Brexit-kauppaneuvottelujen määräaikaa pidennetään. Uudelleen.

LONDON – Ison-Britannian jyrkät neuvottelut Euroopan unionin kanssa Brexitin jälkeisestä kauppasopimuksesta saivat lykkäyksen sunnuntaina, kun pääministeri Boris Johnson ja Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sopivat neuvottelujen jatkamisesta näiden kahden välisestä erimielisyydestä huolimatta. sivut, jotka olivat näyttäneet mahdottomilta ylittää.

Keskipäivän puhelun jälkeen julkaistussa yhteisessä lausunnossa herra Johnson ja rouva von der Leyen sanoivat: “Uskomme, että tässä vaiheessa on vastuussa ylimääräisen mailin ylittämisestä.” He kuvasivat puhelun “hyödylliseksi”, ensimmäiseksi toivon kimallukseksi niiden päivien jälkeen, jolloin neuvottelut näyttivät menevän kohti kiviä.

Johnson ja rouva von der Leyen eivät asettaneet neuvotteluille uutta määräaikaa, vaikka käytännössä molemmilla osapuolilla on aikaa vasta 31. joulukuuta, jolloin siirtymäkausi pitkän aikavälin kauppasopimuksen päättämiseksi päättyy ja Iso-Britannia ja Euroopan unioni asettaisivat tullit toistensa tuotteille.

Epäonnistuminen sopimukseen tekisi työnnti Britannian tuntemattomille vesille suurimman kauppakumppaninsa kanssa. Se voi johtaa häiriöihin elintarviketoimituksissa, uhata Ison-Britannian valmistavaa teollisuutta ja syttyä ruma ryömiä brittiläisten ja ranskalaisten kalastusalusten välillä kalastusalueiden yli.

Mr. Johnson valmistautui asettamaan neljä kuninkaallisen laivaston partioalusta vartioimaan Britannian vesiä 1. tammikuuta jälkeen puolustautumaan ulkomailta. Kalastuskiintiöt ovat yksi tärkeimmistä kiista-alueista Britannian ja Euroopan unionin välillä neuvotteluissa, jotka ovat jatkuneet 11 kuukautta ilman läpimurtoa.

Johnsonin vierailu Brysseliin viime keskiviikkona ei tehnyt mitään umpikujan murtamiseksi ja sen sijaan korostanut, kuinka kaukana molemmat osapuolet ovat. Mr. Johnson ja Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen tapasivat illallisella ja myönsivät jälkikäteen, että sopimuksettomuus on nyt todennäköinen.

Euroopan kaksi voimakkainta johtajaa, Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron, kieltäytyivät tekemästä suoraan yhteistyötä herra Johnsonin kanssa ja estivät häneltä mahdollisuuden käyttää hyväkseen mahdollisia erimielisyyksiä Euroopan unionin 27 jäsenen välillä.

Epäonnistumisen todennäköisyyden kasvaessa Lontoo ja Bryssel ryhtyivät sekoittamaan sormen osoittamista ja valmiussuunnittelua. Mr. Johnson tapasi brittiläisen Michael Goven, joka on vastuussa sopimuksettomaan Brexitiin valmistautumisesta. Suunnitelmien joukossa on laivaston partioalusten sijoittaminen pysäyttämään ulkomaiset alukset, jotka yrittävät päästä yksinomaiseen talousvyöhykkeeseen, joka ulottuu 200 mailin päässä Britannian rannikosta.

Mahdollisuus sotilaalliseen yhteenottoon brittiläisten ja ranskalaisten alusten välillä aavalla merellä herätti hälytystä ja kovaa kritiikkiä Britanniassa jopa konservatiivipuolueen perustajajäsenten keskuudessa.

”Tämä ei ole enää Elizabethan aikoja; tämä on maailmanlaajuinen Britannia ”, alahuoneen puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Tobias Ellwood, sanoi BBC: lle. “Meidän on nostettava rimaa paljon korkeammalle kuin tämä.” Ellwood sanoi, että epäonnistuminen kauppakauppaan pääsemisessä “olisi taaksepäin tapahtuva askel, epäonnistuminen rakennuskoneessa”.

Chris PattenKonservatiivisen puolueen entinen puheenjohtaja ja Hongkongin kuvernööri vuosina 1992–1997 syytti Johnsonia olemasta ”englantilaisen poikkeuksellisuuden pakenevassa junassa”. Pääministeri, hän lisäsi, ei ollut “konservatiivinen”, sitoutunut liittoutumiin, instituutioihin tai oikeusvaltioon, mutta “englantilainen nationalisti”.

Analyytikoiden mukaan he eivät ole luopuneet toivosta viime hetken sopimuksesta. Mr. Johnson ja hänen neuvonantajansa suosisivat edelleen sopimusta, samoin kuin Euroopan unionin johtajat. He totesivat, että sunnuntai oli useless viimeisin molempien osapuolten asettamista määräajoista. Neuvottelut voivat helposti ulottua uudenvuodenaattoon asti.

Silti Ison-Britannian strategia odottaa neuvottelujakson loppua ja sitten painostaa suuria myönnytyksiä näyttää olevan palannut. Eurooppalaiset neuvottelijat, ranskalaisten johdolla, ovat olleet tiukasti kiinni kalastusoikeuksista sekä toisesta kiistanalaisesta alasta: teollisuuden valtiontuesta ja kilpailusäännöistä.

Mr. Johnson on muotoillut Ison-Britannian kampanjan väitteeksi sen itsemääräämisoikeudesta Euroopan unionista poistumisensa jälkeen. Mutta diplomaatit huomauttivat, että Euroopan virkamiehillä oli yhtä vahva periaatekohta: puolustaa sisämarkkinoiden eheyttä uudelta kilpailijalta, joka istuu sen kynnyksellä.

“Mitä Yhdistynyt kuningaskunta ei koskaan ymmärtänyt, on se, että Euroopan unioni on poliittinen projekti”, sanoi Kim Darroch, joka toimi Ison-Britannian pysyvänä edustajana Euroopan unionissa ja myöhemmin suurlähettiläs Washingtonissa. “He aikovat tehdä päätöksiä poliittisten, ei taloudellisten näkökohtien perusteella.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *