Afganistanin johtaja selvittää rauhanneuvotteluja edistymisestä huolimatta, virkamiehet sanovat

Yksi keskeytyksistä oli viittaus Hanafin islamilaisen ajattelun kouluun, joka on yksi neljästä suuresta sunniin koulusta, joka on myös nykyisen Afganistanin perustuslain perusta, virkamiehet sanoivat. Alun perin molemmat osapuolet olivat ristiriidassa muotoilun kanssa, joka ei vieras muita lahkoja, etenkään Afganistanin šiittivähemmistöä. Virkamiesten mukaan kiista ratkaistiin Afganistanin hallituksen lähestymistavan hyväksi.

Toinen kohta oli Talebanin ja Yhdysvaltojen hallituksen välisen 29. helmikuuta tehdyn sopimuksen sisällyttäminen nykyisten neuvottelujen perustaksi, virkamiehet sanoivat. Helmikuun sopimus johti Yhdysvaltain ja Naton joukkojen vetäytymiseen vastineeksi Talebanilta tehdyistä terrorismin vastaisista lupauksista ja 5000 Talebanin vankin vapauttamisesta.

Afganistanin hallitus epäili helmikuun sopimuksen sisällyttämistä lähtökohtaan, koska hallitus ei ollut sopimuksen osapuoli. Kysymyksen ratkaisemiseksi mainitaan kauppa, mutta ohjeet sisälsivät myös viitteitä ainakin yhteen muuhun kehysasiakirjaan, virkamiehet sanoivat.

Yksi virkamies lisäsi, että herra Ghani haluaa mainita maaliskuun Yhdistyneiden Kansakuntien turvallisuusneuvoston päätöslauselma toteamalla, että Yhdistyneet Kansakunnat ei tunnusta Talebania Afganistanin islamilaisena emiraattina eikä suostu sen palauttamiseen.

Mutta tämä edistys näennäisesti suistui, kun herra Ghani kutsui viime viikolla Kabuliin tasavallan neuvotteluryhmän jäsenet Abdul Salam Rahimin ja pääneuvottelijan Masoom Stanekzain ja vaati islamilaisen tasavallan nimen sisällyttämistä ohjeasiakirjoihin muun muassa virkamiehet sanoivat.

Herra Ghanin vastarinta neuvotteluille on pakottanut Yhdysvaltoja ja Euroopan unionia pyrkimään voimakkaammin neuvottelujen johtamisesta vastaavan organisaation, kansallisen sovinnon korkean neuvoston, jota johtaa Abdullah Abdullah, välitön henkilöstö, joka ei ole vielä punnittu lopullisesti nykytilanteeseen.

Abdullah, joka on ollut herra Ghani vastustajana kahdessa katkera ja kiistanalaisessa presidentinvaalissa, nimitettiin johtamaan neuvostoa tämän vuoden päätöksen jälkeen, jonka mukaan presidentti vaalit suostui herra Ghaniin. ja neuvotella vallanjakosopimus aiemmin tänä vuonna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *