Räikeä poliisi, joka ampui kiinni videokipinän vihasta Filippiineillä

MANILA – Video poliisista, joka ampui naista ja hänen aikuista poikaansa lähietäisyydeltä sunnuntaina, on levinnyt nopeasti sosiaalisen median kautta Filippiineillä, mikä on aiheuttanut hallitukselle ja poliisivoimille suunnattua raivoaalloa, joka monien mukaan toimii rankaisematta.

Ammattilaisten mukaan ampuminen johtui upseerin, kersantti Jonel Nuezcan ja hänen naapureidensa, Sonya Gregorion, 52, ja hänen poikansa, Frank Anthony Gregorion, 25, välillä Tarlacin pohjoisosassa.

Videossa herra Nuezca, vapaaehtoisena ja siviilivaatteissa, nähdään kohtaavan Gregoriosin heidän käyttämistään bogaa, kotitekoista äänimerkkiä, joka on rakennettu PVC-putkista ja jota perinteisesti soitetaan joulunaikana. Mutta jännitteet kasvoivat nopeasti taisteluun, johon sisältyi herra Nuezcan tytär.

Tyttären ja rouva Gregorion välisen kiivaan sananvaihdon jälkeen poliisi kuullaan videosta, joka kertoo rouva Gregorio ja hänen poikansa: “Minä lopetan sinut nyt.” Sitten upseerin nähdään nostavan käsiaseettaan ja ampumalla herra Gregoriota ja hänen äitiään kumpaankin pisteeseen tyhjällä etäisyydellä.

Video levisi nopeasti viestisovelluksissa, sosiaalisessa mediassa ja paikallisessa uutismediassa, ja se sai Twitterissä kaksi hashtagia: #StopTheKillingPH ja #PulisAngTerorista tai “poliisi on terroristia”.

Ampumiset ovat viimeisimmät Filippiinien kansallisen poliisin tappamien sarjojen sarjat, jotka ovat tällä hetkellä kansainvälisen tutkimuksen kohteena. Kansainvälinen rikostuomioistuin ilmoitti viime viikolla uskovansa, että on olemassa näyttöä, joka tukee väitteitä siitä, että viranomaiset ovat tehneet rikoksia ihmisyyttä vastaan ​​osana presidentti Rodrigo Duterten veristä huumeiden vastaista sotaa Filippiineillä.

Tapot seuraava Kansallisten lakimiesliiton johtaja Edre Olalia syytti Duterten hallitusta kammottavasta tapahtumasta.

“Kun ne, jotka vannovat noudattavansa lakeja, pakenevat ja innostavat lainvalvojia rankaisemattomuuden takeilla ja jopa taputtavat selkää, luot hirviöitä keskellämme valmiina kiihtymään milloin ja missä tahansa useista syistä ja olosuhteista”, hän sanoi.

Herra Duterte on usein rohkaissut poliisia tappamaan rikollisia ja on luvannut suojella heitä niin kauan kuin hän pysyy virassaan. “Ole valpas ja viisas”, hän kertoi upseereille tässä kuussa. “Tiedäthän, useless pieni virhe heidän puolestaan, ammu heidät”, hän sanoi viitaten mahdollisiin epäiltyihin.

Ihmisoikeusaktivistit sanoivat, että sunnuntain ampumat olivat seurausta presidentin väkivaltaisesta retoriikasta ja hänen äänekkäästä tuestaan ​​poliisille ja suojelulupauksista.

“Monet Filippiinien poliisin jäsenet ovat yksinkertaisesti käsistä”, sanoi Phil Robertson, Aasian varajohtaja, Human Rights Watch.

“Kuten monissa viimeaikaisissa poliisiväkivaltaisuustapauksissa, Nuezcan tappama Sonya Gregorio ja hänen poikansa Frank olivat julmia ja korostavat Filippiineillä vallitsevaa rankaisemattomuutta”, hän sanoi. “Se tapahtui poliisiväkivallan mahdollistavan ympäristön puitteissa, jota presidentti Duterte itse on kannustanut.”

Sisäasiainministeri Eduardo Año tuomitsi murhat ja korosti, että ne olivat yksittäisiä tapahtumia, joiden ei pitäisi näkyä Filippiinien kansallisessa poliisissa.

“Vaikka tällaisia ​​valitettavia tapahtumia onkin, valtaosa PNP: n henkilökunnastamme suorittaa vannotut tehtävänsä joka päivä kunniaan ja rehellisesti ihmisten suojelemiseksi ja palvelemiseksi”, hän sanoi lausunnossaan. “Nuezcan synti ei ole koko Filippiinien kansallisen poliisin synti.”

Nuezca antautui poliisille myöhään sunnuntaina, ja hänet on pidätetty. Tutkinta oli käynnissä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *