Johtajien teatterit osoittavat panoksensa Brexit Deal -tapahtumassa

LONDON – Teatterien ja sisällön erottaminen korkean panoksen neuvottelujen ilmastopäivinä voi olla vaikeaa – ja niin tapahtui lauantai-iltana, kun Ison-Britannian pääministeri Boris Johnson ja Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen, katkaisi puhelun tunnin kestäneen puhelun jälkeen.

Von der Leyen sanoi, että Iso-Britannia ja Euroopan unioni lähettävät neuvottelijansa takaisin pöydälle viimeisenä umpikujana poistamaan aukot, jotka pitävät kiinni sopimuksesta heidän Brexitin jälkeisissä kauppasuhteissaan. Johnsonin avustajat julkaisivat elävän kuvan hänestä puhelimessa ja viittasivat vanhanaikaisen pöytävalaisimen häikäisyssä, kuten sodan aikaisen pääministerin taistelevat maansa puolesta.

Maanantaina nämä kaksi johtajaa puhuvat jälleen selvittääkseen, voidaanko kauppa tehdä 31. joulukuuta mennessä. Jos ei, Euroopan unioni alkaa asettaa tulleja brittiläisille tavaroille. Neljä ja puoli vuotta sen jälkeen, kun britit äänestivät kapeasti unionista eroamiseksi, pitkäikäisen Brexit-draaman viimeinen teko on käsillä.

Koska lopputulos on niin epävarma, Iso-Britannia ja Euroopan unioni valmistelevat kotimaista yleisöään joko merkittävään sopimukseen, joka vaatii kompromisseja molemmilta puolilta – tai erittelyyn, joka häiritsee kanavien välistä kauppaa ja vie sekä Ison-Britannian että Euroopan tuntemattomalle alueelle.

Kukaan ei kiistä sitä, että osapuolten välillä on todellisia eroja valtiontuesta kalastusoikeuksiin.

“Matkalla on vielä jonkin verran matkaa, ja matka ei ole vielä kuljettu, koska siihen liittyy tuskallisia myönnytyksiä”, sanoi poliittisen riskikonsultoinnin asiantuntija Eurasia Groupin analyytikko Mujtaba Rahman. “Tämä on osa syytä siihen, että molemmat osapuolet ovat kiinnostuneita siitä, että heidän nähdään taistelevan.”

Tämä pätee erityisesti herra Johnsoniin, joka voitti vaalit viime vuonna lupaamalla “saada Brexitin aikaan”. Brysselin kanssa allekirjoittaman erosopimuksen ehtojen mukaan Britannia poistui virallisesti Euroopan unionista viime tammikuussa. Mutta se suostui noudattamaan blokin sääntöjä ja määräyksiä 11 kuukauden siirtymäkauden ajan, kunnes molemmat löysivät pysyvämpiä kauppajärjestelyjä.

Nyt Johnsonin on päätettävä, ovatko Euroopan unionin vaatimukset liikaa uhkaa hänen näkemykselleen Britannian suvereniteetista. Hän tietää, että Brexitin pettämisenä pidettävän sopimuksen saavuttaminen voi olla myrkyllistä, mikä tuhoaa hänen suhteensa konservatiivisen puolueen ryhmään, joka auttoi häntä valtaan. Samat brexiteerit hävittivät häikäilemättömästi herra Johnsonin edeltäjän Theresa Mayn.

Kuukausien kestäneiden neuvottelujen jälkeen molemmat osapuolet kamppailevat samoista asioista, jotka ovat jakaneet ne alusta alkaen: valtionapu teollisuudelle – joka tunnetaan nimellä “tasavertaiset toimintaedellytykset” – ja Euroopan unionin pääsy Ison-Britannian kalavesille.

Kalastuksesta on tullut syytetty asia, kun Ranskan presidentti Emmanuel Macron, joka on edessään omissa seuraavissa vaaleissa vuonna 2022, on pyrkinyt jatkamaan pääsyä ranskalaisille kalastuslaivastoille. Herra Johnson on antanut suuria lupauksia maansa kalastajille, jotka ovat vuosien ajan valittaneet Britannian vesien jakamisesta mannerlaivojen kanssa, jotka joillakin alueilla voivat saada paljon enemmän kuin brittiläiset.

Vaikka kalatalous onkin taloudellisesti merkityksetöntä – sen vuotuinen panos Ison-Britannian talouteen on pienempi kuin muodikkaalla Lontoon tavaratalolla Harrods, kalatalous on poliittisesti totemista, koska se on tärkeä rannikkokaupungeissa, joissa on useless vähän muita työllistymislähteitä.

Viime viikolla Ranskan pääministeri Jean Castex vieraili Boulogne-sur-Merin satamassa Ranskan kaukana pohjoisessa rauhoittaakseen kalastajia. Maan Eurooppa-ministeri Clément Beaune varoitti, että Pariisi vetoisi kaikki epätyydyttävät kauppasopimukset. Koska Iso-Britannia myy suuren osan saamastaan ​​kalasta Euroopan unionissa, analyytikot uskovat, että kauppa on molempien osapuolten etujen mukaista, eikä se siksi ole romahduksen syy.

Ehkä vaikeampi kuroa on kuilu reilun kilpailun sääntöjen suhteen, asia, jossa molemmat osapuolet keskustelevat edelleen toisistaan.

Mr. Johnson sanoo, että koska Iso-Britannia haluaa useless perustavanlaatuisen vapaakauppasopimuksen – samanlaisen kuin Kanada solmi Euroopan unionin kanssa – Ison-Britannian ei pitäisi olla sidottu eurooppalaisiin sääntöihin. Mutta Brysselin virkamiehet pelkäävät, että Iso-Britannia suurena talona EU: n kynnyksellä voisi ottaa käyttöön matalat työ- tai ympäristöstandardit, tulvia Euroopan markkinoita ja heikentää manner-yrityksiä.

Mr. Johnson näyttää olevan halukas säilyttämään nykyiset normit, jotka Iso-Britannia sopi Euroopan unionin jäsenenä, mutta ei hyväksymään Brysselin mahdollisesti tulevaisuudessa käyttöön ottamia normeja. Hänen mielestään analyytikot sanoivat, että kyseessä on suvereniteetti ja riippumattomuus, jota hän pitää Brexitin tärkeimpänä osinkona.

Method-Euroopassa pelätään kuitenkin, että tämä voisi antaa Britannialle veto-oikeuden tulevaa Euroopan politiikkaa kohtaan. Herra Macronin kaltaisille kunnianhimoisille johtajille se uhkaisi Euroopan unionin itsemääräämisoikeutta aikana, jolloin hän ja muut haluavat lihaksikkaampaa roolia maailmantaloudessa.

“Kyse on siitä, että EU on geopoliittinen foorumi maailmassa, jolla on ääni kilpailussa Kiinan kanssa ja suhteissa Yhdysvaltain uuteen Bidenin hallintoon”, Mr. Rahman sanoi.

Mr. Johnsonin on myös pohdittava suhteitaan valittuun presidentti Joseph R.Biden Jr.:yn, joka vastusti Brexitiä.

Johnsonin hallitus antoi äskettäin lainsäädännön, jolla sille annettiin valta luopua Pohjois-Irlantia käsittelevistä Euroopan unionin kanssa tehtävistä erosopimuksista. Se haastoi eurooppalaiset, mutta se myös hämmentää herra Bideniä, koska tällaiset toimet voivat johtaa kovan rajan palauttamiseen Irlannin saarelle.

Herra Biden varoitti herra Johnsonia olemaan tekemättä mitään Brexit-neuvotteluissaan, mikä uhkaisi pitkän perjantain sopimusta, joka lopetti vuosikymmenien kestäneen lahkolaisväkivallan Pohjois-Irlannissa. Jos Lontoo ja Bryssel solmivat kauppasopimuksen, herra Johnson poistaisi melkein varmasti lain rikkovan kielen.

Sillä välin hänen ministerinsä kuitenkin vaativat jatkavansa Pohjois-Irlannin lakiehdotusta, jonka on tarkoitus palata alahuoneeseen maanantaina. Se voi lisätä toisen palavan elementin neuvotteluihin. Ajan loppuessa analyytikot ovat hermostuneita siitä, että mikä tahansa väärä laskenta voi johtaa keskeytyksiin neuvotteluissa Euroopan unionin kanssa.

“Jos molemmat osapuolet olisivat valmiita hyppäämään tasavertaisin perustein, voit nähdä sopimuksen”, sanoi David Henig, johtaja Ison-Britannian kauppapolitiikkahankkeesta tutkimuslaitoksen Euroopan kansainvälisen poliittisen talouden keskuksessa.

“Jokainen pääministeri mieluummin sopisi”, herra Henig lisäsi, “mutta Boris Johnson on tukenut itsensä suureen nurkkaan – ja vaikka kaikki logiikat kulkevat kohti sopimusta, vauhti ja tunteet ovat vastakkaisia.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *