Tuomioistuin toteaa 14 syyllisyyttä avustavassa Charlie Hebdossa ja antisemitistisissä hyökkäyksissä

Kolmen tekijän kuollessa – Saïd ja Chérif Kouachi, Charlie Hebdon henkilökuntaa surmasivat veljet tapettiin myös ampumassa poliisin kanssa vuonna 2015 – oikeudenkäynti keskittyi ihmisiin, joita syytettiin logistisen tuen, kuten käteisen, aseiden ja ajoneuvojen, toimittamisesta. He kaikki julistivat syyttömyytensä oikeudenkäynnin aikana, joskus kiihkeinä räjähdyksinä, mikä viittaa siihen, että menettelyn lopputulos oli ennalta määrätty.

Koe tarjosi hetkiä tuskallinen draama. Näytettiin videovalvontamateriaalia Charlie Hebdon verilöylystä – “sotakohtaus”, kuten yksi syyttäjistä sanoi. Stéphane Charbonnier, joka tunnetaan nimellä Charb, julkaisun johtaja, ammuttiin seitsemän kertaa, hänen ruumiinsa murtui. Selviytyneet puhuivat ahdistuksesta jo nyt.

Coco-niminen Corinne Rey kuvasi tuskaa, joka pakotettiin aseella lyödä sisäänkäynnin koodiin toimistoon, jossa hänen kollegansa kokoontuivat pöydän ympärille nauraen keskustellessaan toimituksellisista ideoista ennen ampumisen alkua. “Se oli äärimmäisen yksinäisen hetki”, hän sanoi. “Kukaan ei voi laittaa itseään minun tilaani.”

Hyper Cacherissa, kosher-supermarketissa, kohtaus oli tuskin vähemmän kammottava. Yohan Cohen, yksi herra Coulibalyn 20-vuotiaista uhreista, tuskaili kentällä jonkin aikaa ammuttuaan. Elossa oleva, kyynelissä, kuvasi tuomioistuimelle häpeäänsä tukkia korvat, koska hän ei kestänyt herra Cohenin huutoja. Toisen uhrin Philippe Brahamin leski kertoi tuomioistuimelle, ettei hän ollut nukkunut yötä viiden vuoden aikana, ja hänen täytyi selittää kolmelle nuorelle isättömälle lapselleen, että “paha mies tappoi isäsi”.

Mutta kaikki tunteet eivät jättäneet mitään ratkaisematta. Charlie Hebdo’s sarjakuvien uudelleenjulkaisulehdistönvapauden nimissä, oikeudenkäynnin alussa, aiheutti Ranskan suuren muslimiyhteisön suuttumusta. Seurauksena oli poliittinen myrsky, kun presidentti Emmanuel Macron päätti lokakuussa, että aika oli tullut puuttua juuriin, joita hän kutsui ”islamistiseksi separatismiksi”.

Presidentin päättäväisyys johti tässä kuussa a lakiluonnoksen “republikaanien periaatteiden vahvistamiseksi”. Tämä kohdistuu islamistisen ääriliikkeen järjestämiseen ja rahoittamiseen. Oikeiden hyökkäys on riittämätön, vasen on tarttunut siihen a-merkkinä oikeanpuoleinen muutos, herra Macron.

Koe osoittautui vähemmän katarsiksi kuin katalyytti. Ranskan tuskaileva jihadismin oikeudenkäynti jatkuu. Maa ei ole edennyt, ei ainakaan vielä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *