Se on Australian ensimmäinen tulikauden iso tulipalo. Kuinka huono kesä tulee?

SYDNEY, Australia – Australian metsäpalokauden ensimmäinen suuri tulipalo on nyt mustannut noin puolet Fraserin saaresta, idyllisestä pakopaikasta Brisbanesta pohjoiseen, joka tunnetaan kultaisista rannoistaan ​​ja vehreästä luonnon monimuotoisuudestaan.

Kun evakuointimääräykset saapuivat asukkaille maanantaina, australialaiset, jotka olivat toivoneet, ettei polttamista olisi paljon muuta viime vuoden valtavien tulipalojen jälkeen kamppailevat nyt julman muistutuksen kanssa: Laajassa maassa, joka on tulelle alttiina ja erityisen alttiita ilmastonmuutokselle, ennätysmäärien helvettien riski ei koskaan häviä.

Itse asiassa se kasvaa jatkuvasti.

“Olen varma, että se on tullut meille kotiin, samoin kuin kaikille katsojille”, sanoi Jack Worcester, 34, jonka perhe omistaa katedraaleja Fraserillä, äskettäin evakuoidulla leirintäalueella. “Palokaudella ei ole nyt normaalia asiaa – mikä tahansa palokausi voi olla melko vakava.”

Viime vuoteen mennessä kuivuneet metsät Sydneyn ulkopuolella olivat palaneet viikkoja, peittämällä kaupungin taivasta oranssinharmaa sumu. Mutta vaikka tämä vuosi tuntuu vähemmän ylivoimaiselta (toistaiseksi), yksi kysymys leijuu monien australialaisten mielissä, ja se on sama kysymys, jonka kalifornialaiset kysyivät useless muutama kuukausi sitten, ja kysyvät uudelleen ensi vuonna: Kuinka paha se menee saada?

Tulipaloja mitataan ja muistetaan kovilla tilastoilla – hehtaareja poltettu, taloja ja ihmishenkiä menetetty -, mutta ennen laskemista tulee impressionistinen kartoitus maaston, ilmaston, ihmisen toiminnan ja sattuman muokkaamasta riskistä.

Tämän vuoden kausiluonteiset näkymät Australialla on laaja punaisen ameeba keskimääräistä vaarallisemmilla alueilla, jotka kulkevat Keski-Uuden Etelä-Walesin nurmimaisilla tasangoilla, maan kaakkoisosassa sijaitsevassa osavaltiossa, jonka pääkaupunki on Sydney. Mutta sinun täytyy kaivaa syvemmälle nähdäksesi, että monet muutkin alueet ovat vaarassa.

Esimerkiksi Fraser Island on merkitty “normaalilla tulipotentiaalilla”. Nyt syttyvän tulipalon, joka vetää palomiehiä maalle ja yllä oleviin jumbosuihkuihin liekkien sammuttamiseksi ja saaren lukitsemiseksi vierailijoille, uskotaan alkaneen laiton nuotio, jonka turistit sytyttivät 14. lokakuuta.

“Suuressa kuvassa tulipalo on luonnollinen osa Australian maisemaa, joten vaikka sanomme, että vuodella on normaali tai alle normaalin riskin, se ei tarkoita, ettei riskiä ole”, sanoi hallituksen ilmastotieteilijä Naomi Benger. Ilmatieteen toimisto. “Se tarkoittaa, että riski on yhtä suuri kuin keskimääräisenä vuonna.”

Ilmastonmuutoksen takia hän lisäsi, että keskimääräinen palovaaran taso nousee.

“Katastrofaalisten tulosten saaminen kestää useless yhden tai kaksi päivää”, hän sanoi. “Ihmiset eivät saa olla tyytymättömiä.”

La Niña, Tyynenmeren trooppisten lämpötilojen laajamittainen muutos, joka vaikuttaa maailmanlaajuisiin säämalleihin, on hallitseva tekijä Australian palokaudella 2020-21. La Niña on tuonut viileämmän veden lähemmäs meren pintaa Tyynenmeren keski- ja itäosassa Keski- ja Itä-Tyynenmeren alueella.

Ukkosmyrskyt ja pitkät kevätsateet ovat täyttäneet säiliöitä ja helpottaneet viljelijöiden taakkaa Uudessa Etelä-Walesissa ja Queenslandissa monien vuosien kuivuuden jälkeen. Mutta liotus sateet ovat myös luoneet nurmikenttiä tasangojen yli Nice Dividing Vary -vuoren länsipuolella, vuoristoketju, joka kulkee ylös ja alas Australian itärannikolla.

Useless muutamalla kuumalla ja kuivalla päivällä nämä ruohot muuttuvat vihreästä ruskeaan, mikä tekee niistä yhtä helppoja sytyttää kuin kuiva paperipala, ehkä helpompaa. Se aiheuttaa erityisen epätasaisen ja tappavan vaaran.

“Tärkein ero on intensiteetti; ruohopalot ovat voimakkaampia kuin metsäpalot yleensä, mutta ne kulkevat hyvin, hyvin nopeasti ”, kertoi Richard Thornton, joka johtaa Bushfire and Pure Hazards Cooperative Analysis Councilia, joka luo kartat, joihin suurin osa maasta nojaa tulipalojen arvioimiseksi. kausi. “He liikkuvat varmasti nopeammin kuin voit juosta tai kävellä heiltä, ​​ja tuuli hallitsee heitä suuresti.”

Vuonna 1969 tusina ruohopaloja lähellä Laran kaupunkia tapettiin 23 ihmistä, joista 17 joutui autoonsa moottoritiellä. Jotkut heistä yrittivät ylittää tulen ja epäonnistuivat.

Ruohopalot tuottavat myös valtavia määriä säteilyä. Kun laitumet syttyivät ympäröivien metsien rinnalla Batlowin kaupungissa tammikuussa ruohon palojen kuumuus suli osan paloautojen ja palomiehien kypäristä.

“Koska he liikkuvat nopeasti ja voivat vaihtaa suuntaa nopeasti, ihmisten on helppo tarttua kiinni ruohopaloon”, Mr. Thornton sanoi. “Olemme nähneet sen aiemmin.”

La Niña on useless yksi tekijä monien joukossa. Muut säävoimat ovat tuottaneet normaalia kuivempia olosuhteita esimerkiksi trooppisessa Queenslandissa.

Fraser Island näki marraskuussa vähemmän ukkosta kuin tavallisesti, ja kuumuus on pahentanut näitä kuivia olosuhteita. Viime kuukausi oli Australian kuumin marraskuu nauhalla. Ennusteiden mukaan korkeimmat lämpötilat joulukuusta helmikuuhun ovat todennäköisesti korkeammat kuin pitkällä aikavälillä keskimäärin osissa Kaakkois- ja Länsi-Australiaa sekä Queenslandin rannikolla.

Mitä tämä tarkoittaa, on suurempi riski. Kuumuuden aalto tai kaksi tai kolme tänä kesänä saattaa kuivata monia alueita ja tehdä tulipaloista entistä vaikeampia taistella.

Tutkijat väittävät, että tämä on ilmastonmuutos toiminnassa. Maapallon keskilämpötilan noustessa yhdellä celsiusasteella esiteollisen aikakauden jälkeen säämallien vaihtelu lisääntyy, etenkin Australiassa, maailman kuivimmalla asutulla mantereella.

Siitä, mikä näytti kerran poikkeavuudelta, voi nopeasti tulla uusi normaali.

“Viime vuoden Australian tulipalokaudella yhdistettynä Kalifornian viime vuoden tulipaloihin voit alkaa sanoa, että tulevaisuus näyttää siltä ilmastonmuutoksen takia”, Mr. Thornton sanoi. ”Viime vuoden tulipalot olivat ennennäkemättömiä, mutta ne eivät ole enää niin. Nyt kun olemme saaneet nuo tulipalot, niiden on oltava osa suunnittelua. “

Tuore raportti riippumattoman kuninkaallisen komission viime vuoden tulipaloissa myönsi, että ilmastonmuutos oli jo lisännyt merkittävästi luonnonkatastrofien riskiä Australiassa. Se suositteli monenlaisia ​​muutoksia maan tulipalojen torjuntaan ja vaati enemmän lentokoneita sekä parempaa tiedon- ja viestintälaitteiden koordinointia.

Hyvin vähän komission pyytämästä on pantu täytäntöön tai jopa hyväksytty. Pääministeri Scott Morrison väittää edelleen, että hänen hallituksensa pyrkimykset torjua ilmastonmuutosta – jonka maan ilmastotieteilijät pitävät laajalti surkeana ja heikkona – riittää.

Hätäpäälliköiden mukaan laajempi haaste, oli se sitten Yhdysvalloissa tai Australiassa, on saada palovaarallisten alueiden väestö tunnistamaan muuttunut ympäristö ja riskit.

“On vaikeaa”, herra Thornton sanoi. “He eivät halua kohdata tosiasiaa, että asuinpaikkansa on riskialtista.”

Kunnes, eli he näkevät tulipalot ja savun.

Fraser-saaren leirintäalueen omistaja Mr. Worcester sanoi, että hän kohtasi yhdessä vaiheessa liekkejä riittävän lähellä päästäkseen heittämällä kalliota.

“Seisoin omaisuutemme palomurheen sisällä ja katselin, että se harjaantui alle 100 metriä pohjoiseen”, hän sanoi. “Se oli 15 metriä pitkä.”

Hän sanoi aikovansa nyt ostaa oman henkilökohtaisen palontorjuntavarusteensa “useless mielenrauhan vuoksi”. Ja silti hän tietää jo helpotuksen olevan lyhytaikaista.

Leirintäaluetta, joka oli 40 prosenttia täynnä, kun se oli evakuoitava ja jota nyt pyydetään peruuttamaan varaukset vasemmalle ja oikealle, ympäröi pensaat kolmelta puolelta, valtameren edessä.

“Kasvillisuus on kasvanut pidemmälle kuin mitä tänä vuonna oli”, herra Worcester sanoi. “Meillä on kaksi tai kolme vuotta pienempi riski, sitten toinen kahdeksan korkean riskin.”

“Päivän lopussa”, hän lisäsi, “jos se on todella vakavaa, voit tehdä useless niin paljon.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *