Turkin vankilat satoja elämää yli vuoden 2016 vallankaappausyrityksen

ISTANBUL – Turkin tuomioistuin tuomitsi syytetyt johtajat ja sadat muut epäillään osallistumisesta epäonnistunut vuoden 2016 vallankaappaus torstaina useaan elinkaareen, presidentti Recep Tayyip Erdoganin kaatamiseksi suunnitellun joukkotutkimuksen huipentumana.

475 syytetyn oikeudenkäynnissä keskityttiin vanhempien upseerien ja siviilien ryhmään, jotka perustivat pääkonttorin Akincin lentotukikohtaan pääkaupungin Ankaran ulkopuolelle vallankaappausyönä ja määräsi sotilaskoneet, helikopterit ja armeijan yksiköt hyökkäämään ja tarttumaan tärkeimpiin kohteisiin. . Usean elinkautisen rangaistuksen saaneiden 337 syytetyn joukossa oli pienen ytimen jäseniä, joita syytettiin vallankaappausyrityksen järjestämisestä.

Tuomiot ovat turkkilaisen vallankaappausyrityksen jälkeisen neljän vuoden syytetoimien kulmakivi, mikä asettaa vastuun niille, jotka ovat syytettyjä väkivaltaisen vallan takavarikoimisyrityksen pääasiallisista tekijöistä. Mutta hallituksen laajamittainen tukahduttaminen toisinajatteluihin on vahingoittanut maan demokratiaa ja oikeusvaltiota.

Oikeusalan ammattilaiset ovat arvostelleet joukkotutkintojen käyttöä tuhansia vastaan, joita syytetään jopa epämääräisestä osallistumisesta vallankaappaukseen, mukaan lukien armeijan kadettien ja muiden, jotka käskettiin tänä iltana kaduille käskemättömästi, tiedossa useless vähän.

Vallankaappaus epäonnistui, kun sadat tuhannet siviilit estivät kadut ja hallitukselle uskolliset yksiköt ottivat hallinnan. Yli 250 ihmistä kuoli, monet heistä poliiseja ja siviilejä, jotka joutuivat roistojen armeijan yksiköiden hyökkäyksen kohteeksi.

Neljä siviiliä, Kemal Batmaz, Hakan Cicek, Harun Binis ja Nurettin Oruc, todettiin syyllisiksi Akincin tukikohdasta tapahtuvan vallankaappauksen järjestämisessä sinä yönä. Heitä syytetään Fethullah Gulenin, yhdysvaltalaisen islamilaisen saarnaajan käskyjen noudattamisesta, josta on tullut herra Erdoganin katkera kilpailija.

Gulen, joka oli Yhdysvalloissa vallankaappauksen aikaan, ja toinen siviili, Adil Oksuz, joka pidätettiin Akincin lentotukikohdan ulkopuolella vallankaappauksen jälkeisenä aamuna, mutta myöhemmin vapautettiin, syytettiin myös tapauksesta. Mutta he olivat kuuden syytetyn joukossa, joiden tapaukset erotettiin myöhemmin, koska ne ovat edelleen vapaina.

Tunnetuimmista armeijan komentajista tuomittiin Brig. Kenraali Bekir Ercan Van, Incirlikin lentotukikohdan komentaja, jossa myös Yhdysvaltain joukot sijaitsevat ja josta he lentävät tehtäviä Irakissa ja Syyriassa.

Ainakin yhden syytettyjen joukossa olevan lentäjän mukaan kenraali määräsi tankkerikoneiden toimittavan polttoainetta turkkilaisille F-16-suihkukoneille, jotka suorittivat pommi-iskuja Ankaran yli.

Kun vallankaappaus romahti, kenraali Van lähestyi amerikkalaisia ​​kollegoitaan Incirlikissä ja haki turvapaikkaa, mutta häneltä evättiin.

Ainakin 10 lentäjälle, jotka lentivät Ankaran yli ja pommittivat pääkaupungin paikkoja, mukaan lukien parlamentti ja kaksi poliisipäämajaa, tuomittiin useita kertoja elinkautiseen vankeuteen. Niiden todisteiden joukossa, jotka johtivat heidän vakaumukseensa, olivat ääninauhat lentäjien keskusteluista ohjaustornin kanssa, jotka kuvaavat heidän toimintaansa.

F-16-lentäjien johtamisesta syytetty everstiluutnantti Hakan Karakus ja kaksi ilmavoimien kapteenia, joita syytettiin pommitusten antamisesta lentäjille, saivat myös 79 elinkautista.

Eversti Karakus on kenraali Akin Ozturkin vävy, Turkin ilmavoimien komentaja vallankaappausyrityksen aikaan. Kenraali Ozturk tuomittiin useaksi elinkaareksi vuonna 2019 roolistaan ​​keskeisenä johtajana epäonnistuneessa vallankaappauksessa.

Kokeilussa keskityttiin vastuuseen 77: stä yli 250 ihmisestä, jotka kuolivat vallankaappausyrityksessä. Yhdeksäntoista tuomituista sai 79 ihmistä ilman ehdonalaista, yhden kutakin 77 tapetusta ja kaksi muuta syytöksistä perustuslain horjuttamisesta ja presidentin murhasta.

Julkaistussa tuomiossa todettiin, että 291 syytettyä sai elinkautisen ilman ehdonalaista ja 46 tuomittiin elinkautiseen mahdollisuuteen. Tuomioistuin vapautti 80 syytettyä ja loput saivat vähemmän rangaistuksia.

Suurin osa oikeudenkäynnin syytetyistä kielsi osallistuneensa vallankaappausyritykseen. He väittivät joko noudattavansa käskyjä tai että koko vallankaappausyrityksen kertomus oli Erdoganin hallituksen rakenne, väitteen, jonka myös herra Gulen esitti.

Herra Gulen ja hänen kannattajansa Yhdysvalloissa ovat toistuvasti kiistäneet osallistumisensa vallankaappaukseen.

Mutta Akincin lentotukikohdan valvontakameroiden videonauha vahvisti joidenkin syytettyjen läsnäolon, mukaan lukien jotkut kävivät käytävillä väsyneinä ja kuljettivat aseita. Ääninauhoitetuissa keskusteluissa lentäjät kuvailivat aikomustaan ​​antaa isku hallitukselle vahvistamalla syyttäjän tapausta.

Jotkut alemman tason virkamiehistä todistivat esimiehensä toiminnasta. Poliisi pidätti myös kaksi siviiliväestöstä, Batmaz ja Binis, lähellä tukikohtaa vallankaappausyrityksen jälkeisenä aamuna ja hylkäsi heidän selityksensä, jonka mukaan he etsivät kiinteistöjä.

Vastaajien ja heitä edustavien asianajajien sukulaiset ovat valittaneet häirinnästä ja muista esteistä heidän työssään. Vastaajat valittivat kidutuksesta ja huonosta kohtelusta pidätyksen jälkeisinä päivinä.

Mutta syytetyt saivat antaa omat lausuntonsa ja vastata syytöksiin oikeudenkäynnin aikana, joskus kantaa tunteja, jopa päiviä lukemaan todistuksensa. Jokaisella syytetyllä oli oikeus antaa lopullisia huomautuksia samoin kuin heidän asianajajiinsa.

Mehmet Alagoz, joka johtaa lakimiehien perustamaa 15. heinäkuuta tapahtunutta vallankaappaustutkimusalustaa, joka edustaa monia vallankaappausyrityksen aikana tapettuja ja loukkaantuneita uhreja, sanoi, että jotkut syytetyt olivat pyrkineet mistriaaliin tai paljastamaan laittomat menettelyt voidakseen nostaa kanteen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen.

“Tuomioistuin ponnisteli erityisen oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin tekemiseksi sekä oikeudenkäynnissä että syytetoimien tasolla, koska syytetyt alusta alkaen muokkaivat puolustustaan ​​Euroopan tuomioistuimelle”, hän sanoi puhelinhaastattelussa.

“Vastaajia oli 475, satoja todistajia”, hän lisäsi. ”Tuomioistuin antoi jokaiselle tilaa puolustukselle ajasta riippumatta. Oikeudenkäynti kesti kolme ja puoli vuotta. “

Kattavien kuulemistilaisuuksien aikana jotkut syytetyt kiroivat Gulen-liikettä, jotkut kritisoivat esimiehiä heidän joutumisesta vaikeuksiin, mutta jotkut johtajista pysyivät lujasti kieltäytyneinä edes vallankaappauksen olemassaolosta ja vastustavat Erdoganin hallitusta.

“Oli syytettyjä, jotka jopa hylkäsivät näkymän videonauhoissa”, herra Alagoz sanoi. Jotkut lähettivät lopuksi koodatun viestin herra Gulenille, hän lisäsi.

“Jopa viimeisissä huomautuksissaan he uskalsivat uhata tuomioistuinta”, hän sanoi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *