Jonathan Pollard, tuomittu vakooja, täydentää ehdonalaista ja saattaa muuttaa Israeliin

Israelissa herra Pollardia pidetään edelleen sankarina, joka uhrasi paljon maan turvallisuudesta. Mutta vaikka aika onkin heikentänyt suuttumusta, Yhdysvaltain hallitus pitää häntä edelleen petturina, joka teki valtavia vahinkoja.

Silti Yhdysvaltain ja Israelin tiedusteluviranomaiset ovat innokkaita unohtamaan herra Pollardin ja hänen edustamansa kiistanalaisen aikakauden, kun maiden tiedustelusuhteet leimasivat yhtä paljon vakoilulla ja epäilyllä kuin yhteistyöllä.

Jotkut entiset amerikkalaiset tiedusteluviranomaiset pani merkille, että Israelin vakoilu uhkaa Yhdysvaltoja, vaikka yhteistyö on syventynyt. Aivan kuluneen vuoden aikana maat ovat tehneet tiivistä yhteistyötä murhien kohdalla Kenraalimajuri Qassim Suleimani, Iranin turvallisuussuunnittelija ja Abu Muhammad al-Masri, Teheranissa asuva vanhempi Qaidan operatiivinen johtaja.

Vuonna 1985 pidätetty herra Pollard tunnusti lopulta syyllisyytensä syyttäjien kanssa, jotka suostuivat hakemaan vuosien pituisen rangaistuksen. Mutta tuomari, vedoten a puolustusministeri Caspar W. Weinbergerin kirjoittama kerran luokiteltu vahinkojen arviointi, tuomitsi hänet elinkautiseen vankilaan. Herra Pollard palveli lopulta kolme vuosikymmentä baarien takana, pisin vankilassa amerikkalaiselle, joka antoi laitonta materiaalia liittoutuneiden hallitukselle.

Lokakuussa 1987 CIA aloitti Pollardin yhteistyössä vahinkojen arvioinnin. Vaikka asiakirjan muokattu versio on julkistettu, paljon on edelleen luokiteltu. Tiedusteluviranomaiset tunnistivat suuren määrän asiakirjoja vaihtelevista aiheista, jotka herra Pollard jakoi Israelin virkamiehille.

Raportissa todettiin, että vaikka israelilaiset eivät pyytäneet tietoja amerikkalaisista sotilassuunnitelmista tai joistakin arkaluonteisimmista aiheista, paljastusten “suuri määrä” aiheutti riskin tiedustelulähteille ja keräysmenetelmille. “Pollardin toiminnalla on useless vähän yhtäläisyyksiä tunnettujen Yhdysvaltojen vakoilutapausten joukossa”, CIA: n raportissa todettiin.

Herra Pollard oli vapautettiin vankilasta marraskuussa 2015, jättäen liittovaltion vankilan Pohjois-Carolinaan elämään New Yorkiin. Ehdollisen ehdonalaiseen pääsyn edellytykset, joita asianajaja ja Israelin hallitus ovat epäonnistuneet, eivät antaneet hänen matkustaa Yhdysvaltojen ulkopuolella viiden vuoden ajan ilman lupaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *