Polarisoiva dokumentti kannustaa väittelyyn väkivaltaisesta ajasta Quebecissä

MONTREAL – Félix Rose oli 7-vuotias, kun hän huomasi, että hänen epäjumalan lempeällä isällään oli salainen menneisyys. “Isäsi tappoi jonkun”, hänen serkkunsa kertoi hänelle perhejuhlissa, hän muisteli äskettäin.

Hänen isänsä, Paul Rose oli ollut väkivaltaisen ääriryhmän, Québecin etuosa, tai FLQ, joka ahdisti Quebecin itsenäisyyttä anglofonien hallitsemaan Kanadaan. Vanhin herra Rose tuomittiin vuonna 1971 ryhmän tunnetuimmasta rikoksesta: Quebecin kabinettiministerin Pierre Laporten sieppauksesta ja murhasta lokakuussa 1970. Se oli ensimmäinen poliittinen murha Kanadassa yli vuosisadan.

Nyt, puoli vuosisataa myöhemmin, nuorempi Mr. Rose, 33, on tuottanut dokumenttielokuvan perheestään, “Les Rose” se on ollut yllätyshitti ja sensaatio Quebecissä korostaen kuinka arkaluontoisia tapahtumat tapahtuvat vielä vuosikymmeniä myöhemmin.

Elokuvaa tehdessään herra Rose kertoi yrittävänsä ymmärtää, mikä sai isänsä ja setänsä väkivaltaan. Jotkut kriitikot syyttivät herra Rosea hagiografiasta ja historiallisesta revisionismista, mikä teki murhaajista sankareita.

“Jokainen poika haluaa nähdä isänsä sankarina, mutta” Les Rose “on historian kalkittu”, sanoi Marc Cassivi, Kanadan johtavan ranskankielisen sanomalehden La Presse -kulttuurikommentaattori. “Pelkään, että nuoret hyväksyvät sen historiallisena totuutena.”

Vuosina 1963-1970 FLQ laukaisi yli 200 pommia ja ryöstöä, joista suurin osa oli Montrealissa, mukaan lukien pommi, joka repi Montrealin pörssin läpi vuonna 1969 ja loukkaantui 27 ihmistä. Ainakin yhdeksän ihmistä kuoli ryhmän iskuissa, heidän joukossaan 64-vuotias sihteeri ja 15-vuotias militantti, joka tapettiin hänen omalla räjähteellään.

Väkivalta lisääntyi lokakuussa 1970, ajanjaksosta, joka tunnettiin nimellä “lokakuun kriisi”. Päiviä ennen kuin herra Laporte otti panttivangiksi, FLQ sieppasi brittiläisen diplomaatin James Crossin, jota pidettiin kaksi kuukautta ennen vapauttamista.

pääministeri Pierre Elliott Trudeau vetoaa sotatoimilakiin – ainoa kerta Kanadan historiassa, jota sovellettiin rauhan aikana. Aseelliset sotilaat partioivat Montrealin kaduilla, ja satoja ihmisiä pidätettiin ilman syytöksiä.

Le Devoir, johtava frankofoninen sanomalehti, sanoi, että elokuva voisi antaa “koko sukupolven löytää uudelleen osan historiastaan”, kun taas toiset ylistivät elokuvaa lyyrinen esittely työväenluokan Quebec-perheestä.

Elokuvasta käytävä keskustelu tapahtuu kulttuurilaskennan hetkenä, jota kiihdyttää lokakuun kriisin 50. vuosipäivä. FLQ-militantit ovat julkaisseet äskettäin muistelmia, kirjoja, podcasteja ja kiihkeitä televisiokeskusteluja.

Aikana, jolloin Quebecin itsenäisyysliike on pysähtynyt, kulttuurikommentaattori Cassivi sanoi, että jotkut nationalistit ilmestyivät elokuvan romanttisesta kuvasta militantteja, innokkaita elvyttämään historialliset epäkohdat ja antamaan lippujärjestykselleen “kipinän”.

Elokuvan Quebec Metropolis -esityksen aikana Catherine Dorion, Quebecin kansalliskokouksen vasemmistolainen jäsen, nosti nyrkkinsä ilmassa elokuvan julisteen edessä, matkimalla Paul Rosen uhmaava ele Montrealin oikeustalon edessä vuonna 1971.

Yves-François Blanchet, Quebecin kansallismielisen puolueen johtaja Kanadan parlamentissa pyysi pääministeri Justin Trudeaua anteeksi virallisesti anteeksi hänen isänsä vanhimman herra Trudeaun mielestä liiallisesta voimankäytöstä kriisin aikana.

Félix Rose sanoi, ettei hän halunnut avata vanhoja haavoja tällä elokuvalla, mutta ymmärtää, miksi hänen isänsä, joka oli opettaja, ja hänen setänsä, mekaanikko, radikalisoitui ja tarttuivat aseisiin. Hänen isänsä, joka tuomittiin elinkautiseen vankilaan, palveli 12 vuotta ennen kuin hänet vapautettiin ehdonalaiseen vapaudesta vuonna 1982, ja hänen setänsä Jacques, joka tuomittiin herra Laporten murhan osallisuudesta, vietti seitsemän vuotta vankilassa. Paul Rose kuoli vuonna 2013 69 aivohalvaukseen.

Elokuvan tekemiseksi elokuvantekijä kaivoi vanhoja perheelokuvia ja haastatteli setäänsä, tätiään ja äitiään.

“En aikonut tehdä elokuvaa, jonka väitetään olevan ainoa totuus, mutta löytää totuuteni”, hän sanoi puistosta kodin lähellä, jossa asuu kumppaninsa ja nuoren tyttärensä kanssa. “Rikokseksi joutuneen lapsena oleminen on kuin kummitus, joka vainoaa sinua, ja tein tämän elokuvan yrittääkseni pakottaa nämä demonit karkottamaan.”

Vapautettuaan vankilasta vanhin Mr. Rose rakensi elämänsä uudelleen, työskenteli ammattiyhdistystyöntekijänä ja meni naimisiin Félixin äidin, Andrée Bergeronin, kriminologiaopiskelijan, joka tiedotti vankilastaan. Lokakuun kriisiä ei nostettu perheillallisilla.

Mutta elokuvantekijän ikääntyessä hän sanoi, että halu saada vastauksia söi hänet. Kun hänen isänsä sairastui, Félix, sitten 20-vuotiaana, kohtasi hänet lopulta. Hänen mukaansa isänsä kertoi olevansa pasifisti ja kääntynyt väkivaltaan sen jälkeen kun kadulle meneminen ei ollut enää vaihtoehto.

“Isäni kertoi minulle, että miehen sieppaaminen oli tapa tulla kuulluksi, koska hänellä ei enää ollut ääntä”, hän sanoi.

Elokuvaa tutkiessaan herra Rose sanoi olevansa hämmästynyt siitä, kuinka hänen perheensä Québécois-miesten sukupolvet olivat traumaattisia heidän sosiaalisesta syrjäytymisestään Ville Jacques-Cartier, Montrealin slummi, samalla kun englanninkieliset pomot alistavat sitä työssä.

Yhdessä kohtauksessa Jacques Rose selittää, että anglofonipäällikkö rankaisi häntä sen jälkeen, kun hän ripusti ranskalaisen kyltin, joka varoitti turvallisuusvaaroista junankorjaamollaan.

Mutta elokuva kertoo myös siitä, että lokakuuhun 1970 mennessä frankofoniset quebecerit olivat saavuttaneet uudet oikeudet, mukaan lukien paremmat mahdollisuudet koulutukseen, hiljaisena vallankumouksena.

“Quebecin aukiolla ei ole Paul Rosen patsasta, hänen nimessään ei ole katua tai koulua”, sanoi Louise Harel, entinen väliaikainen johtaja Parti Québécois, itsenäisyyttä puolustava puolue, joka johti Quebeciä vuosina 1976-1985 ja antoi ranskan kieltä suojaavia lakeja. Elokuva jätti huomiotta sen, että vaikeasti saavutetut oikeudet oli saavutettu urnalla eikä verellä, hän sanoi.

“Québécois ei tue väkivaltaa”, hän sanoi.

Toiset ovat arvostelleet Félix Roseä siitä, ettei hän ole pitänyt isää ja setää vastuussa rikoksistaan.

Elokuva ei kyseenalaista riittävästi Jacques Rosen väitettä, jonka mukaan FLQ “ei koskaan halunnut tappaa ketään”, vaikka ryhmä väitti teloittaneensa Laporten, kun hallitus kieltäytyi täyttämästä sen vaatimuksia.

Se ei myöskään kohdata suoraan Jacques Rosea hänen roolistaan ​​tappaessa herra Laporte, jonka ruumis jätettiin auton tavaratilaan lähellä Montrealin lentokenttää.

Elokuva väittää, että herra Laporte loukkaantui vakavasti, kun hän yritti paeta. Tutkijan selvitys osoitti, että hänet kuristettiin.

Herra Rose sanoi, että hänen isänsä ja setänsä olivat vannoneet kollektiivisen vastuun murhasta ja että setänsä painostaminen olisi voinut hiljentää hänet.

Hän tuomitsi yksiselitteisesti myös tappamisen, vaikka hän sanoi uskovansa “onnettomuudeksi”. Hän sanoi, että hänen isänsä oli poissa tekon aikana, mutta otti vastuun siitä.

Geoff Turner, isäntä a viime podcast lokakuun kriisistä, sanoi näiden tapahtumien muisti korostavan valtavaa kuilua, joka pysyi Quebecin ja muun maan välillä.

“Sukupolveni kasvoi sopusointuisen kaksikielisen Kanadan kanssa, ja lokakuun kriisi on vähäistä huomiota Quebecin ulkopuolella”, hän sanoi. “Mutta Quebecissä tunteet siitä ovat edelleen raakoja.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *