Break It All juhlii Latin Rockin oppositioenergiaa

Latinalainen Amerikka on ottanut rockin vakavasti. Riittävän vakavasti, jotta hallitukset tukahduttavat sen. Tarpeeksi vakavasti, jotta bändit voivat laulaa poliittisista aiheista, yhteiskunnallisista ongelmista ja kapinan henki. Riittävän vakavasti, jotta fanit voivat riskoida pidätyksiin ja hakkaamiseen nähdäkseen konsertin. Vaikka latinalainen rock voi olla täysin viihdyttävä – tarttuvaa, leikkisää, röyhkeä, ylhäältäpäin – se harvoin tyytyy olemaan pelkkä viihde. Melodian, rytmin ja melun takana tapahtuu usein paljon enemmän.

“Break It All”, kuusiosainen dokumenttisarja nimeltä laulu, jonka on kirjoittanut Los Shakers joka saapuu keskiviikkona Netflixiin, läpi Latinalaisen Amerikan rock-historian 1950-luvulta – kun Kaliforniassa syntynyt meksikolainen amerikkalainen Ritchie Valens muutti perinteisen meksikolaisen laulun “La Bamba” amerikkalaiseksi rock ‘n’ roll -kulmakiveksi. – 2000-luvulle.

“Rock ‘n’ roll on viestinnän muoto”, Àlex Lora, tylsä ​​ja röyhkeä meksikolainen hard-rock yhtye El Tri, sanoo dokumentissa. “Ja se olisi epäloogista, koska miljoonia ihmisiä, jotka puhuvat Cervantesin kieltä, ellei meillä olisi omaa rock’n’rollia.”

Taiteilijat itse kertovat dokumentin kertomalla sekä heidän musiikistaan ​​että elämästään. Lähes jokaisesta viimeisen puolen vuosisadan latinalaisesta rock-hahmosta löytyy välähdyksiä ja usein huomattavasti enemmän. Bändien ja esiintyjien nimet kiirehtivät, monet niistä todennäköisesti tuntemattomia Yhdysvaltojen kuuntelijoille. Niille, jotka haluavat toisen kuuntelun, dokumentin tekijät laativat Spotifyssa mukana olevan soittolistan sen alle Espanjalainen otsikko “Rompan Todo”.

Break It All -elokuvan päätoimittaja ja vastaava tuottaja, samoin kuin yksi sen näytöillä olevista muusikoista-historioitsijoista, on Gustavo Santaolalla, joka on voittanut kaksi Oscar-palkintoa elokuvapisteistään ja tuottanut albumeja rokkareille ympäri Latinalaisen Amerikan aluetta. tusina Latin Grammy -palkintoja. Oma ryhmä, Bajofondo – joka sekoittaa tangoa, rockia, orkesterisovituksia, elektroniikkaa ja jopa vähän diskoa – on ehdolla tänä vuonna Grammy-palkinnoksi latinalaisen rock- tai vaihtoehtoisen albumin luokassa.

Kun ”Break It All” liikkuu vuosikymmenien ajan, se rinnastaa ylenpalttisia kappaleita ja konsertteja samanaikaisiin kuviin diktatuureista, vallankaappauksista, kapinoista ja kriiseistä. Muusikko muusikon jälkeen määrittelee rockin “vapaudeksi”.

“Minulla oli tämä ajatus ikuisesti”, Santaolalla sanoi video-haastattelussa kotonaan Los Angelesissa. ”Halusin kertoa tämän tarinan tuon ajan sosiopoliittisen ilmapiirin taustalla. Jopa tarinaan kuuluvat muusikot eivät muodosta tätä yhteyttä helposti. Mutta kun alat kaivautua sisään ja tarkastella kokonaisuutta, huomaat kuinka samanlaiset tilanteet olivat, kuinka samoja asioita tapahtui monissa maissa. “

Nuorempina aikoina pitkäkarvaisena rock-muusikkona Santaolalla itse pidätettiin ja vangittiin useita kertoja Buenos Airesissa – vaikka hän ei koskaan muistuttanut, yli kolmeen päivään. “Rock ei ole yhteydessä mihinkään poliittiseen puolueeseen”, hän sanoi. “Siinä ei ole poliittista lippua. Mutta silti olimme valtion vihollisia. “

Latinalainen rock, joka tunnetaan myös nimellä rock en español tai latinankielinen vaihtoehto, kehittyi silmien ja korvien kanssa englanninkielisellä rockilla. Siellä on latinalainen blues-rock, latinalainen psykedelia, latinalainen metalli, latinalainen uusi aalto; koko sarjassa latinalaiset rokkarit mainitsevat amerikkalaiset ja brittiläiset kollegansa. Joten ”Break It All” osoittaa jollain tavalla espanjankielisen rinnakkaisen universumin Yhdysvaltojen ja Englannin rock-historiaan, varsinkin sen alkuvuosina.

1950-luvulla bändit pitävät Los Locos del Ritmo ja Los Teen Tops käänsi amerikkalaiset rock ‘n’ roll -laulut Meksikon slangiksi; 1960-luvulla Los Shakersin kaltaiset bändit kilpailivat kuulostavan Beatlesilta.

“Varhaisina, varhaisina, varhaisina vuosina, kun olimme pieniä lapsia, yritimme olla kuin Beatles ja laulaa englanniksi”, Santaolalla sanoi. “Ja sitten tajusimme, ei, meidän on laulettava kielellämme. Ja meidän on soitettava omalla kielellämme. “

Parhaat latinalaiset rokkerit ovat saaneet tuodut äänet paikallisiin perintöihin, siirtymällä jäljitelmien yli innovaatioihin – kuten bändit Soda Stereo Argentiinasta, Aterciopelados Kolumbiasta ja Tacvba-kahvila Meksikosta. Kaiken rockista oppimansa ohella nuo bändit ja muut käyttävät tangoa, rancheraa, cumbiaa ja lukemattomia muita kotimaisia ​​tyylejä luoden hybridit, jotka resonoivat ja rikosoitavat kulttuurimuistoja.

“Halusimme saada itsensä ilmaisua – itse tekemäämme musiikkia, joka puhui jokapäiväisestä elämästämme”, Café Tacvba -laulaja Rubén Albarrán kertoi videohaastattelussa kotiinsa Mexico Citystä. “Laitamme rokkimusiikin energian tutkittavaksi olemisen käsitteen taakse”, mikä tarkoittaa levottomuutta, huolta tai levottomuutta. “Liikkua koko ajan ja irtautua yhteiskuntamme säännöistä.”

”Break It All” humalaa maasta toiseen, enemmän tai vähemmän kronologisesti, mutta keskittyy Meksikoon ja Argentiinaan. “Kaikella alueella on hienoa musiikkia, mutta pidän näistä maista paristona”, Santaolalla sanoi. ”Yksi napa on Meksiko ja toinen Argentiina, pohjoinen ja etelä. Meksiko on lähempänä Yhdysvaltoja ja Argentiina on lähempänä Britanniaa äänen ja perspektiivin suhteen. “

Dokumentti jäljittää laajenemisen, tukahduttamisen ja palautumisen, kasvavien tavoitteiden ja laajenevien yhteyksien syklit. Diktatuurien aikana rock pakotettiin toisinaan maan alle. Argentiinassa, sen jälkeen kun laulaja Billy Bond yllytti areenan väkijoukkoja “rikkomaan kaiken” ja yleisö murskasi paikkoja, rock katosi televisiosta ja radiosta; nauhoitusprojektit oli toimitettava hallituksen komiteoille. Meksikossa maan rokkareita pilkattiin yli vuosikymmenen ajan – ja suljettiin valtavirran esiintymistiloista – vuoden 1971 festivaalin jälkeen, jonka malli oli Woodstock, Avándaro, jossa bändi Rauhaa ja rakkautta julistautuneita kappaleita, kuten “Marihuana” ja “We Received the Energy”, ja käytti säädyttömyyksiä suoran radiolähetyksen aikana, joka katkaistiin välittömästi.

Mutta muusikot jatkuivat, ja yleisö tuki heitä. Meksikolainen rock alkoi nousta esiin, kun radioasemat soittivat espanjankielistä rockia muista maista ja meksikolaiset levy-yhtiöt halusivat oman osuutensa markkinoista. Argentiinalainen rock sai epätodennäköisen sysäyksen, kun Ison-Britannian voitettua Falklandin sodan vuonna 1982 englanninkielinen rock kiellettiin Argentiinan aaltoilta.

Latinalaisen Amerikan MTV: n saapuminen vuonna 1993 toi uuden rajan ylittävän solidaarisuuden Latinalaiseen rockiin. Muusikot tulivat tietoisemmiksi sukulaishengistä ulkomailla; he tajusivat, etteivät kamppailleet yksin. Yksittäiset tai kansalliset lähetystyöt alkoivat tuntua liikkeeltä. Ja heillä oli paljon tavoitteita: autoritaariset hallitukset, taloudelliset myllerrykset. Musiikki jatkoi pölytystä – elektroniikan ja hiphopin kanssa – ja alkoi, vaikka myöhäänkin, tunnistaa naisten ideat ja äänet.

Latinalainen rock ei koskaan rikkonut kielimuuria tavoittaa englanninkieliset yleisöt Yhdysvalloissa; että nykyinen kaupallinen läpimurto kuuluu reggaetoniin ja epämääräisempään latinalaisiin genreihin, joita kutsutaan urbanoiksi, molemmat perustuvat ensisijaisesti hip-hopiin ja reggaeen.

“Tämän 50 vuoden aikana olen kuullut lauseen” rock on kuollut “,” rock on valmis “niin monta kertaa”, Santaolalla sanoi. ”Kun aloitimme sarjan kolme vuotta sitten, sanoin, että rock on lepotilassa. Mutta nyt sanon, että rock on karanteenissa. Uskon, että rockin tulevaisuus asuu naisissa ja kolmannessa maailmassa – heistä tulee rockin pylväitä. He aikovat tuoda rokotteen. “

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *