Naton on sopeuduttava nopeasti pysyäkseen merkityksellisenä vuoteen 2030 mennessä, Report Urges

BRUSSELI – Naton seuraavien 10 vuoden korkean tason tarkastelu suosittelee merkittäviä muutoksia aggressiivisen Venäjän ja nousevan Kiinan uusien haasteiden kohtaamiseksi ja kehottaa uudistamaan väkivaltaa liittoutuman yhteenkuuluvuutta ja koordinoimaan paremmin demokraattisten liittolaisten kanssa ympäri maailmaa.

Nato onnistui tehostamaan sotilaallista pelotetta Venäjän hyökkäyksen jälkeen Ukrainaan ja Krimin liittämisen jälkeen vuonna 2014, raportti liittouman tilaama sanoo. Mutta kun kunnianhimoisesta ja autoritaarisesta Kiinasta aiheutuu samanlainen haaste länsimaissa, sen mukaan liittoutuman on nyt edistettävä samanlaista edistystä poliittisella puolella, mukaan lukien johdonmukaisempi tavoittelu Pekingin tavoitteista huolestuneille aasialaisille liittolaisille.

Raportti kattaa 138 erityissuositusta noin 60 sivulla, ja se on tiistaina merkittävä keskustelun lähde, Naton ulkoministerien kahden päivän kokouksen alku, joka on todennäköisesti viimeinen ulkoministeri Mike Pompeolle. Raportin on tarkoitus julkaista tiistai-iltana, mutta useat heille tutut ihmiset kuvasivat sen sisällön etukäteen The New York Timesille.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg pyysi raporttia Ranskan presidentin Emmanuel Macronin jälkeen sanoi vuosi sitten Nato koki “aivokuoleman” strategisen koordinoinnin ja amerikkalaisen johtajuuden puutteen vuoksi.

Nato-maan diplomaatin mukaan raportti on eräänlainen riposte herra Macronille, mutta myös pyrkimys vastata hänen oikeutettuun kritiikkiinsä liittoutumasta, joka on ollut hidas mukauttamaan rakenteitaan ja ulottuvuuttaan ja missä päätöksenteko on hankala ja usein raskas prosessi, joka estää nopeaa reaktiota.

Kymmenen jäsenen asiantuntijaryhmän varapuheenjohtaja A. Wess Mitchell kertoi Naton suurlähettiläille yksityisessä tiedotustilaisuudessa, että raportti osoitti, että “Nato on elossa ja potkaisee sekä aivotoiminnassaan että lihaskudoksessaan. ”

Haastattelussa herra Mitchell, Yhdysvaltojen entinen apulaisasiainministeri Euroopassa, myönsi tarjouksen olevan oikea. Hän kertoi, että raportti oli suunnattu sellaisen liittoutuman tulevaisuuteen, jonka viimeinen muodollinen strateginen konsepti laadittiin vuosikymmen sitten, jolloin toivottiin muunlaista suhdetta Venäjään ja jossa Kiinaa ei edes mainittu.

“Tarkoituksemme on olla rehellinen Naton haasteiden suhteen perustellulla optimismilla”, herra Mitchell sanoi. Hänen sanomansa mukaan tärkein viesti on, että “Naton on sopeuduttava strategisen kilpailun aikakauteen Venäjän ja Kiinan kanssa geopoliittisen kilpailun palauttamiseksi, jolla on sotilaallinen ulottuvuus, mutta myös poliittinen.”

Nato, hän lisäsi, on “ennen kaikkea euroatlanttisten demokratioiden liitto, ja sen on kehityttävä poliittisesti vastaamaan sen sotilaallista kehitystä”.

Tässä uudessa maailmassa sisäinen jakautuminen on vahingollista, Mitchell sanoi. ”Tuo strateginen kilpailu tekee sisällä olevista skismeistä mahdollisesti vaarallisempia, koska niitä voidaan hyödyntää. Joten siinä painotetaan myös poliittista yhteenkuuluvuutta. ”

Tätä varten mietinnössä ei suositella Naton yksimielisyysperiaatteen purkamista, mutta ehdotetaan tapoja nopeuttaa päätöksentekoa. Esimerkiksi yksi maa, tässä tapauksessa Turkki, lykkää lukuisia Naton kumppanuuspäätöksiä sellaisten maiden kanssa kuin Israel ja jopa Itävalta. Raportissa ehdotetaan, että tällaiset riidat nostetaan ministeritasolle eikä jätetä suurlähettiläiden nimettömyyteen.

Kiina on merkittävä osa raporttia, ja se suosittelee neuvoa-antavan elimen perustamista koordinoimaan läntistä Pekingin-politiikkaa ja korostamaan Kiinan toimintaa se voi vaikuttaa läntiseen turvallisuuteen. Näitä ovat esimerkiksi vakoilu, toimitusketjut, tietosota ja aseiden rakentaminen.

Teknologisten tavoitteidensa, sotilaallisen laajentumisensa ja kauppapolitiikkansa ansiosta Kiinaa ei voida enää nähdä yksinkertaisesti aasialaisena toimijana, raportissa todetaan, ja Nato on ollut hidas vastaamaan haasteeseen.

Raportissa kehotetaan perustamaan analyyttisiä keskuksia, jotka kykenevät paremmin tutkimaan häiritseviä ja nousevia tekniikoita ja käyttämään paremmin tekoälyä, jotta liitto voi parantaa tietoturvaansa ja ehkäisemään verkko- ja hybridisotaa perinteisen taistelukentän ulkopuolella.

Sen olisi myös käytettävä näitä valmiuksia terrorismin torjunnan parantamiseen ja koordinoimaan paremmin Naton eteläisiä jäseniä puolustavia politiikkoja, jotka ovat vähemmän huolissaan Venäjältä kuin islamistisesta terrorismista ja valtion tukemista sodista, kuten Libyassa, jotka luovat hallitsemattoman muuttoliikkeen.

Mietintö on myös tylsä ​​liittoutuman sisällä tapahtuvan demokraattisen sitoutumisen ongelmista, väittäen, että ideologisten kilpailijoiden, kuten Venäjän ja Kiinan, kanssa liittoutuman poliittisella terveydellä on merkitystä.

Se suosittelee demokraattisen sietokyvyn huippukeskuksen perustamista ja kaikkien jäsenten suosittelemista Naton periaatteille perustussopimus, jonka prologi sitouttaa heidät noudattamaan “demokratian, yksilönvapauden ja oikeusvaltion periaatteita”.

Mietinnössä kehotetaan myös tiiviimpään koordinointiin Euroopan unionin kanssa sekä sen omiin sotilaallisiin ponnisteluihin ja tavoitteisiin. Se suosittelee pysyvää henkilöstösuhdetta ja Naton selkeämpää kannustamista EU: n pyrkimyksiin kohti entistä kyvykkäämpää eurooppalaista puolustusta, sikäli kuin ne vahvistavat liittoa, edistävät oikeudenmukaisempaa taakanjakoa eivätkä sulje pois EU: n ulkopuolisia liittolaisia.

Vanhempi diplomaatti a Naton maa kutsui raporttia kattavaksi, säätiöksi, josta Stoltenberg voi rakentaa suosituksia allianssin poliittisille johtajille seuraavaa huippukokousta varten, joka odotetaan ensi vuoden alussa. Naton odotetaan hyväksyvän uuden strategisen konseptin valmistelun, kuten mietinnössä kehotetaan vuosi 2010.

Euroopan unioni on jo alkanut valmistelut työskentelemään uuden Bidenin hallinnon kanssa. Euroopan komissio ja Eurooppa-neuvosto tutkivat ehdotuksia yhteistyöstä Yhdysvaltojen kanssa muun muassa terveydelle ja pandemioille, kaupalle, ilmastolle, tietosuojalle ja kilpailulainsäädännön valvonnalle sekä arkaluonteisten ulkomaisten investointien seulonnalle erityisesti Kiinalle.

Naton raporttia varten herra Mitchellin ja hänen puheenjohtajansa, saksalaisen lainsäätäjän ja entisen puolustusministerin Thomas de Maizièren kanssa liittyi muita asiantuntijoita eri Nato-maista, mukaan lukien entinen Ranskan ulkoministeri Hubert Védrine; Marta Dassu, entinen Italian varaulkoministeri; ja Tacan Ildem, Turkin vanhempi diplomaatti ja Naton entinen apulaispääsihteeri julkisessa diplomatiassa.

Ryhmä tapasi käytännössä useita istuntoja poliitikkojen, diplomaattien ja asiantuntijoiden kanssa ja hyväksyi raportin yksimielisesti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *