Shamima Begum, joka liittyi ISIS: ään Syyriassa, etsii paluuta Yhdistyneeseen kuningaskuntaan

Lontoo – Lontoon koululaisen Shamima Begumin edustajat, jotka matkustivat Syyriaan vuonna 2015 liittyäkseen islamilaiseen valtioon, pyysivät tiistaina Ison-Britannian korkeinta oikeutta antamaan hänen palata kotimaahansa puolustuksensa puolesta sanoen, että tuomioistuimen ei pitäisi olettaa, että hän aiheutti vakavan uhan.

Isossa-Britanniassa on käynyt kiivasta keskustelua asiassa tehdystä päätöksestä sen jälkeen, kun hallitus sanoi, että rouva Begumilta erotettaisiin Ison-Britannian kansalaisuus, se voisi jättää hänet kansalaisuudettomaksi tai tasoittaa tietä merkittävälle oikeudenkäynnille Britanniassa.

Neiti Begum haluaa palata Britanniaan haastaa tuolloin pääministeri Theresa Mayn hallituksen viime vuonna tekemän päätöksen peruuttaa kansalaisuutensa sillä perusteella, että hän uhkaisi kansallista turvallisuutta.

David Pannick, yksi rouva Begumin asianajajista, väitti Britannian korkeimman oikeuden kahden päivän kuulustelun viimeisenä päivänä, että rouva Begumin oli ollut vaikea kommunikoida lakimiestensä kanssa Syyrian leiristä, jossa hänet pidätettiin. ja että hän pystyi asianmukaisesti rakentamaan puolustuksensa useless Britanniassa.

“Ei voida olettaa, että koska rouva Begum matkusti Syyriaan liittymään ISIL: ään, hän on jatkuva uhka”, herra Pannick lisäsi käyttäen lyhennettä islamilaiselle valtiolle.

Korkeimman oikeuden päätöstä odotetaan myöhemmin, määrittelemättömänä päivänä.

Neiti Begumin tapaus korostaa useiden Euroopan hallitusten, kuten Ison-Britannian, Ranskan ja Saksan, kohtaamia haasteita, jotka ovat olleet haluttomia kotiuttamaan Islamilaisen valtion alueille matkustaneita kansalaisia, joista kurdien joukot pitävät koiran koillisosissa Syyriassa nykyään kovissa olosuhteissa monia.

“Sillä, mitä päätetään, on kaskadit seuraukset monille miehille ja naisille, joita pidetään Syyriassa ja Irakissa”, sanoi Shiraz Maher, johtaja radikalisoitumisen ja poliittisen väkivallan tutkimuksen kansainvälisestä keskuksesta King’s School Londonissa. “Siksi Ison-Britannian hallitus on ollut niin innokas taistelemaan tätä vastaan ​​korkeimmalle oikeudelle, koska se voi avata tulvat.”

Neiti Begum, nyt 21-vuotias, nousi kahden ystävänsä kanssa lennolle Lontoosta Turkkiin vuonna 2015 ja tuli sitten Syyriaan liittymään Islamilaisvaltioon, myöhemmin naimisiin siellä hollantilaisen taistelijan kanssa ja synnyttänyt kolme lasta, jotka kaikki ovat kuolleet. Yksi noista ystävistä, Kadiza Sultana, uskotaan tapetuksi Syyriassa vuonna 2016 järjestetyssä lentotapahtumassa; toisen, Amira Abasen, kohtalo on tuntematon.

Kun islamilainen valtio menetti viimeisten alueidensa hallinnan vuoden 2019 alussa, brittiläinen toimittaja sijoitti Begumin al-Holin vankileirille helmikuussa. Hän pyysi viranomaisia ​​”arvioimaan tapaukseni uudelleen, vähän armoa sydämessään”, mutta Britannian silloinen sihteeri Sajid Javid, peruutti rouva Begumin kansalaisuuden.

Seurannut oikeudellinen taistelu, mukaan lukien korkeimman oikeuden istunto tällä viikolla, on tehnyt Begumin tapauksesta yhden tunnetuimmista islamilaisen valtion liittyneiden eurooppalaisten taistelijoiden tai militanttien joukossa.

Begumia edustavat oikeusryhmät ja lakimiehet ovat ilmaisseet huolensa siitä, että hänestä voisi tulla kansalaisuudeton, jos häneltä menettäisiin Ison-Britannian kansalaisuus. Isossa-Britanniassa syntynyt ja Itä-Lontoossa kasvanut Begum valitti päätöksestä viime vuonna, mutta erityistuomioistuin katsoi päätöksen olevan laillinen, koska hänellä oli oikeus tulla Bangladeshin kansalaiseksi äitinsä kautta, jolla on kansalaisuus Suomessa. tuossa maassa.

Ison-Britannian lain mukaan kotisihteeri voi peruuttaa yhden kansalaisuuden haltijan kansalaisuuden, joskohtuullinen peruste”Uskoa voivansa hankkia kansalaisuuden muualla. Bangladeshin viranomaiset ovat kuitenkin sanoneet, että heillä ei ole aikomusta myöntää Ms Begumille kansalaisuutta.

Heinäkuussa Ison-Britannian hovioikeus päätti, että neiti Begum voisi olla useless myönsi “oikeudenmukaisen ja tehokkaan valituksen” kansalaisuudestaan, jos hän voisi palata kotimaahansa. Ison-Britannian hallitus valitti päätöksestä, ja korkein oikeus otti rouva Begumin tapauksen käsiteltäväksi.

Neiti Begum on kiistänyt Ison-Britannian päätökset menettää kansalaisuutensa ja evätä lupa palata kotimaahansa.

Euroopan hallitukset ovat suurimmaksi osaksi kotiuttaneet ilman huoltajaa olevia lapsia suoraan Syyriasta lukuun ottamatta huomattavia poikkeuksia Saksasta ja Italiasta, jotka ovat kotiuttaneet äitejä lastensa kanssa. Naiset ovat yleensä palanneet pidätettyään Turkissa.

Maher, King’s Collegesta, sanoi, että vaikka Ison-Britannian yleinen mielipide oli huolissaan paluumuuttajien mahdollisista hyökkäyksistä, samat paluumuuttajat voidaan nähdä inspiroivina muille.

“Hallitus kulkee hyvin herkällä linjalla, koska se tarvitsee riittävästi todisteita ihmisten syytteeseen asettamiseksi ISIS-jäsenyydestä tai ryhmän kanssa tehdyistä rikoksista”, hän lisäsi.

Ison-Britannian hallitusta korkeimman oikeuden istunnossa edustava asianajaja James Eadie väitti maanantaina, että Begum oli kokenut radikalisoitumisen ja “väkivallan alenemisen” terroristiryhmässäolonsa aikana ja että hän oli edelleen “todellinen ja nykyinen uhka” kansalliseen turvallisuuteen. “

Herra Pannick vastusti sitä, että rouva Begumilla oli “lakisääteinen oikeus mielekkäeseen muutoksenhakuun”, johon hänen mukaansa “ei sovelleta mitään asiaankuuluvaa kansallista turvallisuutta koskevaa poikkeusta”. Hän lisäsi, että toisin kuin toimittajat, asianajajia ei ollut päästetty leiriin, mikä vaikeutti vuorovaikutusta asiakkaita.

Begumin puolesta tällä viikolla toimiva toinen asianajaja Tom Hickman väitti tiistaina, että päätös Begumin kansalaisuudensuojasta voi rikkoa Euroopan ihmisoikeussopimusta, jonka Iso-Britannia on allekirjoittanut.

Begum on yksi kahdestakymmenestä brittiläisestä aikuisesta, jotka on tällä hetkellä vangittu Syyriassa ja Irakissa, sekä 35 lasta. Egmont-instituutti, Brysselissä toimiva tutkimusryhmä. Kaiken kaikkiaan siellä on pidätetty yli 400 eurooppalaista, joiden epäillään olevan militantteja, joista noin 200 on ranskalaisia ​​ja noin 150 saksalaisia.

Suurin osa asuu ahtaassa al-Holin leirissä, jossa Begum pidätettiin aiemmin, ja jossa turvallisuus ja humanitaarinen pääsy ovat heikentyneet sen jälkeen, kun turkkilaiset joukot hyökkäsivät Pohjois-Syyriaan viime syksynä.

Al-Holin asukkaiden keskuudessa on raportoitu useita kertomuksia väkivallasta sekä radikalisoituneiden naisten yrityksistä asettaa leirissä islamilaisen valtion tyyliin liittyviä lakeja. “Naiset, jotka nyt hylkäävät militantin, pakotetaan elämään sekoittuneena sitoutuneiden jihadistien kanssa olosuhteissa, jotka mahdollistavat hyväksikäytön ja pelottelun”, Kansainvälinen kriisiryhmä kirjoitti tammikuussa kuvaillen leirin olosuhteita “kauhistuttaviksi”.

Neiti Begumia pidätetään tällä hetkellä al-Rojissa, pienemmässä leirissä myös Koillis-Syyriassa. Aiemmin tänä vuonna kurdien joukot siirtivät kymmeniä ulkomaisia ​​naisia ​​ja lapsia al-Holista turvallisuuden lisäämiseksi ja pidätettyjen elinolojen parantamiseksi.

Al-Rojissa kurdien joukot ovat kieltäneet mustat vaatteet ja koko kasvot peittävät islamilaisen valtion jäsenet. virkamiehet siellä. Noin 4000 ihmistä jää leiriin mukaan Kansainvälinen kriisiryhmä, verrattuna kymmeniin tuhansiin al-Holissa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *