Kiellettyjen rypälepommien uhrit melkein kaksinkertaistuivat vuonna 2019, enimmäkseen Syyriassa

Räjähtämättömien rypäleammusten jäännöksistä raportoitiin viime vuonna Afganistanissa, Irakissa, Laosissa, Libanonissa, Serbiassa, Etelä-Sudanissa, Syyriassa ja Jemenissä sekä kiistanalaisilla Vuoristo-Karabahin ja Länsi-Saharan alueilla, ryhmä kertoi.

Vuosina 2010–2019 ryhmä ilmoitti, että vähintään 4315 rypäleammuksen uhria ilmoitettiin 20 maassa ja muilla alueilla, mutta yli 80 prosenttia oli Syyriassa. Syyriassa on ilmoitettu heinäkuusta 2012 lähtien ainakin 686 rypäleammusta, ryhmän mukaan se on ainoa maa, joka on jatkuvasti kokenut aseita tuona aikana.

Monet maat, mukaan lukien suuret aseiden tuottajat, kuten Yhdysvallat, Kiina, Venäjä, Ukraina ja Israel, eivät ole allekirjoittaneet rypäleammuksia koskevaa yleissopimusta, joka kieltää aseiden kaiken käytön, varastoinnin, tuotannon ja siirron.

Aseriisunnan puolestapuhujien mukaan sopimuksen lisääntynyt hyväksyntä on kuitenkin auttanut leimaamaan näitä aseita, mikä on aiheuttanut kansainvälistä häpeällistä painostusta pidätyskeskuksille, jotka vaativat niiden säilyttämistä arsenaaleissaan tai myymistä muualle.

Maasta laukaistut tai ilmasta pudotetut rypäleammukset ovat eräänlainen ase, joka jakaa pienempiä räjähtäviä aseita, nimeltään ampumatarvikkeita tai pommeja, jotka on suunniteltu räjähtämään jalkapallokentän kokoisella alueella. He tappavat tai pilkkaavat tekemättä eroa siviilien ei-taistelijoiden ja taistelijoiden välillä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *