Norjan korkein oikeus tekee lisää arktisen poraus

Norjan Greenpeace-johtaja Frode Pleym sanoi myös lausunnossaan “pelottavaa ja järjetöntä”, että oikeutta puhtaaseen ympäristöön ei voida käyttää lopettamaan Norjan ympäristön vahingoittamista. “Korkeimman oikeuden enemmistö ei ole täysin osoittanut riippumattomuuttaan valtionhallinnosta ja jättää huomiotta sen, että tutkijat sanovat, että ilmasto ei enää siedä öljyä”, Pleym sanoi.

Päätös oli syy Norjan öljyteollisuuden juhliin, sanoi Oslon yliopiston oikeustieteen professori Hans Petter Graver.

Hänen mukaansa päätöksessä hylättiin “mahdollisuus käyttää erityistapauksia välineenä hyökätä Norjan ilmastopolitiikkaan”. Tuomioistuin katsoi, että “maapallon lämpenemisen vaikutuksilla on merkitystä useless siltä osin kuin ne vaikuttavat Norjaan”, hän lisäsi, sulkemalla pois öljyn viennin vaikutukset.

“Tämä tarkoittaa sitä, että Norja voi jatkaa varallisuutensa rakentamista öljyn ja kaasun varalle Norjan tuomioistuinten häiritsemättä”, hän sanoi. Herra Graver ennusti aiemmin, että a ympäristöryhmien voitto voi pakottaa Norjan lopettaa toiminnan, kuten öljynetsintä, joka on sen talouden kulmakivi.

Vuosien 2015 ja toukokuun 2020 välisenä aikana valtioita vastaan ​​on nostettu 36 oikeuteen perustuvaa oikeusjuttua ilmastonmuutokseen liittyvistä ihmisoikeusloukkauksista. Granthamin ilmastonmuutosta ja ympäristöä käsittelevä tutkimuslaitos.

Oslon yliopiston julkisen ja kansainvälisen oikeuden professori Jorn Oyrehagen Sunde sanoi, että päätöksen seurauksena ryhmien olisi vaikea esittää samanlaisia ​​haasteita, koska Norjan tuomioistuin oli kaventanut ympäristöä suojelevan perustuslain säännöksiä ja ilmasto.

Ympäristöryhmillä ei ole enää vaihtoehtoja Norjan oikeusjärjestelmässä, Sunde totesi, että selvä tapa olisi viedä asia Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen Strasbourgissa, Ranskassa, jossa nuoret aktivistit ovat jo nosti samanlaisen kanteen 33 maata vastaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *