Trumpin omaksumisen jälkeen Saudi-haarukka Chillier-äänelle Bideniltä

BEIRUT, Libanon – Viimeisten neljän vuoden aikana presidentti Trumpin läheiset suhteet Saudi-Arabiaan merkitsivät sitä, että sen tosiasiallinen hallitsija, kruununprinssi Mohammed bin Salman, ei näennäisesti voinut tehdä ansaitsemaansa nuhetta Valkoisesta talosta.

Saudi-Arabian pommit tappoi siviilejä Jemenissä, Saudi-aktivistit menivät vankilaan, ja Saudi-Arabian agentit pilkkoivat toisinajattelevan Saudi-kirjailijan Jamal Khashoggi Istanbulissa. Mikään niistä ei ravistanut herra Trumpin sitoutumista valtakuntaan luotettavana kumppanina Irania vastaan ​​ja tärkeänä amerikkalaisten aseiden ostajana.

Nyt Saudi-Arabia odottaa uutta amerikkalaista johtajaa, joka on luvannut lopettaa tuen Jemenin sodalle, rangaista ihmisoikeusloukkauksia ja kohdella Saudi-Arabiaa kuten “pariaa, joka he ovat”.

“On mennyt aika palauttaa tasapainon, näkökulman ja uskollisuuden tunne arvoihimme Lähi-idän suhteissamme”, presidentiksi valittu Joseph R. Biden Jr. kertoi ulkosuhteiden neuvostolle viime vuonna kysyttäessä Saudi-Arabiasta. “Teemme selväksi, että Amerikka ei koskaan enää tarkista periaatteita ovelta useless ostaakseen öljyä tai myydä aseita.”

Sävyero on jyrkkä, ja prinssi Mohammedin on ehkä hyväksyttävä, että ellei hän muuta tapojaan, hän ei todennäköisesti ole yhtä tervetullut Valkoiseen taloon kuin hän oli Trumpin johdolla. Asiantuntijat sanoivat, etteivät he odottaneet katkaisua valtakunnan kanssa, mutta Bidenin hallinnon painostus voi pakottaa Riadin lieventämään sen holtittomampaa käyttäytymistä.

“Tämän suhteen jatkumiselle on monia syitä – sillä on molemmille osapuolille paljon arvoa – mutta se ei yksinkertaisesti voi jatkua samalla tavalla kuin viimeisten neljän vuoden aikana”, sanoi Tamara Cofman Wittes, vanhempi stipendiaatti. Lähi-idän politiikan keskus Brookings Institutionissa. “Ystävällisten hallitusten välillä on tapahtunut joukko sääntöjen rikkomuksia, normien vastaisia.”

Saudi-Arabian viranomaiset ovat heikentäneet herra Trumpin ja valtakunnan välisiä poikkeuksellisia siteitä korostaen maiden välistä lähes kahdeksan vuosikymmenen yhteistyötä.

“Suhteemme on paljon syvempi kuin useless yksi Saudi-Arabian johtaja tai yksi Yhdysvaltain presidentti”, sanoi prinsessa Reema bint Bandar al-Saud, Saudi-Arabian Washingtonin suurlähettiläs, video-osoite Yhdysvaltain ja arabien suhteita käsittelevälle kansalliselle neuvostolle keskiviikkona.

Saudi-Arabian alueellinen voima ja kasvava maailmanlaajuinen näkyvyys – se isännöi virtuaalia 20 hengen ryhmä Riadissa tänä viikonloppuna – tee siitä tärkeä amerikkalainen kumppani, hän sanoi.

“Kun taloudelliset, sosiaaliset ja kulttuuriset uudistuksemme vahvistavat valtakuntaa, meillä on vielä parempi asema Yhdysvaltojen luotettavimpana liittolaisena alueella”, hän sanoi.

Biden saattoi huomata tarvitsevansa Saudi-Arabiaa auttaakseen rakentamaan alueellista tukea uudelle Iranin strategialle, vakauttamaan öljymarkkinoita tai auttamaan Israelin ja palestiinalaisten välisten rauhanneuvottelujen aloittamisessa uudelleen. Saudi-Arabian tarjous normalisoida suhteet Israeliin voi tarjota vipua palestiinalaisille myönnytysten saamiseksi ja kasvattaa valtakunnan asemaa Washingtonissa, vaikka Saudi-Arabian ja Israelin virkamiesten mukaan tällainen askel ei ole välitön.

Trumpin puheenjohtajakausi on seurannut tiiviisti prinssi Mohammedin (35) nousua, jonka isä, kuningas Salman, nousi Saudi-Arabian valtaistuimelle vuonna 2015 ja antoi pojalleen valvonnan hallituksen tärkeimmistä salkkuista, mukaan lukien puolustus-, öljy- ja talouspolitiikka.

Prinssi Mohammedista tuli kruununprinssi vuonna 2017 ja viljelty läheinen suhde Trumpin vävyn ja vanhemman neuvonantajan Jared Kushnerin kanssa tapaa hänet usein yksityisesti Saudi-Arabiassa ja vaihtaa viestejä WhatsAppissa.

Hänen kansainvälisen asemansa voitti, kun Saudi-Arabian agentit tappoivat Khashoggin Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa vuonna 2018, rikos CIA: n mukaan prinssi Mohammed oli todennäköisesti tilannut. Pääministeri Mohammed on kiistänyt tappamisen määräämisen tai siitä, ettei hänellä ole mitään ennakkotietoa siitä.

Viime vuonna oikeusministeriö syytti kahta Saudi-Arabian miestä vakooja Saudi-Arabian hallituksen puolesta Twitterin työntekijöinä.

Kaiken tämän kautta Trump pidättäytyi kritisoimasta Saudi-Arabiaa tukemalla sitä tavoilla, jotka huolestuttivat muiden hallintoelinten virkamiehiä. Hän suosii Qatarin saartoa, joka isännöi suurta amerikkalaista lentotukikohdaa; vetoi kahden puolueen päätöslauselmaan se olisi lopettanut Yhdysvaltojen tuen Jemenin sodalle; ja sanoi, ettei sillä ollut merkitystä, oliko prinssi Mohammed käskenyt Khashoggin tappamisen, koska saudit vastustivat Irania ja ostivat paljon amerikkalaisia ​​aseita.

Analyytikoiden mukaan Trumpin tuki oli mahdollistanut prinssi Mohammedin riskialttiimmat liikkeet ja että uudella sävyllä Valkoisesta talosta voisi olla päinvastainen vaikutus.

“Luulen, että Washingtonin tuki rohkaisi häntä ja vei pois monia suojakaiteita, joiden olisi pitänyt olla siellä”, sanoi Rob Malley, kansainvälisen kriisiryhmän presidentti. “Biden on ollut hyvin selvä Jemenistä, Iranista ja ihmisoikeuksista. Nämä ovat kolme aluetta, joilla todennäköisesti havaitset muutoksen nykyisestä. “

Herra Bidenin siirtymäjärjestön virkamiehet kieltäytyivät kommentoimasta, eivätkä halunneet ilmeisesti hoitavan ulkopolitiikkaa toisen presidentin ollessa edelleen vastuussa.

Jemenissä Yhdysvallat on auttanut Saudi-Arabiaa ja sen liittolaisia ​​antamalla suihkukoneita, älykkyyttä ja miljardeja dollareita asekauppaa. Yhdistyneiden Kansakuntien virkamiehet ovat kutsuneet sotaa maailman pahimmaksi humanitaariseksi kriisiksi ja Saudi-Arabian iskut ovat tappaneet suuren määrän siviilejä ja tuhonneet tärkeimmät infrastruktuurit.

Saudit syyttävät Jemenin Houthi-kapinallisia, joita Iran tukee, kriisin aiheuttamisesta ja sodan lopettamisen estämisestä.

“Tuemme edelleen poliittista ratkaisua Jemenissä, mutta puolustamme aina kansallista turvallisuuttamme”, prinsessa Reema sanoi.

Saudi-Arabia yhtyi herra Trumpin syvään vihamielisyyteen Irania kohtaan ja kannatti hänen vetäytymistään presidentti Obaman välittämästä kansainvälisestä ydinsopimuksesta.

Herra Biden on sanonut liittyvänsä sopimukseen niin kauan kuin Iran noudattaa myös sääntöjä, vaikka Iranin ja Yhdysvaltojen poliittinen todellisuus voisi tehdä siitä mahdotonta palauttaa alkuperäinen sopimus.

Prinsessa Reema vaati kansainvälistä painostusta saadakseen Iranin palaamaan neuvotteluihin, mutta sanoi, että tavoitteen tulisi olla laajempi sopimus, joka estää Irania hankkimasta ydinaseita, lopettaa tukensa militanttiryhmille ja lopettaa “epävakauttavan käyttäytymisensä alueella ja maailmassa. . ”

Vaikka herra Trump päätti olla rankaisematta amerikkalaisia ​​kumppaneita ihmisoikeusloukkauksista, herra Biden on sanoi että Saudi-Arabialla ei enää ole “vaarallista tyhjää sekkiä” ja että Yhdysvallat “vaatii vastuullisia Saudi-Arabian toimia ja asettaa seurauksia huolimattomille”.

Tämä kanta on herättänyt toivoa papiston, aktivistien, liikemiesten ja kuninkaallisen perheen jäsenet jotka on pidätetty prinssi Mohammedin nousun aikana, että herra Biden voisi painostaa valtakuntaa vapauttamiseksi.

“Toivon, että Saudi-Arabian viranomaiset ymmärtävät, että heidän on palautettava kuvansa ja tehtävä asioita odottamatta, että kukaan painostaa heitä”, sanoi Alia al-Hathloul, jonka sisar Loujain al-Hathloul on oikeudenkäynnissä Saudi-Arabiassa syytöksinä, että ihminen oikeusryhmien mukaan heidän on tarkoitus rangaista häntä aktiivisuudestaan.

Mutta Saudi-Arabian kirjailija ja analyytikko Ali Shihabi sanoi, että Yhdysvaltojen painostus valtakunnan sisällä oleviin asioihin todennäköisesti törmää muuriin prinssi Mohammedin kanssa.

“Saudi-Arabiassa hänet on pidettävä vahvana eikä hän taivuta länsimaista painostusta, muuten se heikentää häntä muilla rintamilla, missä hän ajaa vaikeita uudistuksia”, Shihabi sanoi. “Tietysti Saudi haluaa korjata suhteen, mutta Riad ymmärtää, että se voi viedä aikaa.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *