Turvallisuuslaskua koskevat protestit Ranskassa vetävät kymmeniä tuhansia

PARIISI – Kymmenet tuhannet ihmiset menivät lauantaina kaduille kaikkialle Ranskaan protestoidakseen turvallisuuslaskusta, joka rajoittaisi poliisien kuvien jakamista ja vahvistaisi hallituksen valvontatyökaluja, mikä on viimeisin merkki siitä, että viimeisimpien poliisiväkivaltatapausten viha herättää vastustusta.

Mediajärjestöt ja ihmisoikeusryhmät järjestivät mielenosoituksia kymmenissä kaupungeissa, kuten Pariisissa, Bordeaux’ssa ja Lyonissa. Kaikki herättivät huolta uudesta lakiesityksestä sanoen, että se voisi hillitä lehdistönvapautta ja rajoittaa poliisin vastuuvelvollisuutta.

“Sen sijaan, että yritettäisiin ratkaista ongelmia, tällä lailla pyritään peittämään virheet”, sanoi Pariisissa mieltään osoittanut 50-vuotias tietokoneinsinööri Nicolas Gonnot.

Ranskan jännitteet ovat kasvaneet Presidentti Emmanuel Macronlaajempi turvallisuuspolitiikka, jonka vastustajat sanovat rajoittavan yhä enemmän kansalaisvapauksia. Kitkat ovat kasvaneet osittain niiden seurauksena jono islamistisia terrori-iskuja viime kuukausien aikana.

Monet mielenosoittajat pitävät uutta turvallisuuslaskua ajautumana hallituksen politiikan tukahduttamiseen ja lisää todisteita hallituksen liukumäki oikealle.

Yksi laskun kiistanalaisimmista osista on säännös, joka kriminalisoi päivystävien poliisien “kasvojen tai muiden tunnisteiden” lähettämisen, jos tavoitteena on “fyysisesti tai henkisesti vahingoittaa” heitä.

Hallitus on sanonut, että tämän säännöksen tarkoituksena on suojella poliisia verkkoväärinkäytöksiltä. Kriitikot väittävät kuitenkin, että sanamuoto on niin avoin, että se voisi houkutella kansalaisia ​​ja toimittajia kuvaamaan poliisia ja pitämään heitä vastuuvelvollisina.

Toinen lakiehdotus sallii dronien käytön kuvaamaan kansalaisia ​​julkisesti ja sallimaan poliisin käyttämien ruumiikameroiden materiaalin suoratoiston viranomaisille.

Lakiesitys on herättänyt laajaa tuomiota rankalainen puristus, ihmisoikeusjärjestöt sekä maan oikeuksien puolustaja, riippumaton oikeusasiamies, joka valvoo kansalaisoikeuksia ja ihmisoikeuksia. Oikeusasiamiehen mukaan lakiesitys aiheutti “huomattavia riskejä” tiedonvapaudelle ja yksityisyyden suojalle.

Senaatin on vielä harkittava parlamentin alahuoneen tällä viikolla hyväksymää lakiesitystä, ja hallitus on kohdannut kasvavaa painostusta kirjoittaa tai poistaa keskeiset säännökset siitä. Hugues Renson, herra Macronin parlamentaarisen enemmistön voimakas lainsäätäjä, kertoi sanomalehdelle Le Figaro: “Kun mittaa on niin paljon vastustusta, on joskus parempi luopua siitä kuin jatkaa.”

Toisena merkkinä siitä, että hallitus voisi valmistautua takaisin, pääministeri Jean Castex ilmoitti perjantaina nimittävänsä riippumattoman komission auttamaan poliisien kuvien lähettämistä koskevan riidanalaisen säännön muotoilemisessa uudelleen.

Pariisin mielenosoitus ukkasi Place de la Républiquelta, suurelta aukiosta Ranskan pääkaupungin keskustassa, ihmisten vuorovesi heiluttaen merkkejä “Kuka vartijoita vahtimiehiä?” tai “demokratia hyökkäyksen kohteena”. Noin 50000 ihmistä osallistui Pariisin mielenosoitukseen viranomaisten mukaan.

Yleisön keskuudessa seisova 63-vuotias eläkeläinen Dominique Beaufour sanoi, että tilanne oli “pahenemassa” Ranskassa, ja poliisin toiminta lisääntyi ja tarkastamaton jokapäiväisessä elämässä.

Vaikka mielenosoitukset kaikkialla Ranskassa olivat pääosin rauhanomaisia, myöhemmin päivän aikana puhkesi joitain väkivaltaisia ​​yhteenottoja mielenosoittajien ja turvallisuusjoukkojen välillä. Jotkut mielenosoittajat rikkoivat näyteikkunoita ja sytyttivät autoja ja kahvilan Pariisiin, kun taas poliisi reagoi kyynelkaasuun ja vesitykkeihin.

“He ovat ylittäneet rajan”, sanoi mielenosoittaja ja presidentti Macronin kannattaja Laurent Sebaux, joka lisäsi, että lakiesitys petti liberaaleja ihanteita, joita herra Macron puolusti noustessaan valtaan vuonna 2017.

Pariisin mielenosoitus tapahtui samalla aukiolla, jossa useless muutama päivä aiemmin poliisi selvitti väkivaltaisesti väliaikaisen siirtolaisleirin. Se tuli myös valtakunnallisen valituksen kannoille kuvia, joissa poliisit toistuvasti törmäävät mustan musiikin tuottajaan useita minuutteja.

Laskun vastustajat tarttuivat kuvamateriaaliin väittäen, että asettamalla rajoituksia poliisivideoiden jakamiselle uusi laki estäisi tällaisen väkivallan ilmoittamisen.

Viranomaisten mukaan neljä poliisia pidätettiin kuulusteluista perjantaina musiikkituottajan lyömisestä ja heidän tehtävänsä keskeytettiin.

Hänen lausunnossaan Fb-sivu Perjantaina herra Macron sanoi, että kuvat lyömisestä “häpeävät meitä”, ja lisäsi, että “Ranska ei saa koskaan tyytyä väkivaltaan tai julmuuteen riippumatta siitä, mistä se tulee.”

Kuten Ranskan viranomaiset kamppailevat kasvavia syytöksiä rakenteellisesta rasismista ja julmuudesta poliisitoiminnassa herra Macron sanoi pyytäneensä hallitusta esittämään ehdotuksia yleisön luottamuksen palauttamiseksi poliisiin – vaatimuksen, jonka hän on jo esittänyt kahdesti tänä vuonna.

“Vuonna 2015 halasimme poliisia”, sanoi Beaufour, viitaten poliisivirkailijoiden solidaarisuusaaltoon, joka syntyi Vuoden 2015 terrori-iskut. “Nyt pakenemme heitä.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *