Tanska tiukentaa raiskauslakia sisällyttämään seksin ilman suostumusta

Tanska tiukensi raiskauslainsäädäntöään torstaina kriminalisoimalla seksi ilman nimenomaista suostumusta, pahoinpitelystä selviytyneiden ja ihmisoikeusryhmien kauan odotettu voitto.

Raiskaussyytteen nostamiseksi laissa vaadittiin aiemmin todiste väkivallasta, uhasta tai todisteita siitä, että uhri ei pystynyt torjumaan pahoinpitelyä. Uusi lainsäädäntö kuitenkin laajentaa määritelmää.

“Nyt käy selväksi, että jos molemmat osapuolet eivät hyväksy seksiä, se on raiskausta”, oikeusministeri Nick Haekkerup sanoi sen jälkeen, kun lainsäätäjät hyväksyivät yksimielisesti toimenpiteen, joka tulee voimaan 1. tammikuuta.

Tanska johtaa säännöllisesti sukupuolten tasa-arvoa ja oikeussuojan saatavuutta koskevia indeksejä. Sen seksuaalisen väkivallan lait ovat jo kriminalisoineet avioliiton raiskaukset, ja raiskauksen oikeudellinen määritelmä sisältää muutkin teot kuin yhdynnän.

Tanskalaiset naisjärjestöt ovat kuitenkin syyttäneet lainvalvontaa ja oikeusjärjestelmää uhrien suojelemisen laiminlyönnistä. Ja viime vuonna julkaistussa raportissa Amnesty Worldwide tuomitsi sen, mitä se kutsuileviävä ‘raiskauskulttuuri’ ja raiskaajien endeemisen rankaisemattomuuden. “

Naisjärjestöt ja pahoinpitelystä selviytyneet, jotka kampanjoivat muutoksen puolesta, suhtautuivat myönteisesti uuteen lainsäädäntöön sanoen, että se oli kauan myöhässä.

“Raiskaus on itsessään väkivaltaa”, sanoi 41-vuotias freelance-toimittaja ja pahoinpitelystä selvinnyt Kirstine Holst. “Sinun ei tarvitse tarvita muuta väkivaltaa sen todistamiseksi.”

Jopa poliitikot, jotka kerran vastustivat suostumukseen perustuvan lain käyttöönottoa, muuttivat kantaansa oikeusryhmien kampanjan keskellä. Konservatiivinen lainsäätäjä ja entinen oikeusministeri Soren Pape Poulsen väitti aluksi, että tällaisen toimenpiteen käyttöönotto olisi epäkäytännöllistä, mutta hän alkoi tukea sitä viime vuonna kuultuaan pahoinpideltua naista.

“Hyvä @amnesty. Paljon kiitoksia tämän ottamisesta esityslistalle ”, hän kirjoitti Twitterissä maaliskuussa 2019. “Meidän on varmistettava, että Tanskan lainsäädäntö heijastaa sitä, että sukupuoli on aina vapaaehtoista. On äärimmäisen tärkeää saada oikeudenmukaisuus seksuaalisen väkivallan uhreille. “

Vuonna 2014 Tanska ratifioi eurooppalaisen sopimuksen, joka tunnetaan nimellä Istanbulin yleissopimus, jonka mukaan suostumuksen tulisi olla keskeinen raiskauslainsäädännössä. Mutta kesti vuosia, ennen kuin maa pani sopimuksen täytäntöön.

“Oli aika päivittää”, sanoi Tanskan naisseuran puheenjohtaja Helena Jansen.

Hän sanoi myös, että luokitusten tarkempi tarkastelu osoitti, että Tanska ei ole sukupuolten tasa-arvon malli, johon se ylpeilee.

Pohjoismaat putosivat Maailman talousfoorumin vuoden 2014 World Gender Hole Report -raportin viidenneksi sijalle 14. sijalle tänä vuonna.

“Tanskalla on sekä kansainvälisesti että maan sisällä tämä kuva sukupuolten tasa-arvon paratiisista”, sanoi Anna Blus, tutkija Amnesty Internationalista, joka opiskelee seksuaalisesta väkivallasta kaikkialla Euroopassa. “Mutta kun aloitat naarmuuntumista pintaan, huomaat, että näin ei ole.”

Oikeusministeriön mukaan noin 11 400 naista vuodessa joutuu raiskauksen tai raiskauksen yrityksen uhriksi Tanskassa. Yli puolet on alle 25-vuotiaita.

Viime vuonna poliisille ilmoitettiin hieman yli 1600 raiskauksesta tai raiskausyrityksestä, ja 314 johti tuomioihin 5,eight miljoonan ihmisen maassa.

Naisten oikeuksien puolustajien mukaan tällaiset luvut eivät edusta ongelman koko laajuutta, koska monet uhrit eivät usko poliisiin tai oikeusjärjestelmään.

“Kun he tekevät ilmoituksen”, neiti Blus sanoi selviytyneistä, “he aloittavat esteradan, joka alkaa usein poliisista ja kysymyksistä, jotka ovat läpäisseet raiskausmyyteistä ja sukupuolistereotypioista.”

Lukuisat maan selviytyneet ovat puhuneet julkisesti pahoinpitelystä ja vaatineet mentaliteetin muuttamista.

Trine Svensson, 51-vuotias korkeakoulu- ja tiedeministeriön työntekijä, joka kertoi joutuneensa väkivaltaisen hyökkäyksen kohteeksi vuonna 2017, sanoi uskovansa maansa oikeusjärjestelmään, kunnes hän tarttui siihen.

Neiti Svenssonin mukaan väärinkäyttäjä oli todennut syylliseksi raiskaukseen, mutta hänen tuomitsemisestaan ​​oli kulunut vuosia ja kaksi tuomioistuinta. Hän lisäsi, että uuden lain mukaan tuomarit olisivat voineet haastaa voimakkaammin miehen, joka hyökkäsi häntä vastaan.

Etelä-Tanskan yliopiston psykologian apulaisprofessori Nina Beck Hansen, joka on tutkinut raportteja raiskauksista maassa, sanoi uudella lainsäädännöllä olevan tärkeä rooli muokkaettaessa sitä, miten yleisö määrittelee raiskauksen ja puhuu siitä.

“Nyt kysymys on suostumuksesta, sanomalla kyllä”, rouva Beck Hansen sanoi. “Ja molempien osapuolten on varmistettava suostumuksensa.”

Naisten oikeuksien puolustajat ja tutkijat sanovat kuitenkin, että maa kamppailee edelleen väärinkäsitysten kanssa seksuaalisesta väkivallasta.

“Monet ihmiset Tanskassa ajattelevat edelleen, että raiskaaja on jonkinlainen hirviö, joka hyppää pensaan takaa hyökätäksesi sinua kävellessäsi yöllä kotona, ja jotkut uhrit eivät pidä pakotettua sukupuolta raiskauksena”, sanoi Hansen, Tanskan naisseuran presidentti.

Torstaina oikeusministeriö ilmoitti myös suunnitelmista luoda ympärivuorokautinen vihjelinja pahoinpitelyjen uhreille ja päivittää sukupuolikasvatuksen opetussuunnitelma ala- ja yläasteissa. Se ilmoitti myös perustavansa kullekin poliisialueelle erikoistuneita ryhmiä parantamaan raiskaustapausten käsittelyä ja “vahvistamaan uhrien luottamusta siihen, että heidän tapauksensa otetaan vakavasti”.

Tanska on 12. maa Euroopassa, joka on hyväksynyt suostumukseen perustuvan raiskauslain. Se liittyy muun muassa Belgiaan, Iso-Britanniaan, Saksaan, Kreikkaan ja Irlantiin.

Ranska päivitti äskettäin seksuaalista väkivaltaa koskevan lainsäädäntönsä mutta jättää huomiotta kehotukset hyväksyä suostumukseen perustuva raiskauslaki. Ja monet muut kansat eivät edelleenkään ole eurooppalaisen oikeussopimuksen mukaisia huolimatta sen ratifioinnista.

Ruotsi, joka on yksi viimeisimmistä maista, joka on hyväksynyt tällaisen lain, teki sen vuonna 2018 suoraviivainen kieli: “Seksin on oltava vapaaehtoista – jos se ei ole, niin se on laitonta.” Raiskaustuomioiden määrä kasvoi 75 prosenttia vuodesta 2017 vuoteen 2019 mukaan valtion tilastot.

Raiskauksista eloonjääneet ja Tanskassa toimivat organisaatiot sanoivat toivovansa maansa pian kulkevan samanlaista polkua.

“Aikaisempi laki odotti naisten käyttäytyvän tavalla, jota ei ollut mahdollista ylläpitää”, sanoi rouva Holst, jonka mukaan entinen ystävä hyökkäsi häntä seksuaalisesti vuonna 2017. Hän meni poliisiin kaksi päivää myöhemmin.

“En kävellyt heti sen jälkeen, koska olin shokissa”, hän sanoi. “Sanoin ei, mutta et voinut käyttää sitä todisteena oikeudessa.”

Entinen ystävä vapautettiin vuonna 2018.

“Uusi suostumukseen perustuva raiskauslaki ei odota naisen taistelevan raiskaajansa kanssa”, rouva Holst sanoi. “Se odottaa miehen ei raiskaavan.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *