”

Saad Aljabri työskenteli vuosia entisen kruununprinssin avustajana Mohammed bin Nayef, joka aiemmin johti Saudi-Arabian sisäasiainministeriötä, ja kehitti läheiset suhteet Yhdysvaltain tiedusteluviranomaisiin. Hänet erotettiin vuonna 2015, ennen kuin prinssi Mohammed syrjäytti kruununprinssinä Mohammed bin Nayefin tullakseen toiseksi Saudi-Arabian valtaistuimelle. Aljabri lähti Saudi-Arabiasta vuonna 2017.

Saudi-Arabia pidätti maaliskuussa Aljabrin veljen ja kaksi aikuista lasta, joiden sukulaisten ja Yhdysvaltain virkamiesten mukaan heitä pidettiin panttivankeina varmistaakseen Aljabrin paluun valtakuntaan.

Yhdysvaltain käräjäoikeudessa Columbian piirikuntaa koskevassa oikeudenkäynnissä Aljabri sanoi, että prinssi Mohammed oli yrittänyt tappaa hänet tai hiljentää hänet, jotta hän ei voinut heikentää prinssin suhdetta Trumpin hallintoon.

Oikeudenkäynnissä sanotaan, että Saudi-Arabian työntekijät yrittivät kohdistaa Aljabrin Kanadaan alle kaksi viikkoa ennen erillistä Saudi-Arabian agenttien ryhmää tappoi ja pilkkoi Khashoggin Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa. Amerikkalaiset tiedusteluviranomaiset ovat sanoneet, että prinssi Mohammed todennäköisesti käski tappaa. Prinssi on sanonut, ettei hänellä ollut ennakkotietoa herra Khashoggiin kohdistetusta operaatiosta.

Vuonna 2017 Saudi-Arabia toimitti kansainvälisen poliisiorganisaation Interpolin välityksellä ilmoituksen, jossa se pyysi muita maita pidättää ja luovuttaa herra Aljabri valtakuntaan korruptiosyytösten avulla. Heinäkuussa, Wall Road Journal raportoi Aljabri oli mukana laaja-alaisessa korruptiojärjestelmässä rikastuttamaan itseään ja muita.

Saudi-Arabia pyysi lokakuussa ulkoministeriötä suosittelemaan prinssi Mohammedille koskemattomuuden saamista Aljabrin nostamassa asiassa. Monissa tapauksissa kansainvälinen oikeus sallii valtionpäämiesten ja diplomaattien saada koskemattomuuden asemansa tai käyttäytymisensä perusteella virassa ollessaan, oikeudellisten asiantuntijoiden mukaan.

On epäselvää, minkä argumentin Saudi-Arabian viranomaiset ovat voineet esittää ulkoministeriölle pyytääkseen prinssi Mohammedin immuniteettia. Aljabrin tapausta tuntevat henkilöt sanoivat uskovansa Saudi-Arabian virkamiesten väittävän, että prinssi oli tosiasiallinen valtakunnan hallitsija, ja siksi hänellä olisi oltava oikeus tällaiseen suojeluun. Oikeudelliset asiantuntijat eivät ole niin varmoja.

“Tietääkseni MBS ei tällä hetkellä ole yhdellä näistä tehtävistä”, sanoi Chimène I. Keitner, professori Kalifornian yliopistosta, Hastingsin lakikollegiosta. “Ulkoministeriö olisi innovaatio laajentaa statusperusteista koskemattomuutta kyseisen ryhmän ulkopuolelle.”

Aljabrin esittämän tapauksen lisäksi prinssi Mohammed on a Khashoggin morsiamen oikeusjuttu väitetystä roolistaan ​​toisinajattelevan kirjoittajan tapossa. Ghada Oueiss, Al Jazeera -uutisankkuri, on myös jätti oikeusjutun muun muassa Saudi-Arabian ja Yhdistyneiden arabiemiirikuntien kruununprinssejä vastaan ​​sanoen, että hän on hakkerointioperaation kohteena Lähi-idän ihmisoikeusloukkauksia kritisoivien uutisraporttiensa vuoksi.

Oikeusasiantuntijoiden mukaan ulkoministeriö voi suositella koskemattomuuden myöntämistä useless ulkomaiselle valtionpäämiehelle tai diplomaateille. Oikeusministeriö muodostaisi lopulta Yhdysvaltojen kannan asiahakemuksessa.

Ben Hubbard antoi raportteja Libanonin Beirutista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *