He valitsivat Venezuelan vallankumouksen. He ovat nyt sen viimeisimmät uhrit.

GÜIRIA, Venezuela – Suosittu radio-ohjelma ”Kansan taistelu” -elokuvan isäntä oli aina kiittänyt ahkerasti Venezuelan hallitsevaa sosialistista puoluetta, vaikka miljoonat upposivat rangaistuksen alaisuudessa. Mutta kun akuutti bensiinipula lamautti hänen kaukaisen kalastajakaupunginsa tänä kesänä, hän harhautui puolueen linjasta.

Johtaja, elinikäinen sosialisti José Carmelo Bislick syytti paikallisia puolueen päälliköitä polttoaineen imemisestä, jättäen useimmat ihmiset jonottamaan päiviä tyhjien huoltoasemien ulkopuolella.

Useless viikkoja myöhemmin, 17. elokuuta, neljä naamioitunutta, aseistettua miestä räjähti herra Bislickin taloon ja kertoi hänelle, että hän oli ”juossut punaisen valon”, ennen kuin löi hänet perheensä edessä ja vei hänet yöhön. Hänet löydettiin kuolleena ampuneilla haavoilla tunteja myöhemmin, pukeutuneena suosikki Che Guevara -T-paitaan.

Herra Bislickin kuolemasta syylliset pysyvät vapaina 30000 kaupungissa, missä kaikki tiesivät hänestä ja hänen elinikäisestä omistautumisestaan ​​Venezuelan sosialistiseen vallankumoukseen. Sosialistinen pormestari ei koskaan puhunut rikoksesta eikä käynyt perheen luona, jonka mukaan tappaminen oli poliittisesti motivoitunut.

“Onko väärintekojen tuomitseminen niin pahaa, että sen pitäisi maksaa useless sosiaalista hyvinvointia haluavan miehen henki?” kysyi herra Bislickin sisar Rosmery Bislick.

Hänen kuolemansa näyttää olevan osa sortoaalloa vasemmistolaisaktivisteja vastaan, jonka presidentti Nicolás Maduro, joka näyttää olevan aikomus lujittaa valtaa joulukuussa pidettävissä parlamenttivaaleissa, on vieraantunut. Äänestys, jonka oppositio boikotoi huijauksena, voisi tuoda aiemmin Latinalaisen Amerikan vakiintuneimpiin demokratioihin yhden puolueen valtion partaalle.

Maduro-kriitikot sanovat, että hän on mursannut hänen sosialismiversiotaan vastustaneet poliittiset puolueet ja kouluttanut valtion turvallisuuslaitoksen pettyneisiin ideologisiin liittolaisiin toistamalla vasemmistolaisten autokraattien polun Neuvostoliitosta Kuubaan.

Herra Maduron toimisto ei vastannut kommentointipyyntöön.

“Joka kritiikkiä ilmaisee, se on täynnä oppositiota, oikeistoa, jota kutsutaan petturiksi”, sanoi Ares Di Fazio, entinen kaupunkien sissi ja vasemmistolaisen Tupamaros-puolueen johtaja, jonka hallitus purki elokuussa tyytymättömyytensä ilmaisemisen jälkeen. .

Turvallisuusjoukot ovat tukahduttaneet pitkäaikaiset hallituksen kannattajat, jotka ovat viime kuukausina tulvinneet provinssikaupunkien katuja julistaakseen julkisten palvelujen romahduksen. Korruptiota tuomitsevat julkiset työntekijät syytetään sabotaasista.

Hallitsevan vaaliliiton jäsenet, jotka päättivät toimia ehdokkaana itsenäisinä, hylätään. Poliisit häiritsevät sinnikkäästi kärsiviä tai syytetään vääristä rikoksista.

Tukahduttaminen on osittain seurausta herra Maduron päätöksestä luopua myöhään edeltäjänsä Hugo Chávezin varallisuuden uudelleenjakopolitiikasta sen hyväksi, mikä merkitsee kovaa kapitalismia selviytyäkseen amerikkalaisista pakotteista. Muutos laillisti Venezuelan rönsyilevän mustan markkinatalouden ja suvaitsi laajalle levinneen korruption ja loi uuden taloudellisen järjestyksen, joka hyödyttää herra Madurolle uskollisia armeijan ja liike-elämän eliittejä.

Tuloksena on ollut räikeä kuilu virallisen retoriikan, jossa kansallinen romahdus syytetään pakotteista, ja ylellisestä elämästä, jonka hallituksen kiusat ylistävät supermarketeissa, joissa on kallista tuontia ja luksusautojen näyttelytiloja.

“Joillekin on olemassa saarto, toisille – putiikkeja”, sanoi merkittävä venezuelalainen vasemmistoaktivisti ja kansallisen tv isäntä Oswaldo Rivero, joka oli vuosien ajan aiheuttanut hyökkäyksiä oppositiota vastaan ​​ohjelmassaan.

Ne, jotka kyseenalaistavat tämän, muuttuvat sahanpuruksi, sanoi Rivero, jota nyt kutsutaan petturiksi ja jota uhkaillaan sosiaalisessa mediassa korruption vastustamisesta.

Viimeisten kahden vuosikymmenen ajan vasemmistopuolueet, joita edustivat aktivistit, kuten Mr. Rivero, olivat auttaneet Chávezia ja sitten Maduroa pysymään vallassa.

Osapuolet, joista jotkut ovat peräisin kylmän sodan aikaisista kapinoista, kampanjoivat herra Maduron ehdokkaiden puolesta, osallistuivat hallituksen mielenosoituksiin ja joskus häiritsivät opposition mielenosoittajia. Heidän radikaalin muutoksen sanomansa heijastuivat Venezuelan pikkukaupunkeihin ja maaseutupisteisiin, jotka ovat kyllästyneet juurtuneeseen eriarvoisuuteen.

Mutta nämä liittolaiset pettyivät yhä useammin herra Maduron autoritaarisuuteen ja korruptioon. Tänä vuonna he päättivät ensimmäistä kertaa asettaa omat kongressiehdokkaat.

Herra Maduro vastasi nopeasti.

Elokuun tuomioistuimet asensivat Maduron uskolliset henkilöt Tupamaroksen ja kolmen muun toisinajattelijan huipulle.

Poliisi pidätti Tupamaros-puolueen päällikön José Pinton todistamattomista murhasta, ahdisti kommunistisen puolueen johtajia ja pidätti lyhyesti veteraanirakentajan Rafael Uzcáteguiin, 73, syytöksistä, joita hän oli käynyt bordellissa. Kaikki syytetyt ovat kutsuneet tapauksia poliittiseksi vainoksi.

Herra Uzcátegui väittää, että hänen puolueensa Isänmaa kaikille on 37 jäsentä pidätetty kampanjoinnista hallitusta vastaan ​​tulevissa vaaleissa. Neljä heistä useless ruiskutti julkiselle seinälle sanoja “Arvokas palkka nyt”, vetoomus nostaa Venezuelan minimikuukausipalkkaa, joka vastaa 2 dollaria paikallisessa valuutassa.

“Hallitus ei enää pelkää oikeutta”, sanoi Uzcátegui. He pelkäävät vasemmistoa, hän sanoi: “koska he tietävät, että kerromme ihmisille totuuden.”

Kommunistisen puolueen aktivisti, Isabel Granado, 32, päätti osallistua kongressiin hallitusta vastaan ​​joulukuussa, koska hän sanoi, ettei se enää edusta köyhiä.

Kaksi vuotta sitten hän ja kaksi tusinaa pienviljelijää El Vigía -kaupungistaan ​​Andien juurella päättivät ottaa haltuunsa tontin, jonka hänen mukaansa viranomaiset olivat julistaneet käyttämättömiksi vuodesta 2010. He kutsuivat viljelijäryhmäänsä “The Highly effective” Jumalan käsi ”ja alkoi viljellä kasveja ruokkiakseen perheitään.

Hallitus oli pitkään tukenut tällaisia ​​yritysostoja saadakseen maaseudun tukea ja yrittäessään vähentää eriarvoisuutta.

Yhtäkkiä, 24. syyskuuta, rouva Granado kertoi, että mustan pukeutuneen poliisin erityisjoukkue räjähti hänen kotiinsa, heitti 9-vuotiaan tyttärensä lattialle ja uhkasi lyödä aktivistia lapsen edessä, jos hän ei Älä tule heidän kanssaan. Hänet vietiin poliisiasemalle ja syytettiin laittomasta maan miehityksestä ja karjan kohinasta, Granado kiisti syytöksen.

Hänet vapautettiin seuraavana päivänä todisteiden puuttuessa, mutta hänet pidätettiin uudelleen kaksi päivää myöhemmin, tällä kertaa sotilaskomentajat. Rouva Granado sanoi hänen pidätettynä ollessaan käsiraudoissa, häntä uhkasi väärennetyillä huumemaksuilla ja kertoi, että hänet teloitettaisiin.

Se ei ollut tyhjä uhka maassa, jossa Yhdistyneiden Kansakuntien tutkijat ovat viime vuosien aikana saattaneet tuhansiin laittomiin teloituksiin köyhissä naapurustoissa tuhansia laittomia teloituksia.

“Olin todella kauhuissani, koska sen lisäksi, että olen sosiaalinen aktivisti, olen myös äiti”, sanoi rouva Granado. “Ainoa asia mitä ajattelin olivat lapseni.”

Rouva Granado sanoi, että hänen pidätyksiensä ajoitus, julmuus ja mielivaltainen luonne viittasivat paikallisviranomaisten toiveeseen estää häntä osallistumasta kongressille. Hän sanoi elävänsä jatkuvassa pelossa vaihtamalla usein turvallisia taloja.

Mutta hän sanoi jatkavansa kampanjaa.

“Ihmisten tuki meille on se, mikä satuttaa heitä eniten”, hän sanoi viitaten hallitukseen.

Pandemian tuoman jännittyneen rauhan jälkeen suosittu tyytymättömyys herra Maduron hallituksen kanssa puhkesi syyskuussa yli tuhannessa mielenosoituksessa.

Toisin kuin edelliset levottomuudet, viimeisimmät kohdistuivat köyhiin maaseutuvaltioihin, jotka ovat jo pitkään muodostaneet hallitsevan puolueen perustan. Mielenosoittajat, joista monet olivat hallituksen pitkäaikaisia ​​kannattajia, vaativat ruokaa, polttoainetta ja sähköä poliittisten muutosten sijaan neljän kärsineen kaupungin haastattelujen mukaan.

Herra Maduro vastasi tyytymättömyyteen sosialistisessa sydämessä samalla vastustajiin kohdistuvalla sortolla. Yli 200 mielenosoittajaa pidätettiin syyskuun mielenosoituksissa, ja poliisi ampui yhden henkilön, Venezuelan sosiaalisten konfliktien observatorion mukaan, voittoa tavoittelematon järjestö, joka seuraa häiriöitä.

“Se, mitä he tekevät, haisee meille paljon kuin diktatuuri”, sanoi Tupamaron veteraani-aktivisti Edito Hidalgo, joka johti mielenosoitusta läntisessä Urachichen kaupungissa syyskuussa. “Heillä on valta, eivätkä he anna sen mennä.”

Urachiche, läheinen viljelijäyhteisö, oli äänestänyt valtaosin sosialistien ehdokkaiden puolesta, koska Chávez vannoi ensimmäisen kerran vuonna 1999 lupauksen hallita ihmisiä.

“Tämä on vallankumouksellinen kaupunki”, sanoi Hidalgo, joka kertoi ylpeänä Che Guevaran vierailusta Urachichessa vuonna 1962.

Kestettyään Venezuelan heikkenevät taloudelliset olosuhteet seitsemän vuoden ajan kaupunki nosti lopulta äänensä syyskuussa. Tuhannet asukkaat marssivat rauhanomaisesti kaupungintaloon laulamalla kansallislaulun antamaan pormestarille ehdotuksen elintarvike- ja polttoainetarvikkeiden parantamisesta.

Bändi ilmestyi joukosta perinteisillä soittimilla – miniatyyrikitaroilla ja marakoilla – joka huipentui ralliin improvisoidulla konsertilla, sanoi Hidalgo. “Sitten kaikki menivät koteihinsa heittämättä yhtä kiveä.”

Muutamaa päivää myöhemmin FAES: n poliisi lähti herra Hidalgon talon ulkopuolelle etsimään häntä. Vaimonsa varoittama, hän pakeni ja vietti kaksi viikkoa piilossa, kun turvallisuusjoukot ahdistelivat hänen naapurustoa.

“He olivat päättäneet, että heidän on päästävä eroon Edito Hidalgosta, koska hän saarnaa vallankumousta ihmisille”, hän sanoi.

Kyselyjen mukaan sosialistipuoluetta tukee nyt useless yksi kymmenestä venezuelalaisesta.

Takaisin Güiriassa kuolleen radio-isännän Bislickin perhe odottaa edelleen oikeutta.

Kun aseistetut miehet sieppasivat herra Bislickin, hänen perheensä juoksi poliisiasemalle – heidän autossaan, kuten useimmissa kaupungissa, ei ollut polttoainetta.

Sen sijaan, että virkamiehet tekisivät heti etsinnän, he viettivät kaksi tuntia ottaessaan tietojaan, hänen perheensä sanoi. Epätoivoissaan perhe juoksi sitten hallituspuolueen toimistoon, jossa herra Bislick oli työskennellyt kaksi vuosikymmentä, etsimään ylimääräistä polttoainetta etsinnän helpottamiseksi. Heiltä evättiin.

Naapuri löysi lopulta herra Bislickin ruumiin pensaista.

Herra Bislickin korruptiosta tuomitseminen oli kasvanut niin suosituksi, että asukkaat räjäyttivät hänen ohjelmansa kaduilla auton kaiuttimista sähkökatkojen aikana, kertoi radiokollegansa José Alberto Frontén.

“Annoimme sille kovaa ohjelmaa ja tiesimme, että lyönnimme laskeutuivat sinne, missä heidän pitäisi”, sanoi Frontén. “Mutta emme koskaan nähneet, että hitti olisi tullut meille.”

Isayen Herrera raportoi Güiriasta, Anatoly Kurmanaev Caracasesta, Tibisay Romero Urachichesta Venezuelasta ja Sheyla Urdaneta Cabimasista Venezuelasta. Nayrobis Rodríguez kirjoitti raportteja Cumanasta, Venezuelasta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *