Jupiterin ja Saturnuksen pää takaavat näkyvimmän linjauksen 800 vuodessa

Saturnus ja Jupiter ovat näyttäneet kuukausien ajan kuulustelevan, kun jättiläiset taivaankappaleet ovat vähitellen lähestyneet yötaivaalla.

Seuraavien kahden viikon aikana, kun niiden kiertoradat kohdistuvat tiiviimmin, planeetat vetäytyvät lähemmäs, kunnes ne näyttävät olevan useless kymmenes asteen välein – noin käden ulottuvilla olevan penniäkään paksuuden mukaan. NASA.

Hyvänä yhdistelmänä tunnettu kohtaaminen tapahtuu noin 20 vuoden välein. Mutta tämä – saapuva 21. joulukuuta, talvipäivänseisaus – on erityinen, tähtitieteilijät sanoivat.

Se on lähinnä Saturnuksen ja Jupiterin, aurinkokuntamme suurimpien planeettojen, linjaa vuodesta 1623 lähtien. Mutta tämä yhteys, useless 14 vuotta sen jälkeen, kun Galileo rakensi ensimmäisen teleskoopinsa, oli 13 astetta kaukana auringosta, mikä on melkein mahdotonta nähdä maasta, sanoi Astrofysiikan keskuksen, Harvard & Smithsonian, tiedottaja Amy C. Oliver.

Tämä on kahden jättiläisen läheisin näkyvä kohtaaminen keskiajalta, vuonna 1226, Oliver sanoi. Seuraavan kerran planeetat ovat lähellä tätä vuotta 2080, hän sanoi, mikä teki tapahtumasta kerran elämässä -esityksen useimmille aikuisille.

Koko Yhdysvalloissa paras näkymä kahdelle planeetalle, jotka tulevat lähes linjassa, on juuri auringonlaskun jälkeen taivaan lounaisosassa.

“Se on erittäin tyylikäs tähtitieteellinen tapahtuma, jota on katsottava yötaivaalla”, sanoi Arizonan yliopiston planeettatieteiden professori Renu Malhotra. “On hyvin romanttinen tapahtuma nähdä näiden planeettojen lähestyvän toisiaan.”

Vaikka kohtaamisen pitäisi olla parasta kiikareilla tai kaukoputkella, tapaamisen tulisi olla näkyvissä paljaalla silmällä.

Kalifornian teknillisen instituutin planeettatieteen professori Konstantin Batygin kertoi katsoneensa Jupiteria, hänen suosikki planeettaansa ja Saturnusta lähestymässä toisiaan öisin kävellen pitbullinsa Bagheeran kanssa.

“Se on harvinainen tähtitieteellinen tapahtuma, jossa voit arvostaa planeettojen liikettä auringon ympäri olematta jonkinlainen tähtitieteilijä”, professori Batygin sanoi. “Voit silti mennä ulos lähelle joulua ja sanoa:” Vau, nuo kaksi planeettaa ovat varmasti lähellä toisiaan, eivätkä yleensä. ” Se on yksi harvoista tilanteista, jolloin aurinkokunnan majesteettisuus esittelee paljaalla silmällä. “

Mutta tällaisia ​​kohtaamisia ei aina katsottu niin lyyrisesti. Muinaisina aikoina ihmiset pitivät planeettojen linjauksia pahana ennusteena, mikä merkitsee onnettomuutta, professori Malhotra sanoi.

“Oli syytä pelätä, että jumalat tekivät salaliittoja tullessaan lähemmäksi yötaivasta”, hän sanoi. “Sillä voi olla pahaenteinen merkitys maapallon ihmisille.”

Yhdistelmä on seurausta Jupiterin ja Saturnuksen kiertoradan tulemisesta linjalle Maasta katsottuna. Jupiter kiertää aurinkoa noin 12 vuoden välein ja Saturnus noin 29 vuoden välein.

Vaikka ne näyttävät olevan lähellä toisiaan – muistuttavat kirkasta palloa tai kaatunutta lumiukkoa taivaalla, neiti Oliver sanoi – planeetat eivät todellakaan ole niin lähellä. Itse asiassa ne ovat yli 400 miljoonaa mailia toisistaan, hän sanoi.

“Jupiter ja Saturnus ilmestyvät kahtena vaeltavana tähtinä, jotka ovat tavallaan aivan toistensa päällä”, professori Batygin sanoi. “Jos odotat tarpeeksi kauan, se varmasti tapahtuu, koska heidän kiertoradat leikkaavat. Mutta sitä ei tapahdu niin usein. “

Jotkut ihmiset kutsuvat yhdistelmää joulutähdeksi, koska se saapuu loman ympärille.

Neiti Oliver sanoi, että 21. joulukuuta edeltävinä ja sen jälkeisinä päivinä “heti kun ulkona pimenee, kaikkien tulisi mennä ulos katsomaan”.

“Useimmille aikuisille tämä on yksi iso tilaisuutesi nähdä tämä”, hän sanoi. ”Todella pienet lapset saattavat saada uuden mahdollisuuden. Meille muille se on nyt tai ei koskaan. “

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *