USA tiukentaa viisumin sääntöjä Kiinan kommunistisen puolueen jäsenille

Trumpin hallinto antoi keskiviikkona uudet säännöt Kiinan kommunistisen puolueen jäsenten ja heidän lähisukulaistensa matkustamisen rajoittamiseksi Yhdysvaltoihin, mikä varmasti lisää näiden kahden maan välisiä jännitteitä.

Välittömästi voimaan tullut uusi käytäntö rajoittaa puolueen jäsenten ja heidän perheidensä matkaviisumien enimmäiskelpoisuuden yhteen kuukauteen ja yhteen maahantuloon kahden asiasta perehtyneen henkilön mukaan. Ulkoministeriön edustaja sanoi sähköpostitse lähettämässään lausunnossa, että se vähentää puolueen jäsenten viisumien voimassaoloaikaa kymmenestä vuodesta kuukauteen.

Aiemmin puolueen jäsenet, kuten muutkin Kiinan kansalaiset, saivat vierailuviisumeita Yhdysvaltoihin, joiden kesto on enintään 10 vuotta. Uudet toimenpiteet eivät vaikuta puolueen jäsenten kelpoisuuteen muunlaisiin viisumeihin, kuten maahanmuuttoon, yksi ihmisistä lisäsi.

Periaatteessa politiikan muutos voi vaikuttaa noin 270 miljoonan ihmisen matkustamiseen – Kiinalla on noin 92 miljoonaa kommunistisen puolueen jäsentä – vaikka käytännössä voi olla vaikeaa määrittää, kuka korkean tason virkamiesten lisäksi kuuluu puolueeseen. Uudet viisumisäännöt lisäävät kahden vuoden välistä kauppaa, teknologiaa ja paljon muuta ristiriitaa maiden välillä.

Sääntöjä tuntevien ihmisten mukaan uudet ohjeet antavat amerikkalaisten virkamiesten päättää jonkun puolueen asemasta heidän viisumihakemuksensa ja haastattelunsa sekä virkamiesten paikallisen käsityksen perusteella kommunistisen puolueen jäsenyydestä. Tämä voi tarkoittaa, että politiikka osuu suhteettomasti Kiinan ylimpiin hallituksiin ja yritysjohtajiin eikä miljooniin alemman tason jäseniin, jotka liittyvät puolueeseen saadakseen jalan niin vaihteleville alueille kuin liike-elämä ja taide.

Ulkoministeriön edustajan mukaan liike oli osa “jatkuvaa politiikan, sääntelyn ja lainvalvonnan toimintaa koko Yhdysvaltain hallituksessa kansamme suojelemiseksi KKP: n pahalta vaikutukselta”.

“Vuosikymmenien ajan annoimme KKP: lle vapaan ja vapaan pääsyn Yhdysvaltain instituutioihin ja yrityksiin, vaikka näitä samoja etuoikeuksia ei koskaan myönnetty vapaasti koskemaan Yhdysvaltain kansalaisia ​​Kiinassa”, hän lisäsi sähköpostitse lähetetyssä lausunnossa.

Uudet säännöt herättävät todennäköisesti hakkeria Pekingissä Kiinan hallitsevan eliitin sydämeen. Silti rajoitukset ovat maltillisempia kuin suorat puolueen jäsenten matkustuskielto, joista Trumpin hallintoviranomaiset olivat keskustelleet tänä kesänä.

Tällaiset rajoitukset johtavat todennäköisesti kostotoimiin Kiinan hallitukselta, vaikka pandemia on jo rajoittanut valtavasti Kiinan ja Yhdysvaltojen välistä matkustamista. Vuonna 2018 lähes kolme miljoonaa Kiinan kansalaista matkusti Yhdysvaltoihin.

Trumpin hallinnon hämärässä tulossa uudet säännöt ja todennäköiset kiinalaiset kostotoimet ovat jälleen yksi haaste presidentiksi valitun Joseph R. Biden Jr: n tulevalle hallinnolle, joka perii pahimmillaan olevan Yhdysvaltain ja Kiinan välisen suhteen. diplomaattisuhteiden normalisoitumisesta vuonna 1979.

Jotkut ovat odottaneet herra Bidenin suhteiden palauttamista, mutta hänen näkemykset Kiinasta ovat koventuneet koska hän oli varapuheenjohtaja presidentti Barack Obaman johdolla. Herra Biden näyttää sitoutuneen jättämään paikalleen monet Trumpin hallinnon toteuttamista ankarista toimenpiteistä, mukaan lukien tariffit ja rajoitukset kiinalaiselle tekniikalle. Hän on sanonut käsittelevänsä voimakkaasti Kiinan ihmisoikeusloukkauksia, mukaan lukien joukkopidätykset läntisellä Xinjiangin alueella. Kiinan viranomaiset ovat huolissaan että herra Biden johtaa tehokkaammin laajempaa globaalia palautetta Kiinaa vastaan.

Herra Trumpin johdolla ulkoministeriö on ilmoittanut myös muista viisumirajoituksista Kiinan eri kansalaisryhmille. Nämä sisältävät vastuuhenkilöt Xinjiangin alueen muslimien etnisten vähemmistöjen joukkojen internointiin ja valvontaan, toimittajat Yhdysvalloissa työskentelevät henkilöt ja virkamiehet, joiden katsotaan olevan vastuussa Hongkongin poliittisista vastatoimista.

Toukokuussa amerikkalaisten virkamiesten mukaan hallitus oli viisumien peruuttaminen Yhdysvaltain jatko- tai ylemmän tason opiskelijoista, joilla oli siteitä tiettyihin Kiinan sotilaallisiin instituutioihin. Kiinalaiset opiskelijat muodostavat maan suurimman kansainvälisten opiskelijoiden ryhmän.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *