Mielenosoittajat Guatemalassa sytyttivät kongressirakennuksen kulusäästöistä

ANTIGUA, Guatemala – Tuhannet mielenosoittajat menivät lauantaina kaduille Guatemalan pääkaupungissa ja sytyttivät kansakongressirakennuksen vihaan osoittaen tällä viikolla hyväksyttyä budjettilakkaa, jolla leikattiin terveydenhuollon ja koulutuksen rahoitusta.

Guatemalan kaupungin mielenosoitukset, joihin sisältyi myös rauhallisia marsseja Keski-aukiolla, ravistelivat kansaa, joka on yhä toipumassa taaksepäin hurrikaanit että tuhansia ihmisiä, tuhosi koteja ja hävitetty kriittinen infrastruktuuri. Kun toisen myrskyn aiheuttamat rankkasateet surmasivat köyhtyneitä kaupunkeja Guatemalan ylängöllä ja rannikkoalueilla keskiviikkona, maan kongressi hyväksyi budjetin, jolla leikattiin koulutukseen ja terveydenhuoltoon tarkoitettuja menoja lainsäätäjien ateriakustannusten lisäämiseksi.

Lakiesitys, jossa ehdotettiin myös aliravitsemuksen torjumiseksi tarvittavaa rahoitusta ja vähennettiin oikeuslaitoksen rahoitusta, aloitti välittömän raivon ja johti mielenosoituksiin koko maassa.

Yksi mielenosoittajien ryhmä potkaisi kongressitalon ikkunoita ja sytytti tulen, joka sytytti liekkejä ulos sisäänkäynnistä, sosiaalisen median videot osoittivat. Poliisit suihkuttivat kyynelkaasua mielenosoittajiin, ja palomiehet sammuttivat tulen nopeasti paikallisten uutisraporttien mukaan.

Guatemalan presidentti Alejandro Giammattei tuomitsi Twitterissä Twitterissä tuhopolton. “Emme voi sallia julkisen ja yksityisen omaisuuden tuhoamista”, hän sanoi tweetissäja lisäsi, että ne, jotka tekivät “rikollisia tekoja”, “rangaistaisiin koko lain voimalla”. Yrittäessään rauhoittaa mielenosoittajia presidentti sanoi myös aikaisemmassa lehdistötiedotteessaan tarkistavansa mahdollisia muutoksia talousarvioon.

Mutta turhautuminen herra Giammattein johtajuuteen on saavuttanut myös oman kabinettinsa korkeimman tason.

Perjantaina varapresidentti Guillermo Castillo sanoi lehdistötilaisuudessa, että hänellä oli “vähän yhteyttä presidenttiin” ja tarjoutui eroamaan, mutta useless jos Giammattei eroaisi hänen kanssaan. Herra Giammattei ei ole vastannut herra Castillon kommentteihin.

Mielenosoittajat Antiguan kaupungissa, joka on noin tunnin ajomatkan päässä pääkaupungista länteen, sanoivat olevansa raivoissaan rajusta korruptiosta, joka on jo pitkään kukoistanut heidän hallituksensa jokaisella porrastuksella. Viime vuonna, entinen presidentti Jimmy Morales syrjäytti YK: n tukeman komission joka oli aggressiivisesti tutkinut korkean profiilin siirteen tapauksia. Siirtymää kritisoitiin laajalti pyrkimyksenä suojella virkamiehiä, jotka syytettiin julkisen viran väärinkäytöstä henkilökohtaisen rikastumisensa vuoksi.

“Olen järkyttynyt siitä, että maa joutuu jatkuvasti velkaantumaan ja asiat eivät muutu”, sanoi 42-vuotias opettaja Maria Vega, joka toi kaksi poikaansa mielenosoitukseen Antigualle. “Olemme kestäneet paljon viime kuukausien aikana, ja se, että terveyttä, koulutusta ei aseteta etusijalle, on turhauttavaa.”

Guatemala Cityssä ihmisillä oli kylttejä, joiden mukaan heillä ei ollut “presidenttiä eikä kongressia”, jotka edustaisivat heitä, ja kehottivat kaikkia lainsäätäjiä eroamaan, osoitettiin valokuvista sosiaalisessa mediassa. Jättimäinen rotta kohosi pääkaupungin keskustan aukion yli, joka oli rapattu presidentin nimellä. Uskonnolliset ryhmät, mukaan lukien roomalaiskatolisen kirkon johto, liittyivät äänten kakofoniaan ja vaativat herra Giammatteilta veto-oikeutta talousarvioon.

“Kongressin hyväksymän budjetin epäselvyys on viimeinen pisara minulle”, sanoi Antiguan insinööri Antonio Durán. “Guatemalan hallitusten osoittama korruptio on vaikuttanut sukupolvien ihmisiin – ja meidän on lopetettava se.”

Nic Wirtz raportoi Antigualta Guatemalasta ja Natalie Kitroeff Meksikosta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *