‘Trump on parempi’: Aasiassa demokratiademokraattiset joukot ovat huolissaan Bidenistä

BANGKOK – Erilainen toisinajattelija, jonka Kiinan kommunistinen puolue on aiemmin merkinnyt viholliseksi nro 1, leviää salaliittoteoriat äänten väärentämisestä Yhdysvaltain presidentinvaaleissa.

Demokratian kannattajat Hongkongista puolustavat presidentti Trumpin väitteitä vaalivoitosta.

Ihmisoikeusaktivistit ja uskonnolliset johtajat Vietnamissa ja Myanmarissa suhtautuvat varauksin presidentin valittuun Joseph R. Biden Jr: n kykyyn pitää autoritaristeja tarkistuksessa.

Saattaa tuntua epäluuloiselta, että aasialaiset demokratian puolustajat ovat kiihkeimpiä kannattajia herra Trumpille, joka on ilmoittanut ystävyydestään kiinalaisen Xi Jinpingin ja Pohjois-Korean Kim Jong-unin kanssa. Mutta juuri herra Trumpin halukkuus rikkoa diplomaattista pöytäkirjaa, luopua kansainvälisistä sopimuksista ja pitää vastustajat tasapainossa ovat ansainneet hänelle kiitokset johtajana riittävän vahvana puolustamaan diktaattoreita ja puolustamaan demokraattisia ihanteita.

Kun valittu presidentti Biden kokoaa nyt ulkopolitiikkaryhmänsä, Aasian merkittävät ihmisoikeusaktivistit ovat huolissaan hänen halustaan ​​Yhdysvaltojen noudattamaan jälleen kansainvälisiä normeja. He uskovat, että herra Biden, kuten entinen presidentti Barack Obama, pyrkii pikemminkin majoitukseen kuin vastakkainasetteluun Kiinan itsevarmojen liikkeiden edessä. Ja heidän Trump-kannattajansa näkemykset on vahvistanut online-väärä tieto, jonka usein ovat esittäneet epäilyttävät uutislähteet, että herra Biden työskentelee yhdessä kommunistien kanssa tai on kaappisosialistinen sympatia.

“Biden on presidentti, ja on kuin Xi Jinping istuisi Valkoisessa talossa”, sanoi Hongkongin yrittäjä Elmer Yuen, joka on julkaissut YouTube-videoita kritisoimalla Kiinan kommunistista puoluetta tai KKP: ta. “Hän haluaa olla rinnakkain Kiinan kanssa ja kuka tahansa rinnakkain KKP häviää. “

Kun Trumpin presidenttikausi on hämärässä, nämä aktivistit vaativat hallintoa antamaan lopullisen kannan Aasian autokraatteja vastaan, samanlaisena kuin viimeinen oja laajentaa rajaseinää Meksikon kanssa.

Valtiosihteeri Mike Pompeo vei lokakuussa Aasian läpi viiden maan keinon, jossa hän hylkäsi kohteliaisuuden ja kuvasi Kiinan hallitusta “saalistajaksi”, “laittomaksi ja uhkaavaksi” ja “vakavimmaksi uhaksi uskonnonvapauden tulevaisuudelle”. Kiertue oli tarkoitettu vastapainoksi Kiinalle alueella, jolla Pekingin dollaridiplomatia on ostanut merkittävää vaikutusvaltaa.

Aikaisemmin tässä kuussa, Lobsang Sangaysta tuli Tiibetin maanpaossa olevan hallituksen ensimmäinen johtaja, joka vieraili Valkoisessa talossa. provosoiva kutsu raivostutti Pekingin, joka pitää Sangayta separatistina.

Kesäkuussa herra Pompeo tapasi Hongkongin demokraattisen johtajan Joshua Wongin ja Taiwanin presidentin Tsai Ing-wenin, jotka molemmat ovat Kiinan hallituksen inhoamia.

Herra Trumpin suosio on erityisen kestävä kristittyjen, kuten kiinalaissyntyisten oikeustieteilijöiden, jotka hankaavat kommunismin ateistista ydintä, ja etnisten vähemmistöjen aktivistien välillä Kaakkois-Aasiassa. Herra Pompeo ja muut Trumpin hallintovirkailijat uskovat heidän suorittaneen uskoon perustuvaa tehtävää ulkomailla.

Viime vuonna Trump tapasi Valkoisessa talossa joukon uskonnollisia johtajia ympäri maailmaa, mukaan lukien Hkalam Samson, Kachinin baptistikokouksen presidentti, joka edustaa vainottua kristillistä Kachin-vähemmistöä Myanmarissa.

“Kokemukseni Valkoisessa talossa, kun minulle annettiin minuutti aikaa puhua Kachinista, merkitsi paljon, ja se tarkoitti myös, että Trump välittää meistä”, herra Samson sanoi. “Trump on parempi Kachinille kuin Biden.”

Skeptisyys herra Bidenia kohtaan koskee myös maallisten poliittisten oikeuksien puolesta taistelevia. Valitun presidentin diplomaattisten tapojen omaksuminen ei toimi, kun useless toinen osapuoli pelaa oikeudenmukaisesti, he sanovat.

“Bidenin Kiinaa koskevasta politiikasta on mielestäni hyvin onttavaa, että Kiina saadaan toimimaan kansainvälisten sääntöjen mukaisesti”, sanoi Wang Dan, joka auttoi johtamaan vuoden 1989 Tiananmenin mielenosoituksia yliopiston opiskelijana. “Kuten tiedämme, Kiinan kommunistinen puolue tuskin noudattaa kansainvälisiä sääntöjä.”

“Yhdysvaltojen on ymmärrettävä, että Kiinassa ei tapahdu parannuksia ihmisoikeuskysymyksissä, ellei järjestelmää muuteta”, Mr. Wang lisäsi. Hän on edelleen kyseenalaistanut Trumpin vaalihäviön ja muiden Kiinassa syntyneiden merkittävien toisinajattelijoiden jakamat perusteettomat väitteet.

Mutta muut yhteisössä, erityisesti Hongkongissa ja Kiinassa, sanoivat, että Trumpin tukeminen on parhaimmillaan tekopyhää ja pahimmillaan vaarallista.

“Trumpin ihmisoikeustilanne – mitä hän tekee maahanmuuttajalapsille, muslimien kielto, valkoinen ylivalta, vaihtoehtoinen totuus – poistaa hänet tuestani, mutta tämä ei ilmeisesti ole suosittu asenne monien toisinajattelijoiden keskuudessa Kiinassa, Hongkongissa, Taiwanissa”, sanoi Badiucao, Kiinassa syntynyt poliittinen taiteilija, joka asuu nyt maanpaossa Australiassa.

Herra Badiucao, jonka salanimellä tiedetään suojelevansa perhettään Kiinassa, on ryhtynyt kamppailemaan verkossa herra Wangin ja muiden tunnettujen toisinajattelijoiden kanssa ja tehnyt taistelusta aiheen taiteelleen.

“Nämä kaverit ovat utilitaristisia, ja he uskovat, että jos Trump käy sotaa KKP: ta vastaan, hän on heille oikea”, herra Badiucao sanoi. “Tämä ajattelutapa sopii koko” America First “-ideologiaan, jossa muiden ihmisten on hyvä kärsiä, jos tavoitteesi saavutetaan, ja heidän tavoitteensa on KKP: n kaataminen.”

Viimeisten 12 kuukauden aikana Trumpin hallinto on tehostanut toimintaansa Aasiassa.

Viime vuoden lopulla Yhdysvaltain hallitus kielsi Myanmarin armeijan johtajia pääsemästä maahan, koska heillä oli rooli rohingya-muslimien ja muiden vähemmistöryhmien rouva Pompeon kutsumissa “ihmisoikeuksien vakavissa loukkauksissa”. Taloudellisia seuraamuksia määrättiin myös Pakistanissa ja Kambodžassa asuville henkilöille, muun muassa kansalaisvapauksien uhalla.

Tänä kesänä valtiovarainministeriö määräsi sanktiot Carrie Lamille, Hongkongin pääjohtajalle ja kymmenelle muulle “Hongkongin autonomian heikentämisestä ja Hongkongin kansalaisten sananvapauden tai kokoontumisvapauden rajoittamisesta”. Pakotteiden luetteloon lisättiin tässä kuussa vielä neljä virkamiestä.

Trump allekirjoitti kesäkuussa lainsäädännön, joka johti siihen seuraamuksia Kiinan virkamiehistä, jotka ovat valvoneet joukkovankeusleirien rakentamista Luoteis-Xinjiangin alueelle, jossa yli miljoona ihmistä, enimmäkseen uiguurien muslimivähemmistön jäseniä, on vangittu.

“Trumpin hallinto on ylivoimaisesti tehnyt enemmän ongelman nostamiseksi kuin kaikki muut maat yhteensä”, sanoi Xinjiangissa syntynyt Salih Hudayar, joka muutti lapsena Yhdysvaltoihin. “Olen hyvin skeptinen Bidenin hallintoa kohtaan, koska olen huolissani siitä, että hän antaa Kiinan palata normaaliksi, mikä on 2000-luvun uiguurien kansanmurha.”

Presidenttikampanjan aikana herra Biden julkaisi lausunnon, jossa Xinjiangin tilannetta kutsutaan “kansanmurhaksi”. Trumpin hallinto ei ole käyttänyt tällaista nimitystä, ja hänen entisen kansallisen turvallisuusneuvonantajansa kirjassa sanottiin, että Trump kertoi Xille, että hänen pitäisi jatka vankileirien rakentamista Xinjiangissa.

Bidenin ulkopolitiikan neuvonantajat sanovat, että on epäoikeudenmukaista olettaa, että hän jatkaa Obaman hallinnon maltillista kantaa. Se on heidän mukaansa erilainen aikakausi. Trumpin hallinnon tukema äskettäinen ihmisoikeuslainsäädäntö on saanut laajaa kahdenvälistä tukea.

Ja jotkut aasialaiset toisinajattelijat myöntävät, että herra Bidenia kohtaan esiintyvä antipatia johtuu osittain online-väärän tiedon valumasta, joka valitsee valitun presidentin salaiseksi sosialistiksi tai väittää ilman mitään todisteita siitä, että ulkomaiset “kommunistirahat” käänsivät vaalit herraa vastaan. Trump. Tällaiset perusteettomat väitteet on toistettu kapeilla online-julkaisuilla vietnamilla, kiinalla ja muilla kielillä.

“Demokratiakriisi maailmassa saa ihmiset, etenkin aktivistit, hämmentymään ja alttiiksi salaliittoteorioiden ja tietojen manipuloinnin vaikutuksille”, sanoi Nguyen Quang A, vietnamilainen toisinajattelija, joka on pidätetty useita kertoja kritisoidessaan maan kommunistista johtoa. “Vietnamissa ei ole riippumatonta mediaa, ja ihmiset, etenkin aktivistit, vihaavat jo valtavirran mediaa.”

Yksi vaikutusvaltaisimmista äänistä, joka levittää vääriä kertomuksia herra Bidenistä ja vaaleista Twitterissä, on Ai Weiwei, kiinalainen nykytaiteilija, joka asuu nyt ulkomailla maanpaossa.

Haastattelussa herra Ai sanoi, että hän ei ollut herra Trumpin fani. Taiteelleen hän on poseerannut Trump-ominaisuuksissa keskisormella kohotettuna. Mutta herra Ai sanoi, että sulkemalla keskustelu sosiaalisen median syötteestään hän ei olisi erilainen kuin Kiinan kaltainen autoritaarinen hallitus.

“Koko Aasiassa, kaikkialla maailmassa ihmisillä ei ole oikeutta puhua”, hän sanoi. ”Amerikassa sinulla on henkilökohtaiset vapaudet vasemmalla tai oikealla. Tämä on suojattava. “

Chau Doan osallistui raportointiin Hanoista, Vietnam; Elaine Yu Hongkongista; ja Noticed Nang Yangonista, Myanmarista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *