Muslimi-hindu suudelma asettaa Netflix Intian ristiin

UUSI DELHI – Televisiossa Lata ja Kabir ovat salaisia ​​ystäviä, jotka uskon ja historian takia. Hän on hindu ja hän on muslimi Intiassa 1950-luvun alkupuolella maan läpi toistavien veristen lahkolaisten yhteenottojen jälkeen. Yhdessä vaiheessa eristäytyneessä paikassa, jossa taustalla on hindutemppeli, kahdella nuorella opiskelijalla on varjo, mutta intohimoinen suudelma.

Todellisessa maailmassa tuo näyttösuudelma on upottanut amerikkalaisen suoratoistopalvelun Netflixin yhä katkerampaan ja uskonnollisemmasta Intian politiikan maailmaan.

Intian keskushallintoa hallitsevan hindujen kansallismielisen puolueen jäsenet ovat pyytäneet viranomaisia ​​tutkimaan Netflixiä, kutsumalla televisiosarjan ”Sopiva poika” kohtausta loukkaavaksi uskomuksilleen. He ovat myös pyytäneet intiaaneja boikotoimaan suoratoistopalvelua.

Netflixillä ei todennäköisesti ole vakavia oikeudellisia ongelmia, asiantuntijat sanovat. Mutta kampanja painostaa suoratoistopalvelua aikana, jolloin hallitus lisää sensuuria intialaisten katsomassa verkossa.

Kampanja tulee myös, kun hallitsevan Bharatiya Janata -puolueen jäsenet painostavat muslimien vastaisia ​​aloitteita, mukaan lukien yksi Madhya Pradeshin osavaltiossa, mikä lisäisi rangaistuksia ketään kohtaan, joka on syyllistynyt avioliiton käyttämiseen pakottamaan uskonto vaihtamaan. Puolue on voittanut laajan joukon Hindu-äänestäjiä kansallismielisellä äänenkorkeuksellaan, mutta on myös jakoi maan ja johti uskonnollisten jännitteiden ja joskus väkivallan lisääntymistä, erityisesti muslimeja vastaan.

Kampanja “saattaa perverssi kannustaa Netflixiä ja muita sisällöntuottajia miettimään kahdesti ennen kuin teet töitä, jotka uskontojen välisiä suhteita kuvaavat positiivisessa valossa tulevaisuudessa”, sanoi Ashoka-yliopiston valtiotieteiden professori Gilles Verniers.

Netflixin tiedottaja Thomas Cherian sanoi, että yhtiöllä ei ollut kommentteja poliisin valituksesta. Netflixillä, joka aloitettiin Intiassa vasta vuonna 2016, on pieni mutta kasvava yleisö maassa.

”Sopiva poika” perustuu Vikram Sethin vuonna 1993 kirjoittamaan romaaniin, ja se pyörii nuoren hindu-naisen ympärillä, joka kamppailee äitinsä käskyn kanssa, jonka mukaan hänet on pian naimisissa. Alun perin BBC: n tuottama kuuden osan sarja toteutetaan sitä seuraavina vuosina Intian jakaminen, kun miljoonat hindut, muslimit ja sikhit ryhtyivät pääsemään oikealle puolelle rajaa sen jälkeen, kun nykyinen Pakistan on kaadettu maasta enimmäkseen muslimeiksi. Lukemattomat ihmiset kuolivat seurauksena olevaan väkivaltaan.

Sarjan on ohjannut Mira Nair, joka on syntynyt Intiassa ja jolla on ollut pitkä ura elokuvantekijänä Intiassa ja Hollywoodissa ohjaamalla elokuvia, kuten “Monsoon Marriage ceremony”, “Mississippi Masala” ja “Self-importance Honest”.

Narottam Mishra, BJP: n jäsen ja sisäministeri Madhya Pradeshin osavaltiossa, sanoi maanantaina, että puolueen nuorisojohtaja oli tehnyt valituksen ”Sopivasta pojasta” kohtausten takia, jotka kuvaavat päähenkilöitä suutelemassa hindutemppelissä.

”Minulle siinä ei ole mitään sopivaa. Temppelissämme, jos kuvaat suudelmiskohtausta, taustalla on Rama-musiikki, en pidä sitä hyvänä ”, herra Mishra sanoi maanantaina pidetyssä lehdistötilaisuudessa viitaten hindujen hartausmusiikkiin. “Sitä varten on muitakin paikkoja.”

Rakesh Kumar Singh, sen piirin poliisipäällikkö, jossa valitus tehtiin, sanoi tutkintaa.

Valituksessa nimettiin Netflix Intian sisällöstä vastaava johtaja Monika Shergill ja Intian julkisen politiikan johtaja Ambika Khurana.

Shergillille ja rouva Khuranalle tuomittaisiin jopa kolmen vuoden vankeusrangaistus, sakko tai molemmat.

Intiassa uskonnollisten tunteiden tahallinen loukkaaminen on rikos, eikä tämä ole ensimmäinen kerta, kun Bollywoodin näyttelijöitä, koomikoita tai muita viihdeteollisuuden henkilöitä syytetään.

Mutta tuomioistuimet, mukaan lukien Intian korkein oikeus, ovat yleensä suhtautuneet lakiin kapeasti ja sanoneet, että joidenkin loukkaavaksi katsoma sisältö ei välttämättä ole tarkoituksellisesti haitallista, ja että uskonnollisia tunteita koskevan osan käyttäminen liian vapaasti uhkaa sananvapautta.

Tässä tapauksessa oikeudellisten asiantuntijoiden mukaan oli epätodennäköistä, että poliisitutkinta etenisi kovin pitkälle.

Mahdollisuus jäähdytysvaikutukseen Netflixiin on kuitenkin todellinen, koska retoriikka uskontojen välistä romanssia vastaan ​​Intiassa lämpenee ja kun pääministeri Narendra Modin hallitus hallitsee enemmän digitaalista sisältöä.

Gaurav Tiwari, BJP: n nuorisojohtaja, joka teki valituksen, oli jo ennen sitä kutsunut toimintakehotusta Twitterissä ja kehottanut seuraajiaan poistamaan Netflix puhelimestaan. Hän syytti myös videoiden suoratoistopalvelua “rakkauden jihadin” mainostamisesta. Termiä käyttävät hindulaiset nationalistit, jotka syyttävät vähemmistömoslimia houkuttelemasta hindu-naisia ​​naimisiin ja pakottamalla heidät siirtymään islamiin muuttamaan Intian väestötasapainoa.

Valitus tehtiin Madhya Pradeshissa, osavaltiossa, jossa lainsäätäjät aikovat harkita lasku ensi vuoden alussa se tekisi pakollisen uskonnollisen kääntymisen avioliitolla rangaistavaksi rikokseksi, jolle on määrättävä viiden vuoden rangaistus. Herra Mishra on sanonut, että laskun on tarkoitus tarkistaa pakko-kääntymisten lisääntyvä määrä osavaltiossa.

Uttar Pradeshin osavaltion lainsäätäjät, joiden ylin virkamies on hindumunkki, ja kaksi muuta BJP: n hallitsemaa osavaltiota ottavat todennäköisesti samanlaiset laskut. Vishwa Hindu Parishad, BJP: hen kuuluva hindu nationalistinen järjestö, lobbailee Intian osavaltioiden hallituksia uskontojen välisiä avioliittoja säätelevien lakien suhteen.

Intian konservatiiviset normit varmistavat, että uskontojen väliset liitot pysyvät suhteellisen harvinaisia, vaikka Intian aiemmat hallitukset ovat kannustaneet maallisiin näkemyksiin asiasta. Intian vuonna 1954 hyväksytyn erityisen avioliittolain tarkoituksena oli vahvistaa maan perustuslaissa olevia maallisia ihanteita kumottamalla brittiläinen siirtomaa-ajan laki, joka vaati morsiamen tai sulhasen luopumaan uskostaan.

Hindujen kansallismielisen nousuveden keskellä uskontojen väliset suhteet ovat joutuneet muslimien vastaisen voimakkaan kritiikin alle.

Viime kuussa Intian Tata-ryhmittymä veti korumainoksen mukana Hindu-muslimiperhe, joka juhlii vauvansuihkua, seurasi sen myymälöihin kohdistuvia uhkauksia ja laajaa kritiikkiä sosiaalisessa mediassa.

Uskonnollisten kysymysten lisäksi Netflix ja muut suoratoistopalvelut saivat Intian hallitukselta jo enemmän valvontaa.

Aiemmin tässä kuussa Intian hallitus ilmoitti säännöistä, joilla säännellään videoiden suoratoistoalustojen sisältöä, mukaan lukien Netflix, Amazon Prime Video ja Disneyn Hotstar. Intian hallituksella on jo samanlainen rooli elokuvissa ja televisiolähetyksissä, mutta monet suoratoistopalvelujen käyttäjät nauttivat niukkoista rajoituksista verkossa katsomiinsa ohjelmiin.

Sananvapauden puolustajat ovat huolissaan siitä, että intialaiset katsojat saattavat joutua sensuuriksi kielen, sukupuolen, väkivallan ja jopa tupakansavun suhteen, joita he jo kokevat Bollywoodissa ja Hollywoodin elokuvissa, joita näytetään Intian elokuvateattereissa.

Bollywood ja show-liike ovat joskus tehneet helposti tavoitteet Intian poliitikoille ja aktivisteille. Mutta ne voivat myös toimia kätevänä kokoontumiskeskuksena julkisen mielipiteen herättämiseksi. Vaikka ”Sopiva poika” ei todennäköisesti tule vetämään Intian älypuhelimista ja tietokoneiden näytöistä, se voi pysyä poliittisena keskustelupisteenä jonkin aikaa.

Netflix-sarja “muodostaa näille konservatiivisille järjestöille sekä uhan että mahdollisuuden mobilisoida tukikohtaan symbolisen kohteen ympärille ja levittää vääriä käsityksiä, jotka halveksivat muslimeja yleensä”, sanoi Verniers Ashoka-yliopistosta.

Hari Kumar osallistui raportointiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *