Kansainvälinen rikostuomioistuin ei tutki Kiinan muslimien pidättämistä

Kansainvälinen rikostuomioistuin on päättänyt olla jatkamatta tutkimusta Kiinan muslimien joukkovankeudesta, mikä on takaisku aktivisteille, jotka haluavat pitää Pekingiä vastuullisena etnisten ja uskonnollisten vähemmistöjen vainosta.

Haagin syyttäjät sanoivat maanantaina, etteivät he tällä hetkellä tutkia väitteitä että Kiina oli syyllistynyt kansanmurhaan ja rikoksiin ihmiskuntaa kohtaan pääosin muslimien etniseen ryhmään kuuluviin uigureihin, koska väitetyt rikokset tapahtuivat Kiinassa, joka ei ole tuomioistuimen osapuoli.

Kuvattuja väärinkäytöksiä “ovat tehneet yksinomaan Kiinan kansalaiset Kiinan alueella”, sanoi tuomioistuimen pääsyyttäjän raportti, Fatou Bensouda Gambiasta.

Pakolaisten uiguurit olivat kuukausien ajan kehottaneet tuomioistuinta tutkimaan Kiinan sortopolitiikkaa muslimivähemmistöihin nähden, joka oli aktivistien ensimmäinen yritys käyttää kansainvälisen oikeuden voimaa pitämään Kiinan virkamiehiä vastuullisina tehoisku. He syyttivät Kiinan hallitusta kidutuksesta, pakotetusta steriloinnista ja muslimien massavalvonnasta muun muassa väärinkäytösten yhteydessä.

Kiina on kasvanut kansainvälisen tuomion muslimien ankarasta kohtelusta, mukaan lukien laajojen indoktrinaatioleirien rakentaminen Xinjiangin länsiosaan. Valitun presidentin Joseph R. Biden Jr. -kampanjan mukaan Kiinan toimet Xinjiangissa olivat kansanmurha, minkä myös muut länsimaiden johtajat ovat omaksuneet.

Kiina on kiistänyt leirien väärinkäytökset kuvailemalla niitä pikemminkin työpaikkakoulutuskeskuksiksi, joiden tarkoituksena on torjua uskonnollisia ääriliikkeitä ja terrorismia, huolimatta ristiriitainen todisteet.

Monet uiguurit sanoivat tiistaina olevansa pettyneitä tuomioistuimen päätökseen olla tutkimatta. He lupasivat jatkaa globaalien johtajien edunvalvontaa rankaisemaan Kiinaa väärinkäytöksistä.

“Kansainvälinen rikostuomioistuin muodostettiin yhdestä ainoasta syystä: törmäämään kauhistuttavimpiin kansainvälisiin rikoksiin”, sanoi Australiassa asuva uiguurien runoilija ja aktivisti Fatimah Abdulghafur. “Kiinan hallinnon julmuudet uiguureja kohtaan ovat lukemattomia.”

Kiinaa vastaan ​​valituksen tekivät kaksi uiguurien maanpakolaisryhmää, Itä-Turkistanin maanpakolaishallitus ja Itä-Turkistanin kansallinen herätysliike.

Uiguuriryhmiä edustavat lakimiehet sanoivat olevansa edelleen toiveikkaita siitä, että tuomioistuin aloittaa tutkinnan harkittuaan uusia todisteita.

“Toimitamme erittäin merkityksellisiä todisteita, jotka mahdollistavat tämän tapahtuvan tulevina kuukausina”, yksi asianajajista, Rodney Dixon, sanoi lausunnossaan.

Kiinan rajojen sisällä esiintyneiden muslimien väärinkäytösten lisäksi ryhmät olivat myös edunvalvoneet oikeutta tutkimaan Pekingiä tuhansien uiguurien kotiuttamiseksi jatkamalla laittomia pidätyksiä tai karkotuksia muista maista, mukaan lukien Kambodža ja Tadžikistan.

Maanantaina antamassaan kertomuksessa tuomioistuin totesi, että “ei ole perustetta edetä tällä hetkellä”, koska ei näytä olevan riittävästi todisteita siitä, että Kiinan virkamiehet tekivät rikoksen.

“Kaikki käyttäytyminen, johon liittyy henkilöiden pakotettu poistaminen paikasta, ei välttämättä ole väkivaltaisen siirron tai karkottamisen rikos”, tuomioistuin totesi.

Oikeusaktivistit sanoivat jatkavansa taistelua saadakseen Kiinan vastuuseen Xinjiangin toiminnastaan. Kiinan ihmisoikeuksien valvonnan johtaja Sophie Richardson sanoi, että päätös ei ollut päätös väärinkäytöksistä.

“Tosiasiat ovat edelleen: Kiinan hallitus tekee massiivisia vakavia rikkomuksia Xinjiangissa, ja vastuuhenkilöt olisi saatettava vastuuseen”, hän sanoi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *