YK saa kunnon avustamaan vammautunutta Jemenin säiliöalusta kuukausien odottamisen jälkeen

Neljän kuukauden odotuksen jälkeen Yhdistyneet Kansakunnat ilmoitti tiistaina, että Jemenin Houthi-kapinalliset ovat saaneet luvan tarkastaa ja korjata rosoinen, ruostuva säiliöalus ankkuroitu lähellä rannikkoa, joka uhkaa vuotaa neljä kertaa öljyn, jonka Exxon Valdez vuodatti vuonna 1989.

Jopa luvalla – jonka YK: n virkamiehet alun perin toivovat saavansa useless viikkoja – aluksen, FSO Saferin, hätäpelastus on edelleen täynnä epävarmuustekijöitä, jotka saattavat viivästyttää korjauksia tammikuuhun.

Ympäristöasiantuntijat ovat vertanneet Turvallisempaa kelluvaan pommiin, jossa on 34 öljysäiliötä, jotka saattavat törmätä Jemenin rannikkoon, myrkyttää koralliriuttoja ja halvaantua Punaisenmeren laivaväylät, jotka ovat elintärkeitä avun toimittamiseksi sodan tuhoamalle maalle 28 miljoonalle ihmiselle.

Laajamittaista ylläpitoa edellyttävää 1188-jalkaista alusta ei ollut kunnollisesti hoidettu, koska sota puhkesi yli viisi vuotta sitten houthien ja Saudi-Arabian johtaman sotilaskoalition välillä, joka on yrittänyt murskata heitä. Se sijaitsee useless muutaman mailin päässä Hudaydahista, kiistanalaisesta Punaisenmeren satamasta, mikä lisää vaaraa, että eksynyt kuori tai pommi voi puhkaista rungon.

Jemenin öljy-yhtiö, joka omistaa Saferin, on sanonut, ettei sillä ole resursseja aluksen huoltamiseen, joka on perinteisesti toiminut kelluvana varastona.

Yhdistyneiden Kansakuntien edustajalta Stéphane Dujarricilta on kysytty pelastustoimista melkein päivittäin heinäkuusta lähtien, jolloin YK: n virkamiesten mukaan houthit harkitsivat pyyntöään lähettää asiantuntijaryhmä. Aikaisemmat neuvottelut ryhmän kanssa olivat epäonnistuneet.

Tiistaina herra Dujarric kertoi toimittajille, että Houthin johtajat lähettivät vihdoin kirjeen, jossa “ilmoitettiin hyväksyvänsä YK: n ehdotuksen suunnitellulle asiantuntijaoperaatiolle säiliöalukselle”. Hän kutsui sitä “tärkeäksi askeleeksi eteenpäin tässä kriittisessä työssä”.

Kysyttäessä, miksi asiantuntijoiden viipyminen kyytiin voi kestää vielä yli kuukauden, kiireellisyyden vuoksi herra Dujarric ilmaisi kärsimättömyyttä sanoen, että yksityiskohdat pelastusryhmän kokoonpanosta ja maksamisesta voisivat alkaa vasta, kun houthit olivat antaneet suostumuksensa.

Lisäksi hän sanoi: “tarvitsemasi kalusto ei ole tavaraa, jonka voit noutaa Residence Depotista tai paikallisesta DIY-kaupasta.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *