Etiopialaisten pakeneminen kertoo etnisistä verilöylyistä Tigrayn sodassa

HAMDAYET, Sudan – Aseelliset miehet, jotka pysäyttivät Ashenafi Hailun hiekkatietä pitkin, vetivät häntä silmukasta, jotta he voisivat pelastaa luoteja.

Herra Ashenafi, 24, kilpaili moottoripyörällä auttaakseen lapsuuden ystävää, joka jäi Etiopian hallituksen sotilaallisen loukkaantumisen loukkuun Tigrayn pohjoisosassa, kun joukko jalkaisin olevia miehiä kohtasi hänet. He sanoivat olevansa miliisin jäseniä kilpailevassa etnisessä ryhmässä, hän sanoi, ja he ottivat hänen käteensä ja alkoivat lyödä häntä, nauraen pahaenteisesti.

“Viimeistele hänet!” Herra Ashenafi muisti yhden miehistä sanovan.

Kun he kiristivät silmukkaa kaulassaan ja alkoivat vetää häntä tiellä, herra Ashenafi oli varma, että hän kuolee, ja hän lopulta menehtyi. Mutta hän sanoi, että hän heräsi yksin ruumispaalun lähellä, lasten joukossa. Hänen moottoripyöränsä oli poissa.

Herra Ashenafi ja kymmenet muut Tigrayn pakolaiset pakenivat väkivaltaisuuksista ja asettuivat syrjäisen ja pölyisen Hamdayet -kaupungin ulkopuolelle, useless muutaman tuhannen asukkaan yhteisön lähelle rajaa, jossa puhuin heille. Heidän omakohtaiset tilinsä, jotka jaettiin kuukausi sen jälkeen, kun Etiopian pääministeri Abiy Ahmed julisti sodan Tigrayn alueelle, kertoo yksityiskohtaisesti tuhoisasta konfliktista, josta on tullut ryöstämisen, etnisen vastakkainasettelun ja murhien ankarasti lähde.

Monet pakolaisista ovat viipyneet täällä sen sijaan, että siirtyisivät vakiintuneempiin pakolaisleireihin kauempana Sudaniin ja pysyisivät lähempänä kotia, jotta he voivat saada mitään uutisia kaupungeistaan ​​tai kadonneista rakkaistaan. Mutta vähän tietoa on tulossa, Etiopian hallitus on estänyt mobiiliverkot ja Web viikkojen ajan.

Tähän mennessä Yhdistyneiden Kansakuntien kutsumana Sudaniin on paennut lähes 50 000 henkilöä pahin pakolaisten pakeneminen Etiopia on nähnyt yli kaksi vuosikymmentä. Ja heidän tilinsä ovat täysin ristiriidassa herra Abiyn toistuvat väitteet, joka voitti viime vuonna Nobelin rauhanpalkinnon naapurimaiden Eritrean kanssa käydyn rajakonfliktin lopettamisesta, ettei siviilejä loukkaannu.

Tigraylaiset kuvailevat joutuneensa valitsemattomien sotilaallisten ammusten ja hallituksen liittoutuneiden etnisten miliisien tappo-, raiskaus- ja ryöstökampanjan väliin. Useat kertoivat minulle, että he näkivät reitin varrella kymmeniä ruumiita, kun he pakenivat myymälöistään, kodeistaan ​​ja maatiloiltaan ja lähtivät pitkälle tielle Sudanin rajalle tukahduttavassa kuumuudessa.

Taistelujen jatkuessa Tigrayssa se hajoaa sissisodaksi, joka voi paljastaa sekä Etiopian kansallisen rakenteen että koko Afrikan sarven alueen vakauden. Tähän sisältyy Eritrea, joka on liittoutunut Etiopian kanssa Tigraya vastaan ​​ja jonka kapinallisten joukot ovat sytyttäneet; ja Sudan, joka on sijoittanut voimakkaasti armeijansa Etiopian rauhalliselle rajalle, vaikka se on sallinut pakolaisten ylittää.

Tigrayn osuus Etiopian 110 miljoonasta ihmisestä on noin 6 prosenttia, ja he olivat vallan ja rahan tuomarit maassa vuodesta 1991, jolloin he auttoivat hajottamaan armeijan diktatuurin, vuoteen 2018 asti, jolloin hallitusten vastaiset mielenosoitukset johtivat Abiyn valtaan.

Herra Abiy oli pyrkinyt korostamaan kansallista yhtenäisyyttä ja monimuotoisuutta monikansallisessa Etiopiassa, vaikka hän aloitti järjestelmällisesti Tigrayan hahmot julkisesta elämästä ja tuomitsi heidän väärinkäytönsä heidän ollessa vallassa. Nyt konflikti on täysin ristiriidassa hänen etsimänsä perinnön ja koko maan vakauden kanssa.

Jos Abiyn tavoitteena oli yhdistää yhä jakautuneempaa maata, niin “tämä konflikti on vaikeuttanut sen saavuttamista ja siten lisännyt vakavan jatkuvan poliittisen epävakauden todennäköisyyttä”, sanoi kansainvälisen kriisiryhmän johtava Etiopian analyytikko William Davison. oli äskettäin karkotettu maasta.

Tappavaa sekoitusta lisäävät kilpailevien etnisten miliisiryhmien osallistuminen. Yksi heistä on Fano, Amhara-etnisen ryhmän miliisi. Amharan aluehallinnon turvallisuusjoukkojen lisäksi Fano osallistui interventioon Tigrayssa, herra Davison sanoi.

Vaikka Fano on termi, jota käytetään löyhästi viittaamaan nuoriin Amhara-miliiseihin tai mielenosoittajiin, herra Davison lisäsi, että “nuorille Amhara vigilante -ryhmille annettu nimi aktivoituu myös aikoina, jolloin havaitaan olevan epävarmuutta, jota ei ole viranomaisten hallinnoimat. “

Tigrayan pakolaiset Sudanissa sanoivat, että Fanon taistelijat hyökkäsivät ja pilkkasivat heitä, ryöstivät heidän omaisuutensa ja kiristivät heitä, kun he yrittivät paeta. Monet tigraylaiset, herra Ashenafi mukaan lukien, sanoivat pelkäävänsä paluuta ja kokemuksensa vuoksi heidät unettomiksi ja arpeiksi.

Kun herra Ashenafi heräsi ja näki ruumiinsa ympärillään, hän kulki läheisen metsän läpi päästäkseen ystävänsä Haftamu Berhanuin kotiin, joka otti hänet sisään. Herra Haftamun ottamat ja The New York Timesin näkemät kuvat osoittivat Mr. Ashenafi makasi selällään, valkoinen iho kuorittu kaulan ympäriltä silmukasta.

Päiviä sen jälkeen herra Ashenafi ei voinut puhua tai nielaista mitään ja kommunikoida ystävänsä kanssa osoittamalla tai kirjoittamalla asioita muistiin.

“Se oli sydäntä särkevää”, herra Haftamu kertoi ystävistään huolehtivista päivistä.

“En odottanut elämässämme, että hallituksemme tappaisi meidät”, herra Ashenafi sanoi. ”Pelkään niin paljon. En nuku yöllä. ”

Monet Sudaniin päässeistä pakolaisista on uudelleensijoitettu Um Rakuban leirille noin 43 mailin päässä rajasta. Mutta monet oleskelevat myös pakolaisten kauttakulkupisteessä Hamdayetissa toivoen palaavansa kotiin tai tapaamaan perheensä kanssa heti, kun se on turvallista.

Tässä pölyisessä etuvartiossa pakolaiset kokoontuvat joka aamu klo Tekeze-joki, luonnollinen raja Etiopian ja Sudanin välillä, suihkuttamaan, keräämään vettä ja puhdistamaan kaikki mukanaan tuodut vaatteet. Viime aikoina iltapäivällä, kun lapset sukeltivat virtaavaan jokeen ja lähellä olevasta puhelimesta soitettiin Etiopian musiikkia, pakolaiset kertoivat kauhutilanteita, joita he olivat nähneet.

Monet kertoivat tulleensa Humerasta, noin 30000 asukkaan maatalouskaupungista lähellä Sudanin ja Eritrean rajoja. Tuhannet pakenivat yhtäkkiä kaupungista kaikin mahdollisin tavoin, kun laukaukset alkoivat keskiyön paikkeilla pakolaisten mukaan Eritrean suuntaan.

Jotkut kokoontuivat ensin läheisiin kirkoihin, mutta kuultuaan, että muita kirkkoja oli kuorittu, he alkoivat tuntikausia matka jalka Sudaniin. He sanoivat, että miliisin hävittäjät alkoivat virrata sisään.

“Amhara-miliisi katkaisi ihmisten pään”, sanoi Humelassa asuva Meles, joka halusi tulla tunnetuksi useless etunimellään pelosta kostoa.

Pienen kahvilan omistanut Meles kertoi, että Fanon maine edeltää heitä ja että hän pelkäsi samalla tavoin monia kuolleita matkalla Sudaniin. Kun hän puhui minulle, joukko kokoontui hänen luokseen joen rannalle, monet nyökkäsi ja vahvistivat suullisesti hänen tilinsä, kun hän kertoi.

Ainakin 139 lasta kuuluu Sudaniin ilman huoltajaa, joista monia uhkaa väärinkäyttö ja syrjintä järjestön mukaan Pelastakaa Lapset.

Amhara-alueen ja Eritrean väliin jääneen Tigray-alueen kanssa, joka on linjassa Etiopian kansallishallituksen kanssa, Meles sanoi olevansa iloinen siitä, että hänen kaltaisillaan pakolaisilla oli toinen pakopaikka.

“Kiitos Jumalalle, että Sudanissa on käännymme”, hän sanoi.

“Minun piti puhua sujuvaa amharaani selviytyäkseen”, sanoi Filigr Shishay, 21-vuotias tigrayalainen, joka kertoi kohtaavansa Fanon ja joutuneensa jakamaan 5 dollaria, jonka hänellä oli. “He vihaavat meitä”, hän sanoi.

Tigrayn ja Amharan välillä on ollut pitkään vihamielisyyttä. Kun Tigrayan kapinalliset tarttuivat valtaan vuonna 1991, Amharas väitti, että aluetta hallitseva Tigrayn kansan vapautusrintama miehitetty maa, joka kuului historiallisesti heille.

“Laaja oletus on, että TPLF halusi liittää nämä alueet saadakseen rajan Sudanin kanssa ja hyödyntääkseen hedelmällisen maan talouskehityksen kannalta”, Etiopian analyytikko, sosiologian ja antropologian tohtorikoulutettava Hone Mandefro Kanadan Concordian yliopistossa , sanoi sähköpostissa.

Herra Davison kansainvälisestä kriisiryhmästä sanoi, että Amigran turvallisuus- ja miliisivoimien ollessa aktiivisia Tigrayssa viime viikkoina ja joidenkin Amhara-järjestelmänvalvojien ollessa siellä paikalla, “näyttää olevan tosiasiallinen Amhara-miehitys alueella, jonka he väittävät liittäneensä TPLF: n. . ”

Muutto johtaa todennäköisesti väkivaltaisiin Tigrayn kostotoimiin, hän sanoi, kuten ehkä jo tapahtui Mai Kadra, jossa ihmisoikeusryhmät ovat sanoneet vapautusrintavalle uskolliset voimat teurastettiin peräti 600 ihmistä, suurin osa heistä Amhara.

Monet Hamdayetin pakolaiset syyttivät poliitikkoja ja etenkin herra Abiyä siviilien asettamisesta toisiaan vastaan. “Amhara ja Tigray ovat yksi”, Negese Berhe Hailu, 25-vuotias insinööri, sanoi.

Hadas Hagos, 67, pakeni kotonaan Humerasta – joka on osa suurempaa Länsi-Tigrayn aluetta, jonka Amharas väittää – ja huolestunut siitä, ettei hän voi palata tai nähdä jättämiään perheenjäseniä. Muut saapuneet pakolaiset ilmoittivat hänelle myöhemmin, että hänen kotinsa oli ryöstetty.

“Taistelimme vapauden ja demokratian puolesta”, sanoi Hadas, murtuen kyyneliin kertoessaan, kuinka hän ja hänen perheensä taistelivat marxistista hallintoa vastaan ​​1980-luvulla ja kuinka hän menetti veljensä sodassa. “Emme ansaitse tällaista elämää.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *