Venezuela harrastaa ruoka-hyväntekeväisyyttä ja keskeyttää lasten ateriat

CARACAS, Venezuela – Hallituksen edustajat ovat hyökänneet toimistoihin ja jäädyttäneet suuren venezuelalaisen ruoka-hyväntekeväisyysjärjestön pankkitilit.

Viime viikolla aloitetut hyökkäykset ovat hallituksen viimeisin hyökkäys koettuihin vastustajiin, kun presidentti Nicolás Maduro vakiinnuttaa vallan. Oppositiopuolueiden murskaamisen jälkeen hänen sortokampanja kohdistuu yhä enemmän riippumattomiin kansalaisjärjestöihin, jotka yrittävät lievittää kriisiä.

Hallitus on syyttänyt ruoka-hyväntekeväisyysjärjestöä Feed the Solidarity ulkomaisten lahjoitusten kanavoimisesta poliittiseen kumoamiseen ilman todisteita. Hyväntekeväisyysjärjestö ja sen liittolaiset kutsuivat syytöksiä ja hyökkäyksiä surkeaksi poliittiseksi juoneksi, joka uhkaa maan heikoimmassa asemassa olevien kansalaisten elämää.

“Tämän vaikutus on julma”, sanoi Susana Raffalli, merkittävä venezuelalainen ravitsemusterapeutti ja apuaktivisti. “Jokaisella sosiaalityöntekijällä on nyt pelko jatkaa työtä.”

Kun Venezuelan talous romahti herra Maduron alaisuudessa, hallitus leikkasi dramaattisesti koulutukseen, terveydenhuoltoon ja jopa elintarvikeapuun liittyviä menoja, jättäen voittoa tavoittelemattomat ryhmät täyttämään aukon. Useless four prosenttia venezuelalaisista ansaitsi viime vuonna tarpeeksi tyydyttääkseen perustarpeet kyselyyn maan suurimmat julkiset yliopistot.

Feed the Solidarity pitää kymmeniä keittokeittiöitä työväenluokan alueilla ympäri maata ja palvelee 25000 lasta sen perustajan Roberto Patiñon mukaan. Hyväntekeväisyysjärjestön lounas tarjoaa usein lapsille useless päivittäisen aterian, New York Timesin haastattelujen mukaan kymmenien edunsaajien kanssa kahden viime vuoden aikana.

Monet lapset syövät useless osan aterioistaan, jotta he voivat viedä loput kotiin perheiden luo.

Patiño sanoi, että hyväntekeväisyysjärjestön on keskeytettävä palvelunsa ensi viikolla, koska pankkitilien jäädyttäminen estää heitä ostamasta ruokaa.

Korotus alkoi viime viikolla, kun pankkivalvontaviranomaiset ja salapoliisi ryöstivät Venezuelan suurimman yksityisen pankin, Banescon, tutkiakseen hyväntekeväisyysjärjestön rahansiirtoja haavoittuvassa asemassa oleville perheille, Patiñon mukaan. Pankki antoi lausunnon, joka etääntyi Mr. Patiñosta, mutta ei vastannut kommenttipyyntöön sääntelyviranomaisen raidista.

Tällä viikolla salainen poliisi teki hyökkäyksen Feed the Solidarityn toimistoon ja Mr. Patiñon rekisteröityyn asuinpaikkaan kertoen perheelleen, että heillä oli pidätysmääräys aktivistille.

Patiño on Venezuelan maltillisen oppositiopuolueen Justice First jäsen, mutta hän on aina väittänyt, että hänen sosiaalipalvelunsa ovat erillään politiikasta.

“Vastaanotamme ihmisiä kaikilta poliittisilta suuntauksilta, ruokaloissamme ei ole politiikkaa”, 32-vuotias Patiño sanoi puhelinhaastattelussa piiloutumiselta. “Minulle sattuu nyt eniten, että kaikki nämä lapset eivät syö aterioita ensi viikolla.”

Hyväntekeväisyyden tukahduttaminen on osa herra Maduron pitkää sortokampanjaa, joka kohdistuu hänen hallintaansa kuulumattomiin sosiaalisiin ja poliittisiin voimiin. Mutta se näyttää olevan suoraan ristiriidassa hänen pyrkimyksiään suostutella Bidenin uusi hallinto löysäämään talouden kuristaneet kansainväliset pakotteet.

Feed the Solidarity on osa YK: n Venezuelan humanitaarista ohjelmaa, ja Euroopan unioni, useat sen pääjäsenvaltiot ja Vatikaani ovat tukeneet sitä taloudellisesti.

Yhdysvaltain Venezuelan suurlähetystö kutsui hyväntekeväisyysjärjestön häirintää “hallinnon halveksittavaksi teoksi”. Twitter-viesti torstaina.

Euroopan unionin ja Saksan paikalliset edustustot eivät vastanneet kommentointipyyntöihin hyväntekeväisyystapahtumista.

Herra Maduro on nähnyt Yhdistyneiden Kansakuntien ja Vatikaanin soveltuvina välittäjinä maan poliittisessa kriisissä ja yrittänyt rakentaa taloudellisia siteitä Eurooppaan kompensoimaan Yhdysvaltain pakotteiden tiukentamista. Feed the Solidarity on myös kansainvälisen hyväntekeväisyysjärjestön Save the Youngsters, jonka yhdysvaltalainen käsivarsi, paikallinen kumppani puheenjohtajana toimi Bidenin vaimo Jill Biden vuoteen 2018 saakka.

“Poliittisesti hän ei tarvinnut tätä”, sanoi avustusaktivisti Raffalli viitaten herra Maduroon. “Valtio, joka tarvitsee ryöstää voittoa tavoittelemattomia järjestöjä säätääkseen heitä, on heikko valtio – valtio, jolla on hyvin vähän poliittista pääomaa.”

Isayen Herrera kirjoitti raportteja Caracasista ja Thomas Kaplan Washingtonista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *