Iranin surraessa ydintutkijaa virkamiehet vannovat löytävänsä tappajansa

Iranin puolustusministeri lupasi maanantaina etsiä ja rangaista Iranin ydintutkijan murhasta vastuussa olevia henkilöitä, kun taas toinen korkea virkamies tarjosi selvityksen hyökkäyksestä, joka poikkesi radikaalisti Iranin valtion tiedotusvälineiden alkuperäisistä raporteista.

“Ajamme rikollisia loppuun asti”, puolustusministeri Brig. Kenraali Amir Hatami, sanoi seremonia suru Mohsen Fakhrizadeh, joka ammuttiin ja tapettiin viime perjantaina Teheranin ulkopuolella matkustettaessa henkivartijoidensa kanssa.

Iranin osavaltion uutislehdet kertoivat aluksi, että aseet tappoivat herra Fakhrizadehin tien varrella kuorma-autojen räjähdyksen jälkeen – ja jopa haastattelivat oletettua todistajaa. Mutta maan hautajaisissa puhuessaan maan korkeimman kansallisen turvallisuusneuvoston sihteeri Ali Shamkhani sanoi, että Israel oli toteuttanut hyökkäyksen hienostuneilla “elektronisilla laitteilla”.

Hän ei tarkentanut asiaa, mutta vallankumouksellisen vartijajoukon tytäryhtiö Fars-uutistoimisto sanoi murhan tapahtuvan kauko-ohjattavalla konekiväärillä.

Tapahtumien uusi versio, jota ei voitu heti vahvistaa, näytti edustavan koordinoitua pyrkimystä vahingonhallintaan maan turvallisuuslaitoksessa julkisen ja virallisen vastahyökkäyksen jälkeen herra Fakhrizadehin kiusallisen julkisen murhan jälkeen, jonka länsimaiden tiedusteluviranomaisten mukaan oli Israelin toteuttama.

Puolustusministeriön päämajan hautajaisissa valokuvista ja kuvista nähtiin kulkue kantamassa herra Fakhrizadehin arkun, peitetty kukilla ja päällystetty Iranin lipulla.

Se oli viimeisin raivon ilmaisu herra Fakhrizadehin kuolemasta, joka kahden vuosikymmenen ajan oli aivot sen takana, mitä amerikkalaiset ja israelilaiset tiedustelijat kuvasivat Iranin peitetyksi ydinaseohjelmaksi, vaikka Iran väittää, että sen ydinohjelma on tarkoitettu useless rauhanomaiseen käyttöön.

Mutta maanantaina kenraali Hatami sanoi, että tutkijan kuolema, jota hän kutsui marttyyriksi, tekisi hänestä mallin iranilaisille nuorille ja useless vahvistaisi kansakunnan päättäväisyyttä edetä työssä.

Vaikka kenraali Hatami ei tarkentanut, kuinka maa ottaisi sydämensä Iranin ylimmän johtajan ajatolla Ali Khamenei -komennot rankaisemaan murhasta syyllisiä ja komentajia. Teheran kokoaa eliittiryhmän syyllisten vangitsemiseksi ja syytteeseen asettamiseksi, sanoi Iranin oikeuslaitoksen päällikkö ajatollah Ebrahim Raisi maanantaina. Jäseniä ovat muun muassa oikeusministeri ja tietyt asevoimien ja tiedustelupalvelujen jäsenet.

“Jälleen kerran maailmanlaajuisen ylimielisyyden pahat kädet ja sionistiset palkkasoturit värjättiin iranilaisen pojan verellä”, Iranin presidentti Hassan Rouhani sanoi lauantaina toistamalla lauseita, joita Iranin virkamiehet käyttävät usein viitatessaan Israeliin. Hän lisäsi, että maa reagoi “aikanaan”.

Uhkaamisen jälkeen Israel laittoi lauantaina suurlähetystöjensä ympäri maailmaa erittäin valppaana, Israelin N12 Information kertoi. Maan ulkoministeriö ilmoitti, ettei se kommentoi suurlähetystön turvallisuusasioita.

Korvauspyynnöt lisäsivät huolta tilanteen voimistumisesta. Viikonloppuna, Saksa kehotti kaikkia osapuolia pidättäytymään kostotoimista Trumpin hallinnon viimeisinä viikkoina säilyttämään toiveet uusista neuvotteluista Iranin ydinohjelmasta, kun Joseph R.Biden Jr. tulee puheenjohtajaksi.

Iranin ja kuuden maailmanvallan välillä vuonna 2015 tehdyn ydinsopimuksen mukaisesti – Obaman hallinnon allekirjoittama ulkopolitiikan virstanpylväs – Teheran hyväksyi tiukat rajoitukset sen kyvylle tuottaa niin paljon ydinpolttoainetta kuin halusi. Presidentti Trump vetäytyi Yhdysvalloista sopimuksesta vuonna 2018 ja otti uudelleen käyttöön tiukkoja pakotteita Iraniin.

Herra Bidenin odotetaan yrittävän palauttaa sopimuksen, ehkä lisäämällä rajoituksia Iranin hienostuneiden aseiden tuotannolle ja viennille, mutta tappaminen uhkaa vaikeuttaa sitä. Analyytikoiden mukaan Iranin reaktio seuraavien viikkojen aikana todennäköisesti määrää sen onnistumisen.

Farnaz Fassihi osallistui raportointiin New Yorkista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *