Hong Kong Media Tycoon Jimmy Lai vapautetaan

HONG KONG – Hongkongin tuomari myönsi keskiviikkona demokratiaa kannattavan mediakuvion Jimmy Laiin, mutta asetti laajoja rajoituksia, jotka estivät häntä käyttämästä sosiaalista mediaa, haastattelemasta tai poistumasta kotoa, aiheuttaen huolen sananvapauden heikkenemisestä kansallisen turvallisuuden puitteissa. laki.

Lai, 73, yksi Hongkongin merkittävimmistä hallitustenvastaisista äänistä, laskutettiin tässä kuussa uuden laaja-alaisen lain nojalla, jonka Kiinan keskushallitus asetti kesäkuussa tukahduttamaan kuukausien mielenosoituksia. Poliisi syytti häntä yhteistyöstä ulkomaisten joukkojen kanssa, mukaan lukien ulkomaisten hallitusten edunvalvonta seuraamusten asettamiseksi Hongkongille, Kiinan puoliautonomiselle alueelle. Laiin kannattajat kutsuivat syytettä räikeäksi yritykseksi vaientaa hänet.

Laiin vapauttaminen oli odottamaton lykkäys demokratiaa kannattavalle liikkeelle, joka on horjunut turvallisuuslain painon alla ja Pekingin jatkamassa pyrkimyksessä heikentää tukipohjaa. Laiilta oli jo kahdesti evätty takuita: aikaisemmin tässä kuussa etuyhteydettömästä petosmaksusta ja jälleen viikkoa myöhemmin kansallisen turvallisuuden maksusta. Mutta hänen asianajajansa valittivat asiasta, ja muutoksenhakutuomari Alex Lee suostui vapauttamaan hänet.

Hongkongin hallitus haki välittömästi valituksen päätöksestä, mutta se hylättiin.

Vaikka monet protestiliikkeestä juhlivat Laiin vapauttamista, he myös tuomitsivat sen ehdot. Tycoonin vakuudeksi asetettiin 10 miljoonaa Hongkongin dollaria, noin 1,three miljoonaa dollaria, ja hänet määrättiin pysymään kotiarestissa, paitsi ilmoitettaessa poliisille kolme kertaa viikossa.

Lisäksi tuomari määräsi Laiin olemaan käyttämättä sosiaalista mediaa, tapaamatta ulkomaalaisia ​​virkamiehiä tai julkaisematta artikkeleita painettuna tai verkossa. Herra Lai oli aiemmin aktiivinen Twitterissä, tuominnut Kiinan kommunistisen puolueen, ja hänen perustama sanomalehti Apple Every day on yksi Hongkongin viimeisimmistä avoimista demokratia-julkaisuista. Herra Lai oli myös matkustanut Yhdysvaltoihin tapaamaan merkittäviä amerikkalaisia ​​virkamiehiä, mutta nämä vierailut tapahtuivat ennen turvallisuuslain käyttöönottoa, jonka ei kirjoituksen mukaan pidä taannehtivasti.

Lakimiehet kutsuivat vakuusehtojen soveltamisalaa epätavallisen laajaksi ja huomauttivat, että niiden tarkoituksena oli yleensä useless estää syytettyä tekemästä lisää mahdollisia rikkomuksia vapaudessaan.

“Ainoat lausunnot, joista tuomioistuimen tulisi olla huolissaan, ovat lausunnot, jotka voivat olla rikkomus”, kuten uudet rangaistuspyynnöt, sanoi Hong Kongin asianajajaliiton puheenjohtaja Philip Dykes.

Rajoitusten laajamittainen luonne voi kuitenkin johtua osittain itse turvallisuuslain laajasta luonteesta, totesi lakimies ja demokratiaa kannattavan demokraattisen puolueen jäsen Senia Ng. Laissa ei määritellä selkeästi monia sen asettamista rikoksista, vaan käytetään yleisiä termejä, kuten terrorismi, kumoaminen tai salaisuus.

“Ongelmana on, että kansallisen turvallisuuden lain rikkomus on muotoiltu hyvin laajasti, niin että kaikenlainen toiminta voi tulla sen piiriin – ja erityisesti puhe”, Ms Ng kirjoitti sähköpostissa. “Tämä antaa tuomioistuimelle pohjimmiltaan oikeuden asettaa hyvin laajoja ja kauaskantoisia takuuehtoja.”

Laiin lakimiehet olivat ehdottaneet joitain rajoituksia, mukaan lukien sosiaalisen median käytön kielto. Neiti Ng sanoi, että viime kädessä tuomarit olivat vastuussa siitä, että asetetut ehdot olivat olosuhteiden mukaisia.

“Selvästi takuusehdot ovat vakavia ja suoria hyökkäyksiä Laiin sananvapausoikeuteen”, hän sanoi.

Laiin on tarkoitus palata oikeuteen huhtikuussa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *