Pompeo vierailee Länsirannan sovinnossa ja vaatii BDS: ää antisemitistiseksi

JERUSALEM – Ulkoministeri Mike Pompeon valtikiertue Israeliin olisi voinut helposti olla pääministeri Benjamin Netanyahun pitkä ja kiitollinen lausuminen torstaina lahjoista, jotka Trumpin hallinto on antanut hänen oikeistohallitukselleen.

Mutta sitten herra Pompeo purki uusia.

Hän ilmoitti, että Yhdysvallat pitää tästä lähtien kansainvälistä boikotointi-Israel-liikettä antisemitistisenä. Hän pysähtyi miehitetylle Länsirannalle ja tuli vanhimmaksi amerikkalaiseksi virkamieheksi, joka vieraili yhdessä Israelin siirtokunnista, jota suuri osa maailmasta pitää kansainvälisen oikeuden rikkomisena.

Ja hän ohjasi tuodut tavarat Yhdysvaltoihin suurelta Länsirannan alueelta merkitä “valmistettu Israelissa”. Asiantuntijat totesivat, että tämän lain soveltamisala ylitti huomattavasti Länsirannan suuren osan, jonka Trumpin rauhansuunnitelma kuvasi liittävänsä Israelin.

“Kirjan ihmisillä ei ole ollut parempaa ystävää”, herra Netanyahu sanoi torstaina aamulla herra Pompeolle Jerusalemiin sen jälkeen, kun hän boiskotti, että boikotointi-, luovutus- ja pakote -liikkeen luokittelu antisemitistiseksi oli “yksinkertaisesti ihana. ”

Kaiken kaikkiaan herra Pompeon pyörremyrskypäivä oli tuskin pelkkä voittokierros. Se oli viimeinen mahdollisuus vahvistaa Israelin kovaa linjaa palestiinalaisiin ja, kun demokraatit ja muut kahden valtion ratkaisun kannattajat huusivat pahaa, sijoittaa poliittiset maamiinat tulevan Bidenin hallinnon polulle.

Se oli myös päivä, joka oli täynnä valokuvamahdollisuuksia, joista voi olla hyötyä herra Pompeolle, varsinkin evankelisten kristittyjen äänestäjien kanssa, joita hän on pitkään seurannut, pyysikö hän republikaanien nimitystä presidentiksi vuonna 2024.

Joel C. Rosenberg, evankelinen kirjailija ja mielipidetutkija Jerusalemissa, joka on herra Pompeon ystävä, sanoi, että sihteeri ”vakiinnutti asemaansa yhtenä Israelin suurista ystävistä”.

“Ei ole epäilystäkään”, herra Rosenberg sanoi. “Ja jos hän päätti juosta vuonna 2024, hän puristaa hammastahnan putkesta osoittaakseen kuinka vakavasti hän haluaa vahvistaa Yhdysvaltojen ja Israelin liittoa. Luulen, että hän käyttää aikaa viisaasti. “

Herra Pompeon ihailijoiden mukaan hänen tukensa Israelille, kuten hänen evankeliset uskomuksensa, tuntuu syvästi.

Mutta Trumpin hallinnon diplomaattisissa toimissa Israelin ja Palestiinan konfliktin suhteen on myös kiire, kun kello loppuu ikään kuin uudisasukkaiden tavoin he kaataisivat raivokkaasti betonia toivoen, että se alkaa ennen 20. tammikuuta. samaa lähestymistapaa ontto-ankka-hallinto vie Iranin kanssa.

Molemmissa paikoissa joitain noista liikkeistä on vaikea peruuttaa.

Toiset, kuten Länsirannan tuotteiden uudet merkintäsäännöt, voidaan kuitenkin kumota kynällä, sanoi Michael J. Koplow, analyytikko ja kahden valtion ratkaisun kannattaja Israel Coverage Discussion board -foorumissa.

Hän kutsui Israelissa tehtyjä sääntöjä “ääreisongelmaksi”, joka resonoi juutalaisten republikaanien kanssa, mutta sanoi, että herra Biden maksaa vähän poliittista hintaa sen kääntämisestä.

“Mutta näyttää siltä myös, että Pompeo tukee visio suuremmasta Israelista ydinuskona riippumatta siitä, kilpaileeko hän presidentin tiellä vai ei”, Koplow sanoi.

Jerusalemista herra Pompeo ajoi Qasr el Yahudiin, Israelin hallitsemalle alueelle Jordan-joen rannalla, jota perinteisesti pidetään Jeesuksen kastepaikkana.

Myöhemmin päivällä, toisessa ensin yhdysvaltalaisen ulkoministerin luona, hän lensi vanhan armeijan linnoitukseen strategisen kukkulan huipulla pitkään kiistanalaisessa Golanin kukkulat näkymät Syyriaan.

Israel valloitti alueen Syyriasta vuonna 1967 Lähi-idän sodassa ja liitteli sen vuonna 1981 hylätty YK: n turvallisuusneuvosto. Mutta presidentti Trump tunnustanut Israelin auktoriteetin viime vuonna.

Mutta voimakkaimmat mielenosoitukset herra Pompeon lounasaika pysähtyi Psagot-viinitilalle juutalaisasunnossa lähellä Länsirannan Ramallahin kaupunkia.

Paikalliset palestiinalaiset ja israelilaiset maa-asiantuntijat sanovat, että monet Psagot-viinitilaa toimittavat viiniköynnökset kasvavat ryöstetyllä maalla. Useat palestiinalaiset perheet on rekisteröity laillisiksi omistajiksi lähes 20 hehtaarin alueelle, joka on nyt istutettu viinitilan viiniköynnösten kanssa.

Munif Treish, 70-vuotias palestiinalaisamerikkalainen, jonka mukaan hänen perheensä omisti maata Psagotissa, kutsui herra Pompeon vierailua hämmästyttäväksi.

“Lain mukaan Pompeon on tarkoitus suojella Amerikan kansalaisten omaisuutta ja etuja kaikkialla maailmassa”, hän sanoi. “Mutta hän tulee tänne antamaan laillisuutta israelilaisille uudisasukkaille, jotka rikkovat maata laittomasti, tarttuvat siihen ja viljelevät maata.”

Herra Pompeo tunsi viinitilan. Kun Pompeo menetti viime vuonna oikeusjutun saadakseen Euroopan unionin kääntämään käytäntötuotteiden merkitsemispolitiikkaa miehitetyllä alueella, hän hyökkäsi Euroopan yhteisöjen tuomioistuimen asiassa tekemään päätökseen ja kumosi vuoden 1978 ulkoministeriön muistion, jonka mukaan siirtokunnat olivat ristiriidassa kansainvälisen oikeuden kanssa.

Viinitila valmisti myöhemmin Pompeo-nimisen viinin.

Viinitilan enemmistöosakkaita ovat Falicin veljekset, Miamissa sijaitsevien Responsibility Free Americas -kaupan amerikkalaiset omistajat, jotka ovat antaneet avokätisesti sekä herra Netanyahulle että herra Trumpille antoi miljoonia dollareita selvitysyritykselle.

Viinitilan vieraskirjassa Herra Pompeo kirjoitti“Enkö voi olla viimeinen valtiosihteeri, joka vierailee tällä kauniilla maalla.”

Pompeo ilmoitti tuontia koskevissa uusissa suuntaviivoissa, että kaikki Länsirannan 60 prosentin alueella tuotetut tavarat, joissa Israel käyttää täydellistä valvontaa, vaaditaan merkitsemään Israelin tuotteiksi tai “Made in Israel”, kun niitä myydään Yhdysvallat.

Vuodesta 1995 Israelin ja Palestiinan Oslon rauhansopimuksen jälkeen tällaiset tavarat oli merkittävä Länsirannalta peräisin oleviksi.

Herra Pompeo sanoi, että päätös oli yhdenmukainen hallinnon “todellisuusperusteisen ulkopoliittisen lähestymistavan” kanssa ja että tuottajat “toimivat Israelin taloudellisissa ja hallinnollisissa puitteissa ja heidän tavaroitaan tulisi kohdella vastaavasti”.

Mutta uudella politiikalla voisi olla laajempi merkitys.

Trump-suunnitelma, jonka herra Netanyahu hyväksyi, antaisi lopulta Israelille suvereniteetin kaikissa siirtokunnissa vastineeksi katkaistusta, tuskin vierekkäisestä Palestiinan valtiosta.

“Siirtotuotteiden virheellinen merkitseminen” valmistettu Israelissa “tarkoittaa, että Israel hyötyy edelleen laittomasta ja sortavasta Palestiinan miehityksestään täysin rankaisematta, mikä ei anna Israelin hallitukselle kannustimia muuttaa käyttäytymistään, lopettaa miehitys ja työskennellä kohti rauhaa.” sanoi palestiinalaishallinnon presidentin Mahmoud Abbasin talousneuvonantaja Mohammad Mustafa.

Vasemmistolaiset israelilaiset varoittivat, että siirtotoimintatuotteiden viennistä Yhdysvaltoihin siirtyminen miehityksen jälkien puhdistamiseksi palaisi.

“Loistava oma tavoite Israelin maataloudelle ja teollisuudelle, uusi voitto BDS: lle”, aktivisti Yariv Oppenheimer kirjoitti Twitterissä. ”Jos on mahdotonta erottaa siirtokuntia Israelin tuotannosta, ratkaisu monille ihmisille on boikotoida kaikki. Olemme kaikki uudisasukkaita. “

Oli epäselvää, mitä käytännön ja välittömiä vaikutuksia herra Pompeo nimitti BDS-liikkeen antisemitistiseksi.

“Haluamme olla kaikkien muiden kansojen kanssa, jotka tunnustavat BDS-liike Syöpään se on “, hän sanoi sanoen, että Yhdysvallat kieltäisi hallituksen tuen ryhmille, jotka omaksuvat sen.

Apartheidin torjunnasta Etelä-Afrikassa mallinnettu BDS pyrkii saamaan kansainvälisen taloudellisen ja poliittisen paineen Israeliin solidaarisesti palestiinalaisten kanssa. Monien kannattajien mielestä sen tarkoituksena on ensisijaisesti lopettaa Israelin miehitys Länsirannalla. Mutta sen vastustajat sanovat, että liikkeen todellinen tavoite on poistaa Israel juutalaisena valtiona.

Länsirannan palestiinalaisjohtaja, boikotoinnin kannattaja Mustafa Barghouti hyökkäsi Pompeon ilmoituksen Trumpin hallinnon toisena pyrkimyksenä nyrkkeillä Mr. Bideniin asettamalla hänen edelleen “esteitä, jotka heidän mielestään ovat peruuttamattomia”.

“BDS on rauhallinen, väkivallaton liike”, Barghouti sanoi. “Sen kutsuminen antisemitistiseksi on toinen tapa tukahduttaa ihmisten sananvapauden ja valinnanvapauden oikeudet, ja myös amerikkalaisten häirintä, jolla on oikeus valita, osallistuvatko siihen vai eivät.”

Mutta Gerald Steinberg, NGO Monitor -ryhmän puheenjohtaja, oikeanpuoleinen ryhmä, joka seuraa ryhmiä, jotka näkevät Israelin vastaisina, sanoi, että BDS: n kannattajat “viittaavat Israeliin luonnostaan ​​rasistisina” ja haastavat sen perustamisen moraalin.

Hän oli kuitenkin samaa mieltä siitä, että päätös voi aiheuttaa ongelmia Bidenin hallinnolle.

“Se asettaa merkin”, hän sanoi. “Ja Israelin demonisointia vastustavien demokraattien on vaikea sivuuttaa tätä merkkiä.”

Adam Rasgon raportoivat Al-Bireh, Länsiranta ja Lara Jakes Washingtonista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *