Jaliscon entinen kuvernööri Meksikossa tapetaan Puerto Vallartassa

MEKSIKON KAUPUNKI – Jaliscon osavaltion entinen kuvernööri ammuttiin perjantaina alkuvuodesta lomalla Puerto Vallartan lomakohteessa, viranomaisten mukaan julma tappaminen osoitti edelleen hallituksen pyrkimyksiä hillitä Meksikossa levinnyttä tappavaa väkivaltaa. viimeisten viiden vuoden aikana.

Ravintolan vessassa takaapäin ammutun entisen kuvernöörin, Aristóteles Sandovalin, tappaminen on yksi Meksikon viime aikojen suurimmista profiilimurhista, turvallisuusasiantuntijat sanoivat.

Herra Sandoval tapettiin muutama tunti ennen kuin presidentti Andrés Manuel López Obrador ja hänen kabinettinsa antoivat uutisen maan turvallisuustilaisuudesta tiedotustilaisuuden aikana.

Meksikossa kirjattiin tänä vuonna marraskuuhun mennessä yli 31 000 murhaa, viimeisin kuukausi, josta hallitusten tilastot ovat saatavilla, mikä on suunnilleen vuoden 2019 tahdissa. Mutta murhat ovat lähes kaksinkertaistuneet viiden viime vuoden aikana, mikä korostaa hallituksen epäonnistumista hillitä sen perimä väkivalta.

Lopez Obrador ilmaisi surunvalittelunsa Sandovalin perheelle ja nyökkäsi hänen lisääntyneestä riippuvuudestaan ​​sotilaisiin maan nousevan väkivallan torjumiseksi ja sanoi, että liittohallitus ja armeija auttavat tutkimuksessa.

Sandovalin murhasta ei heti tunnistettu epäiltyjä, mutta turvallisuusasiantuntijat sanoivat, että se voi olla julman Jalisco New Technology Cartelin työtä, joka tuli valtaan herra Sandovalin toimikaudella 2013-2018 ja joka nyt valvoo suurta osaa valtiosta.

“Jaliscon kartellilla on täydellinen valta Puerto Vallartassa”, sanoi Mexico Cityn Lantia Consultoresin turvallisuusanalyytikko Eduardo Guerrero. “Millä tahansa muulla ryhmällä ei ole näiden kavereiden ulottuvuutta murhata entinen kuvernööri.”

“Ne ovat erittäin rohkea kartelli, jota ei pelotella ja joka tähtää korkeimmalle tasolle”, herra Guerrero lisäsi.

Yli puolet maan murhista tänä vuonna on keskitetty kuuteen Meksikon 31 osavaltiosta, mukaan lukien Jalisco, maan yleisen turvallisuuden varajohtaja Ricardo Mejía Berdeja sanoi presidentin tiedotustilaisuudessa.

Herra Sandovalin tappaminen tapahtuu useless muutaman kuukauden kuluttua rohkea yritys tappaa Mexico Cityn poliisipäällikkö, jakso, joka oli sidottu Jaliscon kartelliin. Hyökkäys järkytti asukkaita, jotka pitivät pääkaupunkia kauan keidas maan väkivallan keskellä.

Herra Sandovalin tappaminen voi myös korostaa voimakkaiden kartellien lisääntyvää läsnäoloa paikallisessa politiikassa, kertoi Falko Ernst, Meksikon vanhempi analyytikko kansainvälisestä kriisiryhmästä.

“On vielä kysyttävää siitä, kuinka erillinen politiikka ja järjestäytynyt rikollisuus todella ovat”, herra Ernst sanoi. “Tämä vapauttaa pedon.”

Herra Sandoval pääsi otsikoihin lokakuussa, kun hän ilmoitti eroavansa Meksikon suurimman osan 1900-luvusta hallinneen institutionaalisen vallankumouksellisen puolueen eli PRI: n ylimmästä tehtävästä.

“Aion pysyä PRI: ssä mutta olla kriittinen”, hän sanoi lähetetyssä videossa sosiaalisessa mediassa. “Ja jos he eivät pidä siitä, anna heidän potkaista minut ulos. Mutta en koskaan lakkaa sanomasta mitä ajattelen. “

Hänen kuolemansa voi synnyttää verisen kampanjakauden, kun Meksiko suuntasi kohti puolivälivaaleja vuonna 2021, kun se on jo kestänyt kaikkein tappavimman poliittisen ajanjakson ennätyksensä vuonna 2018.

“Viesti on pelottava”, sanoi turvallisuusanalyytikko Mr. Guerrero. Hän tarjosi myös selvän ennusteen: “Se, mitä aiomme nähdä lähikuukausina, on ennennäkemätöntä vaalipoliittisen väkivallan tasoa Meksikossa.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *