Venäjän luiden tietä pitkin kärsimysten ja epätoivon pyhäinjäännökset

Venäjän Kaukoidässä sijaitseva Kolyman valtatie toimitti kerran kymmeniätuhansia vankeja Stalinin gulagin työleireille. Tuon julman aikakauden rauniot näkyvät edelleen tänään.


Vangit, jotka hakkeroivat hyönteisten saastuttamien kesäsuiden ja talvisten jääkenttien läpi, toivat tien, ja tie toi vielä lisää vankeja, jotka toimittivat orjatyön virran Kolyman kultakaivoksiin ja vankileireihin, jotka olivat kaikkein kaikkein jäykimmät ja Stalinin gulagin tappava etuvartio.

Heidän polunsa tunnettiin nimellä “luiden tie”, sora, mutaa ja suurimman osan vuodesta jäätä, joka ulottuu 1260 mailia länteen Tyynen valtameren Venäjän satamakaupungista Magadanista sisämaahan Jakutskiin, Jakutian alueella Itä-Siperiassa. Venyttämällä Kaukoidän Venäjän erämaassa se liukastuu läpi ankaran, henkeäsalpaavan kauneuden, joka on täynnä jäätyneitä, merkitsemättömiä hautoja ja nopeasti katoavia työleirien jälkiä.

Liikenne oli vähäistä, kun valokuvaaja Emile Ducke ja minä ajoimme viime talvena pitkin nykyistä R504 Kolyma -moottoritietä, päivitettyä versiota vankien rakentamasta tiestä. Mutta muutama kaukoliikenteen kuorma-auto ja auto törmäsivät silti karun maiseman läpi, unohtamatta lumeen haudattujen menneiden kurjuuksien jäännöksiä – ruosteisella piikkilangalla pujotetut puupylväät, hylätyt kaivosakset ja entisten eristyssolujen rikkoutuneet tiilet.

Yli miljoona vankia matkusti tietä, sekä tavalliset tuomiot että poliittisista rikoksista tuomitut. He sisälsivät joitain Venäjän hienoimpia mieliä – kuten Stalinin suuren terrorin uhreja Sergei Kovalyov, rakettitieteilijä, joka selviytyi koettelemuksesta ja auttoi vuonna 1961 asettamaan ensimmäisen miehen avaruuteen. Tai Varlam Salamov, runoilija, joka 15 vuoden jälkeen Kolyman leireillä päätteli: “On koiria ja karhuja, jotka käyttäytyvät älykkäämmin ja moraalisesti kuin ihmiset.” Hänen kokemuksensa, kirjattu hänen kirjaansa “Kolyma Tales” sai hänet vakuuttuneiksi siitä, että “ihmisestä tulee peto kolmen viikon aikana raskaan työn, kylmän, nälän ja lyönnin vuoksi”.

Mutta monille venäläisille, myös joillekin entisille vangeille, Stalinin gulagin kauhut ovat hiipumassa, hämärtyneinä nuorten muistojen ruusun sumu ja Venäjän pelätyn suurvallan asemasta ennen Neuvostoliiton romahtamista.

Antonina Novosad, 93-vuotias, joka pidätettiin teini-ikäisenä Länsi-Ukrainassa ja tuomittiin kymmeneksi vuodeksi Kolymassa ylimääräisten poliittisten syytteiden vuoksi, työskenteli tinamiinassa “luiden tien” lähellä. Hän muisteli elävästi, kuinka vartija ampui ja vangitsi vankityttönsä, koska hän vaelsi poimimaan marjoja piikkilangan takana. Vangit hautasivat hänet, rouva Novosad sanoi, mutta karhu veti sitten ruumiin. “Näin me työskentelimme, miten asuimme. Jumala varjelkoon. Leiri on leiri. “

Silti hänellä ei ole pahaa tahtoa Stalinille, ja hän muistaa myös, kuinka vangit itkivät, kun he kokoontuivat maaliskuussa 1953 ulkona kuulemaan erityisilmoituksen, he saivat tietää, että tyranni oli kuollut. “Stalin oli Jumala”, hän sanoi. “Kuinka sanoa se? Stalin ei ollut lainkaan syyllinen. Se oli puolue ja kaikki nuo ihmiset. Stalin allekirjoitti juuri. “

Suuri tekijä, joka estää muutakin kuin useless muistin nappaamista, on Kolyman leirien fyysisten todisteiden tasainen katoaminen, kertoi historioitsija Rostislav Kuntsevich, joka kuratoi näyttelyä Magadanin aluemuseon leireillä. “Luonto tekee työnsä, ja pian mitään ei jää jäljelle”, hän sanoi.

Kun lumi sulaa tai kaivostoiminta häiritsee jäätyvää maata, hautautunut menneisyys nousee joskus edelleen tien varrella olevalle pinnalle.

Vladimir Naiman, Kolyma-moottoritien tuntumassa sijaitsevan kultakaivoksen omistaja, jonka isä, etninen saksalainen, ja ukrainalainen äiti-isoisä, saapui alueelle vankina, kompastui sulan aikana märän arkkunsa ja luidensa moraaliin työskennellessään. geologi Yagodnoyen piirikunnassa 1970-luvulla. Yrittäessään päästä tien ulkopuolelle haudattuun kultaan, hän oli törmännyt puskutraktorillaan vankien hautausmaalle ja juuttunut karneeliin viideksi päiväksi.

Myöhemmin hän asetti paikalle kahdeksan puuristiä ”uhriksi joutuneiden muistoksi”. Mutta vakaasti uskovana, että Venäjä ei voi menestyä ilman uhrauksia, hän kunnioittaa tänään Stalinia. “Se, että Stalin oli loistava mies, on ilmeistä”, hän sanoi vedoten johtajan roolia natsi-Saksan kukistamisessa ja talonpoikaiskunnan muuttamisessa teollisuusvallaksi.

Verrattuna lukemattomiin Yhdysvalloissa tapettuihin alkuperäiskansoihin, herra Naiman sanoi: “Täällä ei tapahtunut mitään todella kauheaa.”

Presidentti Vladimir V.Putinin aikana muistoja Stalinin aikakaudesta peräisin olevasta vainosta ei ole poistettu, mistä on osoituksena suuri hallituksen rahoittama Gulagin historiamuseo joka avattiin Moskovassa vuonna 2018. Mutta he ovat usein hukuttaneet kilpailevien muistojen juhlat, erityisesti Venäjän voiton Stalinin johdolla Hitleristä toisessa maailmansodassa. Iloinen ilo tuosta voitosta, joka pyhitettiin kansallisen ylpeyden koekiveksi, on peittänyt gulagin kauhut ja nostanut Stalinin suosion korkeimmalle tasolle vuosikymmenien ajan.

Maan toisessa päässä Magadanista, Karjalassa, Suomen vieressä, harrastehistorioitsija Juri Dmitriev haastoi tämän kertomuksen kaivamalla vankien haudat, jotka Stalinin salainen poliisi ampui – ei, kuten “isänmaalliset” historioitsijat väittävät, natsi-Saksan kanssa liittoutuneet suomalaiset sotilaat. Syyskuussa hänet tuomittiin 13 vuodeksi vankeuteen heikkouden perusteella, ja hän ja hänen kannattajansa sanovat tekevän todisteita adoptoidun tyttärensä seksuaalisesta väkivallasta.

Maaliskuussa julkaistun mielipidekyselyn mukaan 76 prosentilla venäläisistä on myönteinen näkemys Neuvostoliitosta, ja Stalin ohitti kaikki muut Neuvostoliiton johtajat julkisesti.

Toisen tutkimuksen häiriintyessä, jonka mukaan lähes puolet nuorista venäläisistä ei ollut koskaan kuullut Stalinin aikaisia ​​sortotoimenpiteitä, Moskovan bloggaaja Juri Dud, jolla oli valtavia nuoria, matkusti vuonna 2018 koko luiden tien tutkimaan mitä hän kutsui “Pelkomme isänmaaksi”.

Kun a video Herra Dud teki matkasta, hänen matkakumppaninsa, Kolyman historioitsija Kuntsevich, kohtasi pahoinpitelystä ja fyysisistä uhkista kärsivällisten stalinistien ja muiden, jotka paheksivat menneisyyden ruoppaamista.

Kuntsevich kertoi yrittäneensä aluksi väitellä hyökkääjiensä kanssa mainitsemalla tilastoja joukkotapahtumista ja yli 100 000 kuolemasta Kolyman leireillä nälän ja tautien takia. Mutta hän antoi nopeasti periksi.

“On parasta olla kiistämättä ihmisten kanssa Stalinista. Mikään ei muuta heidän mieltään “, hän sanoi, seisomassa museossaan lähellä pientä Shalamovin patsasta, kirjailijaa, jonka kertomukset leirien elämästä Stalinin fanit hylkäävät säännöllisesti fiktiona.

Jopa jotkut virkamiehet ovat kauhistuneita kunnioittavasti murhaajaa diktaattoria kohtaan. Andrei Kolyadin, joka Kremlin virkamiehenä lähetettiin Kaukoitään toimimaan Kolyman kattavan alueen varakuvernöörinä, muisteli kauhistuneensa, kun paikallinen mies pystytti omaisuudelleen Stalinin patsaan. Herra Kolyadin käski poliisin poistamaan sen.

“Kaikki täällä on rakennettu luille”, herra Kolyadin sanoi.

Rannikkokaupunki Magadan, “luiden tien” alku, muistuttaa menneitä kurjuuksia suurella konkreettisella patsaalla nimeltä Surun naamio, joka pystytettiin 1990-luvulla presidentti Boris N. Jeltsinin johdolla. Mutta paikallisten oikeuksien puolustajat sanovat, että viranomaiset ja monet asukkaat haluavat nyt enimmäkseen kääntää sivua Kolyman synkästä menneisyydestä.

“Kukaan ei todellakaan halua tunnistaa menneitä syntejä”, sanoi Sergei M. Raizman, oikeuksien ryhmän Memorial paikallinen edustaja.

Niin sitkeä on aina läsnä olevan, mutta usein sanomattoman kauhun ote “luiden tietä” pitkin, että monet sen synnyttämissä asutusalueissa asuvat, nopeasti kutistuvat ja usein raunioiksi murenevat etuvartiot katsovat rakkaudella takaisin muistaa parempina tai ainakin turvallisempina aikoina.

Noin 125 mailin päässä Magadanista tie saavutti Atkan kaupungin 1930-luvun alussa, muutama vuosi sen jälkeen, kun geologit, insinöörit ja sitten vangit alkoivat saapua meritse Magadaniin, Far North Building Trustin rannikon päämajaan. Neuvostoliiton salaisen poliisin käsivarsi ja Kolyma-moottoritien rakentaja.

“Koko elämämme on kytketty tälle tielle”, sanoi 66-vuotias Natalia Ševtšuk Atkan keittiössä, kun hänen vakavasti sairas aviomiehensä, entinen tieinsinööri, makasi yskimässä ja huokaus seuraavassa huoneessa.

Yksi hänen neljästä poikastaan ​​kuoli tieliikenteen onnettomuudessa, ja hän on jatkuvasti huolissaan nuorimmasta pojastaan, joka aloitti äskettäin pitkän matkan kuorma-autonkuljettajana valtatiellä.

Sivutie päätieltä johtaa Oymyakoniin, joka on maailman kylmin pysyvästi asuttu asutus. Kylmänapana tunnetun Oymyakonin tammikuun keskilämpötila on miinus 58 astetta Fahrenheit (miinus 50 astetta). Kylmin siellä kirjattu lämpötila on miinus 96 astetta Fahrenheit-astetta.

Sää on niin kieltävä, että moottoriongelmat tai renkaan rikkoutuminen voi tarkoittaa kuolemaan jäädyttämistä. Kohtalon, jonka viranomaiset ovat yrittäneet välttää tekemällä laittomaksi kuljettajien ohittaa juuttuneen ajoneuvon kysymättä, tarvitsevatko sen matkustajat apua.

Sadan mailin päässä tien harvoista asuttuista asutusalueista, lämmittimillä ja tietoliikennelaitteilla varustetut kuljetuskontit on nyt sijoitettu syrjäisimmille alueille, jotta loukkaantuneet autoilijat voivat lämmetä ja kutsua apua.

Vaikka Atka ei koskaan isännöinyt suurta työleiriä, se menestyi vuosien ajan gulagin seurauksena. Se toimi kuljetusasemana ja pysähdyspaikkana kuorma-autojen perävaunuille, jotka kuljettivat orjuutettuja työntekijöitä ja kulta-, tina- ja uraanikaivoksia sekä täytettyjä leirejä. työläisten kanssa, joita käytetään lumivyöryjen ja myrskyjen huuhtelemien teiden ja siltojen korjaamiseen.

Kun vankileirit suljettiin Stalinin kuoleman jälkeen vuonna 1953, Atka jatkoi kasvuaan ja kasvoi, kun pakkotyö antoi tilaa vapaaehtoisille työntekijöille, jotka houkuteltiin alueen kaivoksiin lupaamalla palkkoja, jotka olivat paljon suuremmat kuin muualla Neuvostoliitossa.

Huipussaan kaupungissa oli yli 5000 asukasta, suuri moderni koulu, autokorjaamo, polttoainevarasto, useita kauppoja ja iso leipomo. Nykyään sillä on useless kuusi asukasta, jotka kaikki ovat eläkeläisiä.

Viimeinen kouluikäinen lähti äitinsä kanssa viime vuonna. Hänen isoäitinsä jäi taakse ja ylläpitää ainoaa kauppaa, pieni huone, joka on pinottu päivittäistavarilla muuten tyhjän betonisen kerrostalon pohjakerroksessa.

Luonnolliset voimat, jotka tuhoavat fyysiset jäljet ​​gulagista, uhkaavat myös poistaa Atkan. Sen pääosin hylätyt kerrostalot mätänevät, kun lunta kaadetaan sisään rikkoutuneiden ikkunoiden, säröillä olevien katojen ja murskattujen ovien läpi.

Tähän vuoteen asti Atkan ainoa työnantaja, lukuun ottamatta kuorma-autopysäkkiä ja kahvilaa kaupungin laidalla, oli lämpölaitos. Tehdas suljettiin syyskuun lopulla sen jälkeen, kun piirihallitus, joka on vuosia ajanut asukkaita muuttamaan elinkelpoisemmille asutusalueille, leikkasi rahoitusta.

Tämä jätti huoneistot ilman lämpöä ja pakotti ihmiset asentamaan omat laitteensa välttääkseen jäätymisen kuoliaaksi. Myös vesijohtovesi on katkaistu, jolloin asukkaat ovat riippuvaisia ​​kaivosta täytettyjen kanisterien toimituksista.

Shevchukin rakennuksessa on 30 huoneistoa, mutta useless kolme on käytössä. Hän luottaa puuhella, jonka hän asetti kylpyhuoneeseensa pitääkseen lämmön.

Valentina Zakora, joka viime aikoihin asti oli Atkan pormestari, kertoi yrittäneensä vuosien ajan suostutella muutama jäljellä oleva asukas muuttamaan pois. Suhteellisena tulokkaana – hän tuli Atkaan 25 vuotta sitten mekaanikon aviomiehensä kanssa – hän ei voinut ymmärtää, miksi ihmiset eivät halunneet ottaa vastaan ​​hallituksen tarjoamaa rahaa ja ilmaista asuntoa muualla.

“Itkin joka päivä kolme vuotta, kun näin ensimmäisen kerran tämän paikan”, hän muisteli. Kasvatettuaan siellä perheen hän muutti viime keväänä hyvin hoidettuun kaupunkiin lähempänä Magadania.

Hän haluaisi nähdä Atkan selviävän, mutta “tällaisiin paikkoihin on jo liian myöhäistä”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *