Kovana vuonna syntymäkohtaus, jolla on ollut ongelmia

VATIKANIN KAUPUNKI – Pari seisoi Vatikaanin uuden joulusyntymän edessä Pyhän Pietarin aukiolla yrittäen ymmärtää tarkalleen mitä he katsovat.

Kolme viisasta miestä, luonnollisen kokoiset ja sylinterimäiset, näyttivät ikään kuin rakennetuilta keraamisista öljytynnyreistä. Samoin torpedonmuotoiset Joseph ja Mary näyttivät olevan valtavia Raamatun teemalla olevia Weeblejä. Kaksi arvoituksellista, totemista hahmoa seisoi korin keskellä. Yhdessä oli kilpi ja koristeellinen keihäs, ja hänen päänsä näytti olevan kaatunut kattila, joka oli veistetty kuin vihainen Halloween Jack-O-Lyhty. Toinen piti astronautin kypärää ja piti kraatteritettua kuuta käsissään.

“Tuo siellä?” Giorgio Banti, 71, kysyi vaimoltaan Anitalta, kun he katselivat lukuja keskiviikkona aamulla. Hän kohautti olkiaan ja luki tiedotusjulisteen. “Ensimmäinen lasku kuuhun.”

Joka vuosi Vatikaani paljastaa erilaisen syntymäkohdan, jonka yleensä lahjoittaa italialainen kaupunki, joka näytetään muinaisen obeliskin vieressä Pietarinaukion keskustassa. Viime vuoden taiteilijat veistivät pyhän perheen, magit, enkelit ja aasit 720 tonnista rantahiekkaa. Vuonna 2016 esillä oli maltalainen kalastusvene pakolaisten matkojen herättämiseksi. Yksi vuonna 2017 korosti armon tekoja, kun mies vieraili vankilakammiossa ja toinen hautasi peitetyn ruumiin, jossa oli roikkuva vaalea käsi.

Tänä vuonna Vatikaani meni toiseen suuntaan, kohti Castellia, kaupunkia Abruzzon alueella Keski- ja Itä-Italiassa, joka tunnetaan vuosisatojen ajan keramiikastaan.

Vuosina 1965–1975 paikallisen taidekoulun opiskelijat ja opettajat pyrkivät elvyttämään tätä perinnettä käyttämällä muinaisia ​​kelausmenetelmiä – keraamisia renkaita, jotka on pinottu osiin kuten marmoripylväät – luomaan yli 50 jouluteemaista kuvaa. He koristelivat Rooman Trajanuksen markkinoita vuonna 1970 ja pääsivät Jerusalemiin vuonna 1976. He selvisivät maanjäristyksistä vuosina 2009 ja 2016 ja huonosta lumimyrskystä vuonna 2017.

Lopuksi tänä vuonna he pääsivät suureen näyttelyyn, “kristinuskon pihapiiriin”, kuten päiväkodin virallisessa kuvauksessa sanottiin.

Arviot eivät ole olleet niin kuumia.

“Se on kamalaa”, sanoi rouva Banti, joka katsoi kauhulla eläinten keraamisia menagerie – poikasia, jotka näyttivät kaatuneilta meteoriiteilta, keraamisista kuutioista valmistettu kameli. “Miksi heillä on se sarvet?” hän kysyi. “Mikä tuo on? Kalkkuna?”

Tätä kritiikkiä ovat tehostaneet konservatiivit, jotka näkevät keraamisissa hahmoissa kirkon perinteiden ja heidän omaksumiensa tavanomaisten kuvien heikkenemisen.

Vatikaanin kiusallinen scifi Lastentarha ”, luettiin otsikko konservatiivisesta Catholic Heraldista, joka monien konservatiivisten myyntipisteiden ja kommentaattoreiden tavoin tuomitsi päiväkodin. “Yhden hahmon kuvattiin usein näyttävän Darth Vaderilta”, kirjoitti artikkelin kirjoittaja, joka sitten nosti nörttiä. “Vaikka hän näyttää minulle enemmän kuin Sontaran, Physician Who.”

Yliopiston professori Banti luuli vaimonsa ja kaikki konservatiiviset kriitikot puuttuvan asiasta. Hän yritti tarjota enemmän historiallista kontekstia.

“Mikä historia?” hänen vaimonsa keskeytti.

“Antaisit minun lopettaa?” hän sanoi. “En keskeyttänyt sinua.”

Hänen vaimonsa käveli pois huijauksella, kun hän selitti muistavansa tämän keramiikkatyylin nuoruudestaan; että se oli aika ja paikka, jolloin kuun laskeutuminen hallitsi maallista ja uskonnollista mielikuvitusta; ja että nämä vaarattomat hahmot eivät ansainneet kaikkia loukkauksia, joita he saivat italialaisessa filistealaisessa lehdistössä, ja jotkut kirjoittajat jopa ehdottivat, että jotain demonista voisi olla jalalla.

“Ne voivat olla rumia tai kauniita”, hän sanoi. “Mutta se ei ole saatanallista!”

“Saatanallinen?” kysyi eläkkeellä oleva opettaja Annamaria Zeppa, joka käytti barettia ja nojasi yhdelle hiihtotangolle seisoessaan muutaman metrin päässä. Hän katsoi keraamista hahmoa, ehkä enkeliä, puhaltaen trumpettia, joka näytti kuin hedelmä. “Mitä saatanalla on tekemistä sen kanssa?”

Joillekin perinteisistä konservatiiveista kaikki. Mutta heillä on taipumus kritisoida paavi Franciscusta liian innokkaasta osallisuuden hengestä, joka on avannut kirkon oven relativismille ja, kirjaimellisesti, hedelmällisyyspatsaat, jotka jotkut konservatiivit heittivät Tiber-joelle.

Francis, joka on osoittanut kiinnostus avaruuteen etsintä näyttää myös olevan halukas työntämään päiväkodin rajoja. Viime vuonna hän antoi asiakirjan, “Admirable Signum”, jossa hän puolusti avoimempaa lähestymistapaa syntymäkentälle.

”Lapset – mutta myös aikuiset! – rakastavat usein lisätä syntymäkentälle muita hahmoja, joilla ei ole ilmeistä yhteyttä evankeliumin kertomuksiin ”, hän kirjoitti.

Edesmennyt jalkapalloilija Maradona on ollut kiinnikettä päiväkodihullun Napolin seimissä vuosikymmenien ajan. Tänä vuonna kaupungin käsityöläiset tekivät seimen kohtauksen pizzasta.

Maradona ja pizza on yksi asia. Mutta 60-luvun aikakauden keramiikkataide on ilmeisesti yli vaalean.

“Postmoderni Vatikaanin syntymäkohtaus aiheuttaa kriittisen aallon”, valitti otsikko Nationwide Catholic Register -rekisteriin, joka on toinen konservatiivisten mielipiteiden koti Francis-pontifikaatin aikana. Se surisi “20 modernistista keraamista esinettä”, mukaan lukien “sairaalloinen, saatanan näköinen teloittaja”.

Vatikaanin konservatiivisissa piireissä suosittavat taidehistorioitsijat pitivät myös päiväkotia tarpeettomana loukkauksena rutovuoden loukkaantumiselle.

“Se on ollut pimeä vuosi, ja monien uskonto on kyseenalaistettu”, taidehistorioitsija Elizabeth Lev kertoi Breitbart Newsin Rooman kirjeenvaihtaja, joka on myös hänen aviomiehensä. “Ehkä olisi ollut parempi antaa heille symboli kokoontumiselle pikemminkin kuin pilkattavan kohteen.”

“Seppeleen muodonmuutokset,” hän jatkoi, “puuttuvat kaikesta armoista, osuuksista, haavoittuvuudesta ja kirkkaudesta, jota joku etsii.

Päiväkotia katsellen Maria Letizia Panerai, 58, sanoi, että keraamiset hahmot olivat juuri sitä, mitä hän oli etsimässä seimi-kohtauksessa.

“Pidän siitä, koska nämä eivät ole perinteisiä aikoja, emmekä tarvitse perinteistä syntymän kohtausta”, hän sanoi. ”Se edustaa poikkeavaa ikää. Se on hämmentävää, mutta tämä on hämmentävä vuosi. “

“Ainoa asia, jota en ymmärrä, on se astronautti”, hän lisäsi. “Ja sellainen hirviö hänen takanaan.”

“Näen”, hänen äitinsä, Argia, 84, suostui ja kutisti aurinkolasien läpi.

“Kuinka voit sanoa, että näet?” hän kertoi äidilleen. “Et näe mitään.”

Tytär lisäsi, että hän ei nähnyt lastentarhassa mitään loukkaavaa. Viereinen slovenialainen kuusi, joka kääpiö sen aukiolla, oli toinen asia.

“Mikä ruma on se puu”, hän sanoi.

”Shaggy”, äiti suostui.

Vatikaani ei ole vielä rakentanut voimakasta puunsa tai syntymäkeskuksensa puolustusta. (“Elämän kokoisilla keraamisilla patsailla on kulttuuriperintö, joka ei ole välittömästi silmissä näkyvissä”, Vatican Information, sen virallinen uutiskanava, ehdotti.) Ja jotkut roomalaiset näyttivät lähestyvän sitä.

“Se on erityistä”, Marianna Sebastiani, 38, sanoi ystävällisesti, kun hän katsoi Joosefia ja Mariaa, joka reunustaa Jeesus-vauvaa, joka on peitetty jouluaattoon asti punaisella välipohjalla. “Ne, jotka jättävät minut hieman hämmentyneeksi, ovat astronautit. Mutta he tekivät tämän, kun ihminen meni kuuhun, joten mielestäni sillä on jotain tekemistä edistymisen kanssa. “

Rooman opas Cristina Massari, 52, sanoi myös, ettei se ollut niin huono kuin hän oli odottanut, kun otetaan huomioon kaikki negatiiviset tiedot. Lisäksi epidemiavuonna hän arveli, että päiväkodissa, joka oli kärsinyt luonnonkatastrofeista ja pilkasta, oli jotain muuta, mutta empaattista.

“Se on syntymäkohtaus, jolla on ollut ongelmia, kuten meillä kaikilla on ollut ikävä vuosi”, hän sanoi. “Jos se onnistui, voimme.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *