‘Papuan vapaa liike’ tehostuu väkivallan lisääntyessä

BANGKOK – On kulunut 59 vuotta siitä, kun separatistit Indonesian Länsi-Papuan alueella nostivat punaisen, valkoisen ja sinisen lippunsa ja julistivat itsenäisyyden. Alue on ollut siitä lähtien konflikteissa.

Tässä kuussa Yhdistyneiden Kansakuntien ihmisoikeustoimisto kehotti kaikkia osapuolia vähentämään alueella lisääntyvää väkivaltaa. Tähän sisältyvät aktivistien, kirkon työntekijöiden ja Indonesian turvallisuusjoukkojen jäsenten viime aikoina tekemät tappot.

Samalla ulkomailla asunut kapinallisten johtaja ilmoitti, että hänet on valittu valloitetun alueen väliaikaiseksi presidentiksi toivoen yhdistävän Indonesialle itsenäisyyttä tavoittelevan liikkeen, joka tunnetaan nimellä Free Papua Motion.

Benny Wenda, joka pakeni Indonesian vankilasta 18 vuotta sitten ja sai myöhemmin poliittisen turvapaikan Isossa-Britanniassa, julisti itsensä Länsi-Papuan ensimmäisen maanpakolaishallituksen päämieheksi 1. joulukuuta, itsenäisyysjulistuksen vuosipäivänä. Jo yksi aseistettu ryhmä Länsi-Papuassa on sanonut, että se ei tunnusta hänen auktoriteettiaan.

Herra Wenda väitti, että hänet valittiin salassa pidetyssä salaisessa kongressissa. Hänen mukaansa papualaiset ovat hitaasti kulkevan kansanmurhan uhreja, joka ei pääty ennen kuin alue saa vapautensa Indonesiasta.

“Indonesian hallitus varasti itsenäisen kansakuntamme vuonna 1963”, hän sanoi puhelimitse Oxfordista. “Otamme toisen askeleen kohti laillisten ja moraalisten oikeuksien takaisin saamista.”

Indonesialla ei ole aikomusta myöntää itsenäisyyttä kahdelle Länsi-Papuan maakunnalle. Maan poliittisten, oikeudellisten ja turvallisuusasioiden ministeri Mohammad Mahfud hylkäsi ajatuksen, että herra Wenda voisi koskaan edustaa Papuan kansaa.

“Hän on kapinallinen. Hän on ulkopuolinen ”, ministeri kertoi toimittajille. “Hän on kansalaisuudeton. Englannissa hän on vieras. Indonesiassa hänen kansalaisuutensa on peruutettu. Joten miten hän johtaa maata? “

Ulkomaailma on pitkälti unohtanut Länsi-Papuassa meneillään olevan konfliktin. Viime vuosina ulkomaisten toimittajien, tutkijoiden ja Yhdistyneiden Kansakuntien oikeushenkilöiden pääsy hallitukselle on rajoitettua.

Länsi-Papua on myös yksi eristyneimmistä ja kehittymättömimmistä osista maailmaa. Noin neljän miljoonan ihmisen koti, se vie Uuden-Guinean länsipuoliskon – maailman toiseksi suurimman saaren Grönlannin jälkeen – ja on jaettu kahteen suureen maakuntaan, hämmentävästi nimeltään Papua ja Länsi-Papua. Saaren itäinen puolisko on Papua-Uuden-Guinean kansan käytössä.

Länsi-Papuan kansa on jaettu yli 250 heimoon, joilla on yli 400 kieltä. Väestötietoja on vähän, mutta tasainen maahanmuuttajavirta muilta saarilta tarkoittaa, että alkuperäiskansojen papualaisia ​​on todennäköisesti nyt yli.

Alkuperäisillä papualaisilla on tumma iho ja kiharat hiukset, ja he kohtaavat säännöllisesti rasismia ja syrjintää. Väkivaltaiset yhteenotot puhkesivat viime vuonna raporttien ilmestymisen jälkeen poliisin loukkaavia opiskelijoita rasistisilla häpeillä.

Kaupankäyntiä kaupungeissa hallitsevat muut kuin papualaiset, kun taas monet alkuperäiskansojen papualaiset pitävät toimeentulona alueen ylängöllä, jossa moniin kyliin pääsee useless kävellen. Alkuperäiskansojen elinajanodote on maan alhaisin ja lasten kuolleisuus on korkea.

Turvallisuusministeri Mahfud myönsi, että hallitus ei ollut tehnyt tarpeeksi auttaakseen alkuperäiskansojen papualaisia ​​ja että korruptoituneet paikallisviranomaiset olivat kuluttaneet alkuperäiskansoille osoitettuja varoja.

“Olemme valmistelleet presidentin asetuksen, jota tutkitaan nyt, jotta ihmiset voivat todella tuntea kehityksen Papuassa”, hän sanoi. “Papuan budjetti on valtava, mutta siellä olevat eliitit korruptoivat sen, joten se ei saavuta ihmisiä.”

Separatistit ovat käyneet hillittyjä kapinoita vuosikymmenien ajan pyrkiessään itsehallintaan. Länsi-Papuan itsenäisyyden vaatimista pidetään maanpetoksena Indonesian lain mukaan, ja itsenäisyyden lipun nostaminen voi johtaa jopa 15 vuoden vankeusrangaistukseen.

Kaksi vuotta sen jälkeen, kun papualaiset julistivat itsenäisyyden vuonna 1961, Indonesia lähetti joukkoja miehittämään entistä Alankomaiden aluetta ja on siitä lähtien pitänyt yllä sotilaallista läsnäoloa. Vuonna 1969 Indonesiassa monet papualaiset pitivät väärennöksinä äänestyksessä tuhansia heimojohtajia ja pidätti heitä, kunnes he suostuivat liittymään Indonesiaan.

Tulosta kutsuttiin nimellä “Vapaa valinnan teko”, ja Yhdistyneiden Kansakuntien ratifioimana siitä tuli Indonesian oikeudellinen perusta Länsi-Papuan hallitsemiselle. Monet papualaiset pitävät aluettaan miehitettynä ja haluaisivat todellisen kansanäänestyksen päättävän alueen asemasta.

“Useimmat papualaiset haluavat olla vapaita”, sanoi Indonesiassa toimiva Indonesian ihmisoikeusasianajaja ja aktivisti Veronica Koman. ”He haluavat itsenäisyyden Indonesiasta. He haluavat kansanäänestyksen. Se on reilua kaikille. “

Indonesian hallitus vastustaa ehdottomasti äänestyksen järjestämistä.

“Kansanäänestys oli marraskuussa 1969”, herra Mahfud sanoi. “YK: n yleiskokous vahvisti, että Papua on laillinen osa Indonesiaa. Siksi ei tule enempää. YK: n on mahdotonta tehdä päätöstä kahdesti samasta asiasta. “

Länsi-Papua on runsaasti luonnonvaroja, mikä antaa Indonesialle vahvan kannustimen olla antamatta sitä irti. Kun ulkopuoliset tulevat maakuntaan auttamaan sen resurssien hyödyntämistä, alkuperäiskansojen papualaiset valittavat työpaikkojen ja mahdollisuuksien puutteesta.

Vuoristoisella saarella, joka sijaitsee Australian pohjoispuolella, on maailman toiseksi suurin sademetsä Amazonin jälkeen, ja siinä on runsaasti biologista monimuotoisuutta, ja kasvi- ja eläinlajeja ei tunneta ulkomaailmalle.

Indonesia on korjannut Länsi-Papuan mineraalien, maakaasun ja puutavaran ulkomaisten yritysten avulla. Amerikkalainen kaivosyhtiö Freeport-McMoRan otti kultaa ja kuparia vuosikymmenien ajan jättiläisestä Grasbergin kaivoksesta. BP: n johtama kansainvälinen konsortio ylläpitää valtavaa Tangguh-maakaasukenttää.

Muut yritykset hakkaavat suuria määriä koskematonta metsää ja korvaavat ne tuottoisilla palmuöljyistutuksilla. Länsi-Papuan metsät, joissa asuu joitain maan harvinaisimpia lintuja, ovat myös laittomien salametsästäjien tärkeimmät metsästysmaat. Paratiisilintu voi noutaa jopa 1500 dollaria pimeillä markkinoilla Jakartassa.

Tulevina vuosina erämaa-alueet avautuvat entisestään nyt rakenteilla olevalla 2700 kilometrin pituisella Papuanin ylittävällä moottoritiellä, mikä nopeuttaa sekä laillisten että laittomien resurssien louhintaa.

Väkivalta on lisääntynyt joulukuusta 2018 lähtien, jolloin Papuan kapinalliset tappoivat 19 siirtotyöläistä, jotka työskentelivät Trans-Papua-valtatiellä.

Hallitus on sijoittanut yhä enemmän sotilaita ja poliiseja Länsi-Papuaan, mutta siellä sijoitettu kokonaismäärä on edelleen luokiteltu.

“Kehotamme Indonesian hallitusta kunnioittamaan ihmisten oikeuksia sananvapauteen, rauhanomaiseen kokoontumis- ja yhdistymisvapauteen kansainvälisten velvoitteidensa mukaisesti”, Ravina Shamdasani sanoi, Yhdistyneiden Kansakuntien ihmisoikeustoimiston tiedottaja Genevessä.

Amnesty Worldwide on tunnistanut 38 omantunnonvankia Länsi-Papuassa, enemmän kuin muualla Indonesiassa yhteensä. Ryhmän mukaan useimpia syytetään maanpetoksesta näkemyksiensä rauhanomaisesta ja laillisesta ilmaisusta.

Toinen ihmisoikeusryhmä, Ihmisoikeudet ja rauha Papuassa, sanoi viime viikolla että viimeaikaisten taistelujen seurauksena 60 000 papualaista oli siirtynyt kotiseudultaan.

Tällaisissa olosuhteissa aktivisti Koman sanoi epätoivoisten nuorten liittyneen kapinallisryhmiin viidakossa. “Tämä väkivallan kierros on lopetettava, jotta papualaisten nuori sukupolvi voidaan pelastaa”, hän sanoi. “He joutuvat vankilaan tai taistelevat ja uhraavat henkensä.”

Papuan itsenäisyysliike on pitkään ollut hajanainen, ja on epäselvää, kuinka paljon tukea Wenda tukee väitteessään presidentiksi.

Kuusi vuotta sitten kolme ryhmittymää yhdistyi herra Wendan taakse muodostamaan Länsi-Papuan yhdistyneen vapautusliikkeen, ja herra Wenda sanoo olevansa heidän tukensa. Mutta yksi aseellinen ryhmä, Länsi-Papuan vapaan Papua-järjestön kansallinen vapautusarmeija, antoi julkilausuman, jossa hän hylkäsi hänen väitteensä sanoen, että hän asuu Isossa-Britanniassa, jolla ei ole papualaisten enemmistön tukea.

Itsenäisen Papuan presidenttinä herra Wenda sanoi suojelevansa alkuperäiskansojen papualaisten oikeuksia ja pysäyttävän ympäristön tuhoamisen.

“Kansainvälisen oikeuden nojalla on rikottu oikeuksiamme”, hän sanoi. “Indonesia tuhoaa paitsi kansani myös metsämme ja vuoremme.”

Muktita Suhartono osallistui raportointiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *