Hän kutsui poliisin uusnatsin uhasta. Mutta uusnatsit olivat poliisin sisällä.

FRANKFURT – Työssä matkustettaessa ja kaukana kotoa, Seda Basay-Yildiz sai hotellissaan kylmän faksin: “Sinä likainen turkkilainen emakko”, sanottiin. “Me teurastamme tyttäresi.”

Turkkilaista alkuperää oleva saksalainen puolustusasianajaja, joka on erikoistunut islamistisiin terrorismitapauksiin, Basay-Yildiz oli tottunut äärioikeiston uhkiin. Mutta tämä, joka saapui myöhään eräänä iltana elokuussa 2018, oli erilainen.

Entisen uusnatsien terroristiryhmän nimikirjaimilla allekirjoitettu se sisälsi hänen osoitteensa, joka ei ollut julkisesti saatavilla aikaisempien uhkien takia. Kuka lähetti sen, sillä oli pääsy valtion suojaamaan tietokantaan.

“Tiesin, että minun oli otettava tämä vakavasti – heillä oli osoite, he tiesivät, missä tyttäreni asuu”, rouva Basay-Yildiz muisteli haastattelussa. “Ja niin soitin ensimmäistä kertaa itse poliisille.”

Se toisi hänelle vähän turvallisuuden tunnetta: Tutkimus osoitti pian, että tiedot oli haettu poliisin tietokoneelta.

Äärimmäisoikeistolaiset ääriliikkeet ovat elpymässä Saksassa uudella ja hyvin vanhalla tavalla, kauhistuttavat maata, joka on ylpeä siitä, että käsittelee rehellisesti murhanhimoista menneisyyttään. Tässä kuussa kaksivuotisessa parlamentaarisessa tutkimuksessa pääteltiin, että äärioikeiston verkot olivat tunkeutuneet laajasti Saksan turvallisuuspalveluihin, mukaan lukien sen eliitin erikoisjoukot.

Mutta yhä enemmän valokeila on kääntymässä Saksan poliisin puoleen, joka on paljon laajempi ja hajautetumpi voima, jonka valvonta on vähemmän tiukkaa kuin armeijan – ja jolla on välittömämpi vaikutus kansalaisten jokapäiväiseen turvallisuuteen, asiantuntijat varoittavat.

Toisen maailmansodan jälkeen suurin huolenaihe Yhdysvaltojen, sen liittolaisten ja saksalaisten keskuudessa oli se, että autoritaarinen valtio, kuten Gestapo, ei enää koskaan militarisoi tai politisoi maan poliiseja eikä käytä niitä halauksena.

Politiikkaa uudistettiin perusteellisesti sodan jälkeen Länsi-Saksassa, ja kadettien opettajille eri puolilla maata opetetaan nyt säästelemättä yksityiskohtia natsien alaisen poliisin häpeällisestä perinnöstä – ja siitä, miten se kertoo poliisin tehtävälle ja instituutiolle tänään.

Silti Saksaa ovat piirittäneet poliisin paljastukset eri puolilla maata ja muodostavat ryhmät, jotka perustuvat yhteiseen äärioikeistolaiseen ideologiaan.

“Toivoin aina, että kyse oli yksittäisistä tapauksista, mutta niitä on nyt liian paljon”, sanoi Herbert Reul, Saksan väkirikkaimman osavaltion, Nordrhein-Westfalenin sisäasiainministeri. -oikeat tapaukset.

Herra Reulille hälytys kuului syyskuussa, kun 31 hänen valtionsa upseeria todettiin jakavan väkivaltainen uusnatsien propaganda. “Se oli melkein koko upseerien yksikkö – ja saimme selville sattumalta”, herra Reul sanoi viime viikolla haastattelussa. ”Se latteli minut. Tämä ei ole triviaali. “

“Meillä on ongelma äärioikeistolaisten ääriliikkeiden kanssa”, hän sanoi. ”En tiedä, kuinka pitkälle se saavuttaa laitosten sisällä. Mutta jos emme käsittele sitä, se kasvaa. “

Se on kasvanut kuukausittain.

Reulin läntisen osavaltion 31 upseeria keskeytettiin syyskuussa, koska he jakoivat kuvia Hitleristä, pakolaismemeistä kaasukammiossa ja mustan miehen ampumisesta. Yksikön esimies oli myös osa keskustelua.

Lokakuussa rasistinen chat-ryhmä, jossa oli 25 upseeria löydettiin Berliinin poliisista kun yksi upseeri turhautui siitä, että esimiehet eivät tekisi mitään asialle, puhalsi pillin. Kuusi kadettia erotettiin erikseen Berliinin poliisiakatemiasta, kun he olivat pelanneet holokaustia ja jakaneet hakaristikuvia chat-ryhmässä, johon kuului 26 muuta jäsentä.

Marraskuussa poliisiasema lännessä Essenissä hyökkäsi ammusten ja penkkien kuvien jälkeen järjestetty muodostamaan hakaristoja löydettiin WhatsApp-chatissa. Viime viikolla löydettiin väkivaltainen äärioikeiston keskustelu neljän poliisin kanssa Pohjois-Kielin ja Neumünsterin kaupungeista. Ammuksia ja natsien muistoesineitä löydettiin kahden upseerin kodeista.

Paljon huomiota on kiinnitetty Hessenin osavaltioon, joka on Frankfurtissa asuvan Basay-Yildizin koti, ja useisiin muihin korkean profiilin uusnatsiuhkien kohteisiin.

Neiti Basay-Yildiz tuntee läheisesti syrjinnän Saksassa.

Kun hän oli useless 10-vuotias, hänen vanhempansa, vieraat työntekijät Turkista, veivät nuoren Sedan auttamaan kääntämisessä, kun he menivät ostamaan autovakuutusta. Myyjä kieltäytyi myymästä sitä heille. “Emme halua ulkomaalaisia”, hän kertoi heille.

“Joten päätin, että haluan tietää, millaiset oikeudet minulla on Saksassa”, rouva Basay-Yildiz muisteli. Hän meni kirjastoon, löysi toimiston valituksen tekemiseksi ja hankki vanhemmilleen haluamansa vakuutuksen.

Silloin hän tiesi, mitä halusi tehdä elämäänsä.

Hän nousi esiin asianajajana, kun hän edusti turkkilaisen kukkamyyjän perhettä, joka ammuttiin hänen tienvarrellaan. Hän oli ensimmäinen uhri Kansallissosialistinen maanalainen, joka tunnetaan nimellä NSU, uusnatsi-terroristiryhmä, joka tappoi kymmenen ihmistä, joista yhdeksän oli maahanmuuttajia, vuosina 2000-2007.

Poliisivoimat eri puolilla Saksaa syyttivät maahanmuuttajia, mutta eivät tunnistaneet, että tekijät olisivat etsineet uusnatseja, kun taas tiedustelupalvelun palkatut tiedottajat auttoivat piilottamaan ryhmän johtajat. Tiedustelupalvelut murskaivat tiedottajia koskevat tiedostot muutaman päivän kuluessa siitä, kun tarina räjähti yleisöön vuonna 2011.

Viisivuotisen oikeudenkäynnin jälkeen, joka päättyi vasta heinäkuussa 2018, Basay-Yildiz voitti asiakkailleen vaatimattoman korvauksen, mutta ei sitä, mitä he olivat eniten toivoneet: vastauksia.

“Kuinka suuri verkosto oli ja mitä valtion laitokset tiesivät?” sanoi rouva Basay-Yildiz. “438 päivän jälkeen tuomioistuimessa emme vieläkään tiedä.”

Kolme viikkoa oikeudenkäynnin päättymisen jälkeen hän sai ensimmäisen uhkansa faksilla. He eivät ole pysähtyneet siitä lähtien. Rouva Basay-Yildiz edustaa juuri sellaista muutosta Saksassa, jota äärioikeisto halveksii.

Mutta hän ei ole ainoa. Hessenin poliisitietokoneita on käytetty tietojen hakemiseen turkkilais-saksalaisesta koomikosta Idil Baydarista sekä vasemmistopoliitikosta Janine Wissleristä, jotka molemmat saivat uhkauksia. Poliisin valtion presidentti ei ilmoittanut siitä kuukausia. Hänen täytyi erota heinäkuussa.

Suurin osa uhkista, mukaan lukien neiti Basay-Yildizille, ovat tapahtuneet sähköpostitse, jonka allekirjoitus on ”NSU 2.0”.

Osavaltion hallitus on vuodesta 2015 lähtien tutkinut poliisivoimissaan 77 äärioikeistolaisen ääriliikkeen tapausta. Viime kesänä se nimitti erityisen tutkijan, jonka työryhmä on keskittynyt yksinomaan sähköpostiuhkiin.

Kun tutkijat havaitsivat, että rouva Basay-Yildizin tiedot oli haettu tietokoneelle Frankfurtin ensimmäisellä osastolla puolitoista tuntia ennen kuin hän sai uhkan, tuolloin kirjautuneena ollut poliisi erotettiin. Koko poliisiasemaa etsittiin ja tietokoneita ja matkapuhelimia analysoitiin, mikä johti viiden muun upseerin jäädyttämiseen. Myöhemmin vuonna määrä kasvoi 38: een.

Neiti Basay-Yildiziä ei rauhoiteta.

“Jos sinulla on 38 ihmistä, sinulla on rakenteellinen ongelma”, hän sanoi. “Ja jos et ymmärrä tätä, mikään ei muutu.”

Myös toiset pelkäävät, että poliisiryhmien tunkeutuminen aiheuttaa erityisiä vaaroja Saksalle, etenkin sellaisten valtion instituutioiden hiipivä kumoaminen, joiden on tarkoitus palvella ja suojella yleisöä.

“Nämä äärioikeistolaiset vaati vastustusta julkishallinnon virkamiehille ovat yritys kumoaa valtio sisäpuolelta”, sanoi Itä-Thüringenin osavaltion tiedustelupalvelun päällikkö Stephan Kramer. “Tunkeutumisvaara on todellinen, ja siihen on suhtauduttava vakavasti.”

Armeijan tavoin poliisi on käynyt aggressiivisesti puolueettomassa Saksan nimikirjaimissa, AfD, tunnetussa Saksan nimikirjaimissa, AfD, perustamisensa jälkeen vuonna 2013. Neljä AfD: n liittovaltion parlamentin 88 lainsäätäjästä on entisiä poliiseja – lähes 5 prosenttia verrattuna alle 2 prosenttiin kaikissa muissa puolueissa.

Valtion instituutioiden, etenkin aseiden, tunkeutuminen on ollut alusta alkaen osa puolueen strategiaa. Varsinkin itäisissä osavaltioissa, äärimmäisempi AfD on jo tunkeutunut syvälle poliisivoimiin.

Björn Höcke, tulipalo-poliitikkona toiminut historianopettaja, joka johtaa AfD: tä Thüringenin itäisessä osavaltiossa, on toistuvasti vedonnut poliiseihin ja tiedustelupalvelujen edustajiin vastustamaan hallituksen käskyjä, joita hän kutsuu “demokratian ja vapauden todellisiksi vihollisiksi”.

Sitten on kysymys siitä, pystyvätkö poliisivoimat riittävästi poliisoimaan itseään. Huolimatta hänen asiansa vahvista todisteista, Basay-Yildiz toteaa, tekijöitä ei ole tunnistettu.

Virkailija, joka oli kirjautunut työasemalle, jota oli käytetty pääsyyn rouva Basay-Yildizin kotiosoitteeseen, sekä hänen tyttärensä, aviomiehensä, äitinsä ja isänsä nimet ja syntymäpäivät, osoittautui kuuluvan WhatsApp-ryhmään, joka sisälsi puolet tusina poliisia, jotka jakavat rasistista, uusnatsilaista sisältöä.

Yhdessä kuvassa Hitler näkyi sateenkaaressa ja kuvateksti ”Hyvää yötä, te juutalaiset”. Siellä oli kuvia keskitysleirin vangeista ja kuvia, jotka pilkkasivat hukkuneita pakolaisia ​​ja Downin oireyhtymää sairastavia ihmisiä.

Upseerit suspendoitiin ja kuulusteltiin. He tarjosivat useita alibeja – tietopyyntöjä on niin paljon, etteivät ne voineet muistaa päässeensä tietoihin; monet upseerit voivat käyttää samaa tietokonetta.

Tutkimus pysähtyi.

“Se oli järjetöntä”, rouva Basay-Yildiz sanoi. “Minun on oletettava, etteivät he kohdelleet näitä epäiltyjä, koska he kohtelevat muita epäiltyjä, koska he ovat kollegoita.”

Basay-Yildiz sanoi, että pelottavampi kuin uhkaaminen oli hänen kasvava käsityksensä siitä, että poliisi suojasi äärioikeiston äärijoukkoja joukkoonsa.

Hän ei koskaan edes näyttänyt valokuvia kyseisistä upseereista, jotka ovat edelleen keskeytettyinä alennetusta palkasta, hän sanoi.

Uhkia tuli jatkuvasti, joskus muutaman kuukauden välein, joskus viikoittain. Hän muutti perheensä toiseen osaan kaupunkia. Hänen uusi osoitteensa oli jopa entistä suojatumpi. Tavalliset poliisitietokoneet eivät enää voineet kutsua sitä. Hän tunsi olonsa turvalliseksi 18 kuukauden ajan.

Mutta tämän vuoden alussa se muuttui: Jokainen, joka uhkasi häntä, oli tunnistanut uuden osoitteensa ja varmistanut, että hän tiesi sen.

Tällä kertaa poliisi palasi takaisin ja sanoi, että hänen osoitteeseensa ei ollut päässyt sisäisesti.

“Turvapalvelujen sisällä olevien henkilöiden ympyrä, jolla on pääsy tietoni tietoihin, on hyvin pieni”, hän totesi. Luulisi, että se tekisi tekijän löytämisen helpommaksi. Mutta hän ei ole optimistinen.

“Asun Hessenissä”, hän sanoi. “Näimme mitä täällä tapahtui.”

Viime helmikuussa äärioikeiston aseistaja tappoi yhdeksän maahanmuuttajaperäistä ihmistä kahdessa shisha-baarissa Hanau kaupungissa, lähellä Frankfurtia.

Kesäkuussa 2019 Walter LübckeAluepoliitikko, joka oli puolustanut liittokansleri Angela Merkelin pakolaispolitiikkaa, ammuttiin kuolettavasti etupihalleen kaksi tuntia Frankfurtista koilliseen koilliseen vuosien kuolemanuhkien jälkeen.

11. marraskuuta rouva Basay-Yildiz sai viimeisimmän uhkansa. Se avattiin ”Heil Hitlerillä!” ja sulkeutui sanomalla “Tervehdi tyttärellesi minulta”.

Kun hän ilmoitti asiasta poliisille, heidän arvionsa mukaan hän ja hänen tyttärensä eivät olleet konkreettisia vaaroja.

“Mutta en voi enää luottaa siihen”, rouva Basay-Yildiz sanoi. “Se on suuri epävarmuustekijä: keneen voin luottaa? Ja kenelle voin soittaa, jos en voi luottaa poliisiin? “

Christopher F.Schuetze osallistui raportointiin Berliinistä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *