Pistoolimiehet salamurhaavat Iranin ydintutkijan väijytyksessä aiheuttaen uuden kriisin

Iranin ydintutkija, jonka amerikkalaiset ja israelilaiset tiedustelijat pitivät pitkään johtavana hahmona piilotettujen pyrkimysten suunnitella atomikärkeä, ammuttiin ja tapettiin perjantaina Iranin tiedotusvälineiden kutsumassa tienvarsijoukossa, kun hän ja hänen henkivartijansa matkustivat Teheranin ulkopuolella.

Kahden vuosikymmenen ajan tutkija Mohsen Fakhrizadeh oli liikkeellepaneva voima sille, mitä Yhdysvaltojen ja Israelin virkamiehet kuvailivat Iranin salaiseksi ydinaseohjelmaksi. Hänen työnsä jatkui sen jälkeen, kun Iranin pyrkimys kehittää pommi purettiin muodollisesti vuonna 2003 amerikkalaisten tiedustelun arvioiden ja Iranin lähes kolme vuotta sitten varastamien Iranin ydinasiakirjojen mukaan.

Luotto…Iranin korkeimman johtajan toimisto Related Pressin kautta

Yksi amerikkalainen virkamies – yhdessä kahden muun tiedusteluviranomaisen kanssa – sanoi, että Israel oli tutkijan hyökkäyksen takana. Oli epäselvää, kuinka paljon Yhdysvallat saattoi tietää operaatiosta etukäteen, mutta nämä kaksi kansaa ovat lähinnä liittolaisia ​​ja heillä on pitkään ollut tiedustelutietoja Iranista, jota Israel pitää voimakkaimpana uhkana.

Iranin virkamiehet, jotka ovat aina väittäneet, että heidän ydintavoitteensa on tarkoitettu rauhanomaisiin tarkoituksiin, ei aseisiin, ilmaisivat raivoa ja vannoivat kostoa murhasta, kutsumalla sitä terroritekoksi ja lämpenemiseksi, jonka he syyttivät nopeasti israelilaisista salamurhaajista ja Yhdysvalloista.

Valkoinen talo, CIA ja Israelin viranomaiset kieltäytyivät kommentoimasta. Mutta herra Fakhrizadehin salamurha – useless 10 kuukautta Yhdysvaltojen tappamisen jälkeen voimakas spymaster Iranin turvallisuuskoneiston kärjessä drone-hyökkäyksessä Irakissa – voi suuresti vaikeuttaa valitun presidentin Joseph R. Biden Jr.: n suunnitelmia aktivoida uudelleen Teheranin ja kuuden muun maan välinen vuoden 2015 ydinsopimus, joka hillitsi Iranin ydintoimintaa.

Herra Bidenin siirtymisryhmällä ei ollut välitöntä kommenttia murhasta.

Presidentti Trump vetäytyi Yhdysvalloista ydinsopimuksesta vuonna 2018, purkamalla edeltäjänsä Barack Obaman allekirjoitetun ulkopoliittisen saavutuksen ja eristämällä Yhdysvallat läntisistä liittolaisista, jotka yrittivät pitää sopimuksen ennallaan. Siitä lähtien Iran on alkanut jälleen lisätä ydinkapasiteettiaan väittäen, että ydinsopimus ei sido sitä, koska Yhdysvallat luopui sitoumuksistaan.

Herra Fakhrizadehin salamurhalla oli tarkkaan ajoitetun operaation tunnusmerkit. Iranin valtion tiedotusvälineiden mukaan aseet odottivat tien varrella ja hyökkäsivät hänen autonsa ajaessa Absardin maaseutukaupungin läpi, joka tunnetaan bukolisena paeta-alueena majesteettisten vuorten kanssa noin 40 mailia Teheranista itään.

Valtion ja sosiaalisen median lähettämissä kuvissa hyökkäyksen jälkiseurauksista nähtiin tutkijan ajoneuvo, musta maastoauto, jonka tuulilasi oli pirstoutunut luoteista ja puhalletut sivulasit. Veriraidat ja lasin ja metallin sirpaleet siroteltu tiellä.

Teheranin hallintorakennusten ulkopuolella puhkesi mielenosoituksia kostaakseen samoin kuin 3. tammikuuta tapahtuneen hyökkäyksen jälkeen joka tappoi Qassim Suleimanin, Iranin kenraalimajuri, joka johti islamilaisen vallankumouksellisen vartijajoukon Quds-eliittijoukkoja.

“Terroristit murhasivat tänään tunnetun iranilaisen tiedemiehen”, Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif kirjoitti Viserrys. “Tämä pelkuruus – jossa on vakavia viitteitä Israelin roolista – osoittaa tekijöiden epätoivoista lämpenemistä.”

Herra Zarif, joka neuvotteli Iranin ydinsopimuksen ja on edelleen yksi Iranin tunnetuimmista hahmoista, sanoi virassaan, että kansainvälisen yhteisön tulisi “lopettaa häpeälliset kaksoisstandardit ja tuomita tämä valtion terrorin teko”.

Prikaari Iranin asevoimien esikuntapäällikkö kenraali Mohammad Bagheri sanoi lausunnossaan, että “emme lepää ennen kuin löydämme etsimämme ja kostamme marttyyri Fakhrizadehin salamurhasta”.

Perjantai-iltana Iran lähetti YK: n pääsihteerille Antonio Guterresille kirjeen, jossa tuomittiin niin kutsuttu “terrori-isku” ja varoitettiin, että maa “pidättää itsellään oikeudet toteuttaa kaikki tarvittavat toimenpiteet kansansa puolustamiseksi ja etujensa turvaamiseksi”.

Tappamisen tarkkaa laskeumaa on vaikea ennustaa. Heikentynyt Iran, joka on menettänyt kaksi tunnetuinta sotilas- ja ydinalan hahmoa pelkästään viime vuonna, saattaa olla innokas uusiin neuvotteluihin Bidenin hallinnon kanssa.

Kaksoismurhat ovat kuitenkin saattaneet myrkyttää kaivon. Iranin kovan linjan matkustajat voivat voittaa väitteen, jonka mukaan he eivät voi taipua ulkopuoliseen paineeseen, ja heidän olisi kaksinkertaistettava ponnistelunsa vastustaa länsiä muistoksi marttyyrikuolemansa Fakhrizadeh.

CIA: n entinen johtaja Obaman johdolla John Brennan kutsui murhaa “Rikos ja erittäin huolimaton” tweetissä. “Se vaarantaa tappavan kostotoimen ja uuden kierroksen alueellisista konflikteista”, hän kirjoitti ja kehotti Irania “odottamaan Yhdysvaltojen vastuullisen johtajuuden paluuta” ja vastustamaan kiusauksia iskeä takaisin.

Pentagonin entinen Lähi-idän ylimmän tason virkamies Michael P. Mulroy sanoi, että herra Fakhrizadehin kuolema oli “takaisku Iranin ydinohjelmalle”. Hän totesi, että tutkija “oli myös vanhempi upseeri islamilaisessa vallankumouskaartissa, mikä lisää Iranin halua vastata voimalla”.

Oli epäselvää, oliko valtiosihteeri Mike Pompeo, yksi hallinnon äänekkäimmistä Iranin haukoista, saanut ennakkovaroituksen Israelin suunnitelmista, kun hän vieraili viime viikolla Israelin pääministerin Benjamin Netanyahun luona.

Mutta jotkut amerikkalaiset virkamiehet väittivät, että herra Fakhrizadehin kuolema, viimeisin joukko sellaisia ​​Iranin huippututkijoiden kymmenentoista vuoden takaisia ​​tapoja, vahvistaa kylmää viestiä muille maan ohjelmassa työskenteleville huippututkijoille: Jos hyvin vartioitua päätä ei voi suojata, eikä kukaan muu.

On myös epäselvää, kuinka paljon tappaminen viivästyttää Iranin ohjelmaa. Herra Fakhrizadehilla oli taustaa ja valvontaa ymmärtääkseen Iranin ydinohjelman fysiikan ja politiikan haasteet.

Mutta Iran toipui alemman tason tutkijoiden salamurhista ja vuosien 2007-2010 kyberhyökkäyksistä Natanzin ydinpolttoaineen tuotantolaitoksella, Israelin ja Amerikan yhteinen operaatio, koodinimeltään “olympialaiset”. Tämä operaatio asetti Iranin takaisin noin vuodella.

Herra Fakhrizadeh tapetaan useless kaksi viikkoa sen jälkeen, kun tiedusteluviranomaiset ovat vahvistaneet, että Al Qaidan toiseksi korkein johtaja ammuttiin Teheranin kaduilla Israelin salamurhaajat moottoripyörällä 7. elokuuta Yhdysvaltojen käskystä.

Qaidan hahmo, Abdullah Ahmed Abdullah, kävi nimisen Guerre Abu Muhammad al-Masrin ohi ja häntä syytettiin yhdestä kahdesta Yhdysvaltain suurlähetystöstä Itä-Afrikassa vuonna 1998 kohdistuneiden tappavien hyökkäysten päämiehinä. Hänet tapettiin yhdessä tyttärensä Miriamin kanssa, Osama bin Ladenin pojan Hamza bin Ladenin lesken kanssa.

Mutta Qaidan virkamies oli ulkomaalainen; Herra Fakhrizadeh oli kansallinen sankari, vastarinta lännelle ja sen vaatimus, että Iranilla ei voisi olla omaa ydintekniikkaa.

Iran ei koskaan suostunut siihen Kansainvälisen atomienergiajärjestön, Yhdistyneiden Kansakuntien ydintarkkailijan, vaatimukset antaa YK: n tarkastajien kyseenalaistaa herra Fakhrizadeh, sanomalla, että hän oli akateemikko, joka luennoi Imam Husseinin yliopistossa Teheranissa.

Herra Fakhrizadeh oli akateeminen tutkija, mutta joukko luokiteltuja raportteja, etenkin CIA: n George W. Bushin hallintoa varten tekemä pitkä arvio vuonna 2007, kertoi akateemisen roolin olevan kansikertomus. Vuonna 2008 hänen nimensä lisättiin luetteloon Iranin virkamiehistä, joiden varat määrättiin jäädyttämään Yhdysvallat.

Samana vuonna IAEA: n päätarkastaja ilmoitti hänen toiminnastaan ​​luokittelemattomassa tiedotustilaisuudessa. Myöhemmin kävi selväksi, että hän juoksi sitä, mitä iranilaiset kutsuivat hankkeiksi 110 ja 111 – ponnistelujen ratkaisemiseksi vaikeimpiin pommisuunnittelijoiden kohtaamiin ongelmiin luodessaan tarpeeksi pienen taistelukärjen, joka mahtuisi ohjuksen huipulle ja saisi sen selviytymään uudelleen paluusta ilmakehä.

Hän pysyi poissa näkyvistä vuosia. Mutta Israelin operaatio vuoden 2018 alussa varasti varaston, joka oli täynnä Iranin asiakirjoja projektista Amad, Iranilaiset väittivät, mitä iranilaiset kutsuivat ydinaseyritykseksi 20 vuotta sitten, mukaan lukien asiakirjat herra Fakhrizadehista ja ainakin yksi hänen käsinkirjoittamastaan.

Pian sen jälkeen herra Netanyahu toi esiin herra Fakhrizadehin a televisio-esitys, kun hän kuvasi Israelin salaista operaatiota arkiston takavarikoimiseksi. Iran oli valehdellut ydintutkimuksensa tarkoituksesta, hän syytti, ja hän tunnisti Fakhrizadehin Amad-ohjelman johtajaksi.

Iranin mukaan Netanyahun esitys oli fiktiota.

Israelin virkamiehet, joita myöhemmin tukivat arkistoa tarkastaneet amerikkalaiset tiedusteluviranomaiset, sanoivat, että tutkija oli pitänyt ohjelman osat hengissä myös sen jälkeen, kun se näennäisesti hylättiin. Sitä pidettiin nyt salaa, herra Netanyahu väitti, Iranin puolustusministeriön SPND-nimisen organisaation mukaan. Hän lisäsi: “Ette ole yllättyneitä kuullessanne, että SPND: tä johtaa sama Amad-projektia johtanut henkilö, tohtori Fakhrizadeh. ”

Salamurha tapahtuu aikana, jolloin Iranin ja Trumpin hallinnon väliset jännitteet ovat lisääntyneet huomattavasti. Herra Trump oli varoittanut iskuista Iranista useless kaksi viikkoa sitten, kun hänen avustajansa varoittivat, se voi kasvaa laajemmaksi konfliktiksi hänen viimeisten viikkojensa aikana.

Herra Trump oli kysynyt ovaalitoimiston kokouksessa 12. marraskuuta vanhemmilta neuvonantajilta, olisiko hänellä mahdollisuus ryhtyä toimiin Iranin tärkeintä Natanzin ydinlaitosta vastaan ​​lähiviikkoina. Päiviä myöhemmin herra Pompeo vieraili Israelissa, mikä voisi olla hänen viimeinen matkansa virkaan.

Tällainen lakko uuden hallinnon kynnyksellä voi myrkyttää suhteet Teheraniin siinä määrin, että neuvottelut ydinsopimuksen palauttamisesta tai sen ehtojen kiristäminen voi olla mahdotonta.

Koska Trump erotti puolustusministerin Mark T. Esperin ja muut Pentagonin ylimmät avustajat aiemmin tässä kuussa, puolustusministeriö ja muut kansallisen turvallisuuden virkamiehet ovat yksityisesti ilmaisseet huolensa siitä, että presidentti saattaa käynnistää avoimia tai salaisia ​​operaatioita Irania tai muita henkilöitä vastaan. vastustajia hänen toimikautensa lopussa. Toiset ovat sanoneet, että Netanyahu, joka on eri aikoina ollut hyökkäyksen reunalla Iranin ydinlaitoksia vastaan, saattaa yrittää toimia, kun herra Trump on edelleen virassa.

Vaikka Trumpin pääneuvonantajat – mukaan lukien herra Pompeo ja kenraali Mark A.Milley, esikunnan päällikköjen puheenjohtaja – vastustivat sotilaallista lakkoa Irania vastaan, amerikkalaiset ylimmät virkamiehet ja komentajat varoittavat edelleen Iranin pahasta toiminnasta .

Iranissa jotkut virkamiehet ja kommentaattorit myönsivät, että herra Fakhrizadehin menetys oli aiheuttanut merkittävän tyhjyyden maan ydintutkimuksen harjoittamisessa, mutta vannoi, ettei sitä pysäytetä. Toiset ilmaisivat myös huolensa siitä, mikä ilmeisesti oli haukottava turvallisuusaukko, jonka heidän mielestään oli annettu Israelin operaattoreille tunkeutua Iraniin.

”Israel on leiriytynyt täällä huonolla tavalla. Viimeaikaiset tämän vuoden tapahtumat tekevät siitä selvän ”, entinen varapresidentti Mohammad Ali Abtahi sanoi Viserrys. “Iranin turvallisuusstrategian pitäisi olla Mossadin vakoojien ja informaattoreiden löytäminen.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *