Tabaré Vázquez, Uruguayn entinen presidentti, kuoli 80-vuotiaana

BUENOS AIRES – Tohtori Tabaré Vázquez, entinen Uruguayn presidentti, joka aloitti 15 vuotta vasemmistolaista johtajuutta ja jatkoi lääkärinä harjoittamista virassa ollessaan, kuoli sunnuntaina kotonaan Montevideossa, Uruguayssa. Hän oli 80-vuotias.

Syynä oli keuhkosyöpä, hänen poikansa tohtori Álvaro Vázquez sanoi.

Onkologi tri Vázquez ilmoitti toimikautensa loppupuolella elokuussa 2019, että hänellä oli sairaus.

Sekä hänen vanhempansa että sisarensa kuolivat syöpään, mikä motivoi häntä tekemään siitä lääketieteen erikoisuutensa. Ja presidenttinä hän kävi aggressiivisen taistelun tupakkayrityksiä vastaan ​​ja otti käyttöön yhden tiukimmista tupakoinnin torjuntasäännöistä maailmassa.

Hänen seuraajansa, presidentti Luis Lacalle Pou, joka aloitti tehtävänsä maaliskuussa, julisti kolme päivää surua.

Vasemmistopuolueiden koalition, laaja-alaisen rintaman, presidentti Lacalle Poun, vasemmistopuolueiden liittouman presidentin puheenjohtajuus päättyi. aloitti tri Vázquezin kanssa vuonna 2005, kun hänen liittoutumansa kukisti kaksi perinteistä oikeistokeskeistä puoluetta, jotka olivat pitkään hallinneet Uruguayn politiikkaa. Hän oli yksi monista vasemmistolaisista poliitikoista, jotka ottivat vallan Latinalaisessa Amerikassa tuolloin.

Tullessaan virkaan talouskriisin kärkipaikalla, tohtori Vázquez jatkoi markkinaystävällisiä uudistuksia ja tuki samalla sosiaalihuolto-ohjelmia, mukaan lukien suunnitelma antaa kaikille julkisen koulun opiskelijoille ilmaiset kannettavat tietokoneet sekä eläkkeiden ja julkisen terveydenhuollon laajentaminen.

Hän teki myös otsikoita ympäri maailmaa, kun hän muutti Uruguayn ensimmäiseksi Latinalaisen Amerikan maaksi kieltää tupakointi sisätiloissa, osa tupakan vastaista ristiretkeä, joka sai Philip Morrisin nostamaan kanteen maata vastaan ​​Maailmanpankin kansainvälisessä keskuksessa sijoitusriitojen ratkaisemiseksi vuonna 2010. Uruguay voitti haasteen vuonna 2016.

Rintasyövän erikoislääkäri jatkoi potilaiden tapaamista yhtenä päivänä viikossa klinikalla, jossa hän oli pitkään työskennellyt. “Lääketieteen harjoittaminen ei ole useless kutsumukseni, se antaa minulle mahdollisuuden olla edelleen suorassa yhteydessä ihmisiin, nähdä heidät ja kuulla heidän tarpeensa”, presidentti Vázquez sanoi haastattelu The New York Timesille vuonna 2006.

Tohtori Vázquez edisti myös pyrkimyksiä tutkia maata vuosina 1973-1985 hallinneen sotilasdiktatuurin aikana tehtyjä rikoksia.

Hänet tunnettiin keskittyneestä politiikastaan ​​ja hän jopa meni omaa puoluettaan vastaan ​​vetoamalla vuonna 2008 lakin, joka olisi laillistanut abortin. Käytäntö laillistettiin neljä vuotta myöhemmin.

Uruguayn perustuslaki estää peräkkäisiä presidentinehtoja, joten tohtori Vázquez lähti toimistosta vuonna 2010 korkealla hyväksyntäluokituksella. Hän oli seuraaja José Mujica, myös Laajarintama, ja herra Mujican puheenjohtajakauden jälkeen tohtori Vázquez juoksi jälleen presidentiksi ja voitti valumassa marraskuussa 2014.

Hänen toisella toimikaudellaan oli enemmän vaikeuksia kuin ensimmäisellä, ja hänen suosionsa osui osumaan, kun Uruguayn talous alkoi pysähtyä kasvavan työttömyyden ja lisääntyvän rikollisuuden keskellä. Korruptioskandaali pakotti hänen varapresidenttinsä Raúl Sendicin erota syyskuussa 2017.

Kaikki tämä vaikutti herra Lacalle Pouun voitti kapean voiton marraskuussa 2019 jälkeen tiiviisti kiistetty valuminen Laajarintaman ehdokasta Daniel Martínezia vastaan.

Tabaré Ramón Vázquez Rosas syntyi 17. tammikuuta 1940, mitä hän myöhemmin kuvaili “erittäin nöyräksi” kodiksi La Tejan Montevideon naapurustossa. Hän oli yksi viidestä lapsesta Héctor Vázquez, ammattiliiton johtaja, joka työskenteli valtion omistamassa öljy-yhtiössä Ancap, ja Elena Rosas, kotiyrittäjä.

Tohtori Vázquez valmistui Uruguayn Universidad de la Republican lääketieteellisestä tiedekunnasta vuonna 1969 työskentelemällä puusepän ja tarjoilijan tehtävänä muun muassa rahoittamaan opintojaan. Hän valitsi onkologian erikoisuutensa jälkeen, kun hänen vanhempansa ja sisarensa kuolivat syöpään.

Hän meni naimisiin virkamiehen María Auxiliadora Delgadon kanssa vuonna 1964. Hän kuoli vuonna 2019. Hänestä ovat jääneet heidän neljä poikaansa, Álvaro, Javier, Ignacio ja Fabián; yhdeksän lastenlasta; ja veli, Jorge.

Tohtori Vázquez liittyi sosialistiseen puolueeseen vuonna 1983, minkä hänen oli tehtävä salaa, koska maa oli sotilaallisen hallinnon alla. Neljä vuotta sen jälkeen, kun armeijasääntö päättyi, hän voitti Montevideon kaupunginjohtajuuden laajan rintaman ehdokkaana vuonna 1989. Hän hävisi sitten kaksi presidentinvaalia vuosina 1994 ja 1999, ennen kuin voitti vuonna 2004.

Vuonna haastattelu, joka esitettiin viime kuun lopullaHerra Vázquezilta kysyttiin, kuinka hän haluaisi tulla muistetuksi. “Kuten presidentti, joka yritti olla vakava ja vastuullinen toiminnassaan”, hän vastasi, “ja joka yritti parhaansa mukaan täyttää sitoumuksensa.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *