Kuorellisesta Etiopian kaupungista lääkärit kuolevat ja pyytävät apua

ADDIS ABABA, Etiopia – Kun Etiopian armeija valloitti kapinallisen Tigrayn alueen pääkaupungin viime viikonloppuna, pääministeri Abiy Ahmed kehui, että hänen joukkonsa olivat voittaneet voiton tappamatta yhtä siviiliä.

Mutta kaupungin pääsairaalan lääkärit saavuttivat torstaina maalaten aivan toisenlaisen kuvan – valintamattomat tykistön patsaat siviilialueilla, aseistettujen miesten ryöstöt ja vähintään 27 siviilin kuolema ja yli 100 loukkaantuminen.

Heidän todistuksensa antoi harvinaisen vilauksen yhä vaikeimmista olosuhteista kaupungissa, joka on pitkälti erotettu ulkomaailmasta herra Abiyn jälkeen aloitti sotilasoperaation Tigrayä vastaan 4. marraskuuta.

Lauantaina Abiy – viime vuoden Nobelin rauhanpalkinnon voittaja – julisti voiton voimiensa jälkeen takavarikoinut alueen pääkaupungin Mekellen, 500 000 asukkaan ylänkökaupunki, joka viime aikoihin asti oli alueen hallitsevan Tigrayn kansan vapautusrintaman kotipaikka.

Kaksi päivää myöhemmin, maanantaina, herra Abiy julisti Etiopian parlamentille liittovaltion joukot ei ollut tappanut yhtään siviiliä kuukauden taistelun aikana Tigrayssa.

Mutta puhelin- ja Web-yhteydet Tigrayyn ovat suurelta osin katkenneet, joten sotureiden kilpailevien väitteiden tarkistaminen on vaikeaa. Ja kävi nopeasti ilmi, että herra Abiyn väite voitosta oli ennenaikaista.

Tigrayan joukot kertoivat vetäytyneensä Mekellestä välttääkseen kaupungin tuhoamisen ja jatkaisivat taistelua ympäröiviltä maaseutualueilta – ensimmäinen askel siitä, mistä voi lopulta tulla pitkäaikainen sissikampanja.

Eräissä haastatteluissa kaksi alueen suurimman sairaalan, Ayderin lähetyssairaalan, lääkäriä väittivät, että herra Abiyn voitot eivät olleet kaukana verettömistä.

Simpukoiden sade lauantaiaamuna, tunteina ennen liittovaltion joukkojen kaappaamista Mekelle, laskeutui sekä siviili- että sotilaskohteisiin, lääkärit sanoivat. Ambulanssit ryntäsivät kaduilla kuljettamalla kuolleita ja haavoittuneita. Iltaan mennessä ainakin 27 siviiliä oli kuollut, mukaan lukien 4-vuotias ja yli 100 haavoittunutta, he sanoivat.

Lääkärit, jotka puhuivat nimettömänä ehdolla hallituksen kostotoimenpiteiden välttämiseksi, lähettivät tekstiviestejä ja puhuivat kaupungissa harvinaisen Web-yhteyden kautta.

He toimittivat kopiot henkilötodistuksista ja muista asiakirjoista todistaakseen työsuhteensa sairaalassa, ja kiistivät kuulumisensa Tigrayn kansan vapautusrintamaan.

Yksi antoi kuvia sairaalassa olevista haavoittuneista potilaisista, jotka hänen mukaansa olivat osuneet pommituksiin – pikkulapset, joilla oli sirpaleella pussitetut ruumiit, miehen, jolla oli verinen pää, naisen, joka makasi jalalla kipsissä.

Nyt kaupungissa vallitsee kireä tyyni, lääkärit sanoivat. Sähkö oli katkaistu, ja kaupunki oli yöllä pimeässä. Aseelliset miehet olivat ryöstäneet kauppoja, mikä pakotti monet sulkemaan.

Ayderin sairaalassa voimakas happipula ja perusterveydenhuollon tarvikkeet ovat tehneet mahdottomaksi tehdä hengenpelastusleikkauksia haavoittuneille. Lääkärit pyysivät kansainvälistä apua lieventämään kriittiseksi kutsutuksi tilanteeksi.

Sunnuntaina Punaisen Ristin virkamiehet vierailevat sairaalassa raportoitu käsineiden, antibioottien, särkylääkkeiden – ja vartalolaukkujen “käyttö oli vaarallisen vähissä”.

Ainakin 80 prosenttia sairaalan potilaista kärsi traumavammoista, Punainen Risti sanoi, mutta kieltäytyi määrittelemästä potilaiden määrää. Torstaina Punaisen Ristin tiedottaja kieltäytyi antamasta lisätietoja.

Herra Abiyn tiedottaja ei vastannut kyselyihin, jotka koskivat hänen väitetysti siviilien uhreja koskevien vaatimusten ja sairaalan tilien välistä eroa.

Herra Abiyn päätös aloittaa sotatoimet Tigrayssa, vähintään kuuden miljoonan asukkaan pohjoisosassa, oli dramaattinen huipentuma kiehuvaan poliittiseen kiistaan ​​Tigrayn hallitsevan puolueen kanssa. TPLF hallitsi Etiopiaa 27 vuoden ajan, kunnes herra Abiy tuli valtaan vuonna 2018, ja sen johtajat uhmasivat avoimesti hänen auktoriteettiaan syyskuussa järjestämällä alueelliset vaalit, jotka olivat lykkääntyneet muualla Etiopiassa pandemian vuoksi.

Viestinnän pimennys on vaikeuttanut taistelujen laajuuden arviointia. Mutta useimpien länsimaisten diplomaattien ja avustustyöntekijöiden arvioiden mukaan tuhannet siviilit ja taistelijat on tapettu ja herätetään pelkoa siitä, että Afrikan toiseksi väkirikkain maa syöksyy päähänsä tuhoisaan sisällissotaan.

Mekellen tilanne on useless yksi osa humanitaarisen kriisin kärjistymistä.

Ainakin 45 000 etiopialaista on paennut Tigraysta Itä-Sudaniin, jossa monet asuvat surkeassa leireissä, joissa on rajoitetusti ruokaa ja vettä. Apuryhmät varoittavat, että 100 000 pakolaista voi seurata seuraavan kuuden kuukauden aikana, jos taistelut jatkuvat.

Jo ennen vihollisuuksien puhkeamista viime kuussa 600 000 ihmistä Tigrayssa oli riippuvainen ruoka-avusta selviytyäkseen. Avustustyöntekijät sanovat, että lähes 100 000 Eritreasta tulevalle pakolaiselle, jotka asuvat Tigrayn leireissä, ovat loppuneet pakenemasta tukahduttamista omassa maassaan.

Keskiviikkona Yhdistyneet Kansakunnat ilmoitti saavansa sopimuksen Etiopian viranomaisten kanssa “esteettömän, jatkuvan ja turvallisen pääsyn” tarjoamisesta hätäavun toimittamiseksi hallituksen hallitsemille Tigrayn osille.

Etiopian valtion televiestintäyhtiö ilmoitti keskiviikkona, että se oli osittain palauttanut viestinnän useissa armeijan valvomissa kaupungeissa Länsi-Tigrayssa. Mutta hauras turvallisuustilanne todennäköisesti turhauttaa avustustyöt.

Torstaina YK: n tiedottaja Nairobissa ilmaisi “erittäin huolestuneen” raportti että neljä etiopialaista, jotka työskentelivät kahdessa kansainvälisessä avustusjärjestössä, oli tapettu Tigrayssa epäselvissä olosuhteissa.

Mekellessä nämä kaksi lääkäriä sanoivat tilanteen olevan kiristynyt viime päivinä.

Kaduilla vaelsivat siviilipukeutuneet nuoret miehet. Monet tiet olivat tukossa suurilla kivillä. Liittovaltion turvallisuusjoukot olivat läsnä runsaasti.

Simon Marks raportoi Addis Abebasta Etiopiasta ja Declan Walsh Nairobista Keniassa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *