USA vapauttaa syytteet epäiltyiltä vuonna 1988 Lockerbien pommitukset

WASHINGTON – Oikeusministeri William P. Barr ilmoitti maanantaina rikosoikeudellisesta syytteestä Libyan entistä tiedustelupalvelun operatiivista henkilöä vastaan, jota syytettiin räjähdyslaitteen rakentamisesta, jota käytettiin vuonna 1988 Pan Amin lennon 103 pommituksissa, joka oli yksi Yhdysvaltojen historian tappavimmista terrori-iskuista. osittain tunnustukseen, jonka hän antoi melkein vuosikymmen sitten vankilassa Libyassa.

Ilmoitus varaa Barrin kaksi kierrosta pääministerinä, ensin presidentti George Bushin ja nyt presidentti Trumpin johdolla. Ensimmäisessä lehdistötilaisuudessaan presidentti Bushin johdolla vuonna 1991 hän ilmoitti syytöksestä kahdesta epäiltystä suihkukoneen räjähdyksestä Skotlannin Lockerbien yli. Maanantaina, hyökkäyksen 32. vuosipäivänä, herra Barr paljasti syytteet vastaan ​​kolmas henkilö, varjoisa pommi-asiantuntija nimeltä Abu Agila Mohammad Mas’ud.

Oikeusministeriö syytti Mas’udia kahdesta rikostutkinnasta, mukaan lukien lentokoneen tuhoaminen, joka johti kuolemaan, maanantaina avattujen oikeudenkäyntiasiakirjojen mukaan. Hän on puolivälissä 10 vuoden rangaistuksesta Libyan vankilassa etuyhteydettömistä rikoksista.

“Älkää tehkö virhettä”, herra Barr sanoi. “Mikään aika tai etäisyys ei estä Yhdysvaltoja ja sen kumppaneita Skotlannissa pyrkimästä oikeudenmukaisuuteen tässä asiassa.”

Hra Mas’udin nimi oli noussut tutkimuksen aikana lennon pommituksessa, jossa kuoli 270 matkustajaa, joista 190 oli amerikkalaisia. Mutta tapahtumia tutkineet virkamiehet eivät vahvistaneet hänen henkilöllisyyttään tai löytäneet häntä hyökkäyksen jälkeen, herra Barr sanoi. Herra Mas’udilla näytti olevan rooli räjähdyksessä, mutta hänen tarkka osallistumisensa pysyi hämäränä. Mutta osasto sanoi, että eversti Muammar el-Qaddafi, Libyan tuolloin johtaja, kiitti henkilökohtaisesti herra Mas’udia tappavan operaation toteuttamisesta ja kutsui sitä täydelliseksi menestykseksi.

Eversti el-Qaddafin hallituksen kaatumisen jälkeen Mas’ud tunnusti vuonna 2012 tapahtuneen pommituksen samalla, kun Libyan lainvalvontaviranomainen haastatteli häntä. Tutkijat saivat lopulta tietää hänen pidätyksestään ja tunnustuksestaan, Barr sanoi ja kutsui kehitystä “läpimurroksi”.

Keskiviikkona eroava oikeusministeri sanoi toivovansa, että libyalaiset luovuttavat herra Mas’udin Yhdysvaltoihin, ja kutsui näkymiä “erittäin hyviksi”.

“Mas’ud on Libyan nykyisen hallituksen pidätyksessä, eikä meillä ole mitään syytä ajatella, että kyseinen hallitus olisi kiinnostunut yhdistämään itsensä tähän hirvittävään terroritekoon”, herra Barr sanoi. “Olemme optimistisia, he kääntävät hänet oikeuteen.”

Luovuttaminen antaisi Mas’udille mahdollisuuden astua oikeuteen, mutta puolustusasianajajat epäilivät, olisiko sodan runtelemassa Libyassa vankilassa saatu tunnustus hyväksyttävä todiste.

Mas’ud oli kolmas epäilty Pan Am 103 -tapauksessa. Kaksi muuta, Abdel Basset Ali al-Megrahi ja Al-Amin Khalifa Fhimah, syytettiin alun perin vuonna 1991, mutta Yhdysvaltojen pyrkimykset saattaa heidät oikeuden eteen tukahdutettiin, kun Libya kieltäytyi luovuttamasta heitä Yhdysvaltoihin tai Britanniaan oikeudenkäyntiä varten.

Libyan hallitus suostui lopulta antamaan heidän astua oikeuteen Alankomaissa Skotlannin lain mukaan, missä Herra Fhimah vapautettiin ja Al-Megrahi tuomittiin vuonna 2001 ja tuomittiin elinkautiseen vankilaan.

Skotlannin virkamiehet myönsivät al-Megrahille myötätuntoisen vapautuksen vuonna 2009, koska hänellä oli syöpä, päätös, joka suututti uhrien perheitä ja Yhdysvaltojen hallitusta, mukaan lukien presidentti Barack Obama. Al-Megrahi kuoli vuonna 2012; hänen perheensä valitti kuolemanjälkeisesti Skotlannissa. Pyyntö odottaa.

Nykyiset ja entiset Yhdysvaltojen ja Libyan virkamiehet sanoivat, että Mas’ud syntyi Tunisiassa vuonna 1951 ja muutti jossain vaiheessa Tripoliin Libyaan ja tuli kansalaiseksi. Hän työskenteli Libyan tiedustelupalvelussa vuosina 1973-2011, rakensi pommeja, ja nousi everstiluokkaan tuomioistuimen asiakirjojen mukaan. Eversti el-Qaddafin kaatumisen jälkeen vuonna 2011 Mas’ud pidätettiin ja vangittiin Misuratassa Libyassa ennen kuin hänet siirrettiin Al-Hadban vankilaan Tripolissa.

Yhdessä 38 muun syytetyn kanssa, mukaan lukien eräs eversti el-Qaddafin pojista ja muista Libyan entisistä virkamiehistä, Mas’ud joutui oikeudenkäyntiin rikossyytteissä, jotka liittyivät Qaddafin hallituksen pyrkimyksiin tukahduttaa Libyan vallankumous. Hänet tuomittiin vuonna 2015 kymmeneksi vuodeksi vankeuteen.

FBI ilmoitti saaneensa ensin kopion Mas’udin tunnustuksesta Libyan lainvalvontaviranomaiselle noin vuonna 2017 ja pyytänyt lisätietoja. FBI haastatteli Libyan lainvalvontaviranomaista tänä vuonna ja sai tietää, että hän oli ottanut tunnustuksen Mas’udilta syyskuussa 2012.

Tuomioistuimen asiakirjoissa sanottiin, että virkamies oli kuulustellut Mas’udia selvittääkseen, onko hän “tehnyt mitään rikoksia Libyaa ja Libyan kansaa vastaan ​​vuoden 2011 vallankumouksen aikana” yrittäessään pitää eversti el-Qaddafia vallassa.

Yhdysvaltain Columbian piirin asianajaja Michael R. Sherwin kuvaili välilliset todisteet “erittäin vakuuttaviksi” ja viittasi matkatiedot, joihin liittyy Mas’ud, Herra al-Megrahi ja herra Fhimah.

Erityisesti miehet olivat matkustaneet Maltalle ennen hyökkäystä, jossa tutkijat totesivat, että pommi oli sijoitettu kannettavaan kasettisoittimeen, joka oli asetettu koneen kyytiin ja siirretty kahdesti ennen lennolle 103 pääsemistä. Valituksen mukaan pommituspäivänä Al-Megrahi ja Mas’ud matkustivat Maltalta Tripoliin samalla lennolla.

Herra Mas’ud kertoi tunnustuksessaan menevänsä Maltalle matkalaukun kanssa, joka sisälsi pommin, ja asetti myöhemmin ajastimen räjähtämään täsmälleen 11 tuntia myöhemmin. Tunnustuksen mukaan herra Mas’ud työskenteli herra al-Megrahin ja Fhimahin kanssa “juoni toteuttamiseksi”.

“Hän selitti piilottaneensa sytyttimen ja ajastimen teknisellä tavalla, mikä vaikeuttaisi sen löytämistä asettamalla ne lähelle matkalaukun metalliosia”, tunnustuksen mukaan. Herra Mas’ud sanoi, että “hän käytti noin 1,5 kiloa muovista Semtexiä, ja lisäsi, että muovisia räjähteitä ei näy lentokentän matkatavaroiden skannerissa.”

Mas’udin tunnustamisen olosuhteet Libyan vankilassa eivät olleet selkeitä. Valituksessa ei anneta lisätietoja Libyan lainvalvontaviranomaisesta tai kenestä hän työskenteli, mutta hän sanoi olevansa valmis todistamaan oikeudenkäynnissä.

Jos herra Mas’ud tuotaisiin koskaan Washingtoniin, puolustusasianajajat pyrkivät melkein varmasti haastamaan tunnustuksen ja väittämään, että sitä olisi voitu pakottaa tai pilata.

A 2017 Yhdistyneiden Kansakuntien raportti siinä mainitaan, että Mas’ud herättää huolestuttavia kysymyksiä entisten libyalaisten virkamiesten kohtelusta, joita pidettiin eri vankiloissa ja jotka asetettiin oikeuteen eversti el-Qaddafin kaatamisen jälkeen.

“Monia syytettyjä pidettiin pitkäaikaisessa kommunikaatiovankilassa ilman heidän perheidensä tai asianajajiensa pääsyä, ja usein erillään, myös epävirallisissa pidätyskeskuksissa, kidutusta ja muuta pahoinpitelyä koskevien väitteiden keskellä”, raportissa todetaan.

Herra Mas’udin epäilty rooli Lockerbien pommituksissa sai uuden tarkastelun a kolmiosainen dokumenttielokuva sarjassa on kirjoittanut ja tuottanut Ken Dornstein, jonka veli tapettiin hyökkäyksessä. Kuten osa hänen tutkimuksestaanDornstein sai tietää, että Mas’udia pidettiin Libyan vankilassa, ja sai jopa kuvia hänestä.

Dornstein kyseenalaisti sähköpostissa läpimurron, josta herra Barr oli keskustellut. “Kaikista puheista meneillään olevasta tutkimuksesta viime vuosikymmenien aikana löysin yllättävän vähän uutta yksityiskohtaa laskutusasiakirjoista väitetyn tunnustuksen ulkopuolella”, hän sanoi.

Herra Dornstein oli myös tarkastellut asiakirjoja ja haastatteluja, jotka liittivät herra Mas’udin pommitukset La Belle -diskolle Länsi-Berliinissä vuonna 1986, joka tappoi kaksi amerikkalaista sotilasta. Tunnustuksensa mukaan herra Mas’ud myönsi myös rakentaneen hyökkäyksessä käytetyn räjähteen, kun hänet kuulusteltiin vuonna 2012.

Mohamed Abdelsamee osallistui raportointiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *