Bidenin uudelleenkäynnistyksen yhteydessä palestiinalaiset lopettavat vankien maksamisen

JERUSALEM – Palestiinalaiset luovat rohkean liikkeen, jotta he voisivat kunnostaa heidän sulavan kuvansa Washingtonissa. Ne luovat perustan yhden heidän rakkaimpien, mutta kiistanalaisimpien käytäntöjensä uudistamiseen.

Israel ja sen kannattajat ovat pitkään tuominneet tämän politiikan, jota kriitikot kutsuvat “palkkamurhaksi”, kannustimena terrorismille, koska se vakuuttaa mahdollisille hyökkääjille, että heidän huollettavistaan ​​huolehditaan hyvin. Ja koska maksut perustuvat pitkälti vankeusrangaistuksen pituuteen, kriitikot sanovat, että kauheimmat rikokset palkitaan eniten.

Kahden osapuolen nuhtelemalla järjestelmää kongressi antoi toistuvasti lainsäädäntöä palestiinalaisten avun vähentämiseksi näiden maksujen määrällä. Trumpin hallitus mainitsi maksut, kun se keskeytti rahoituksen ja ryhtyi muihin rangaistustoimenpiteisiin palestiinalaisia ​​vastaan ​​vuodesta 2018 alkaen.

Nyt palestiinalaiset virkamiehet, jotka haluavat aloittaa uuden aloituksen tulevassa Bidenin hallinnossa – ja saada nämä rangaistustoimenpiteet takaisin – noudattavat sympaattisten demokraattien neuvoja, jotka ovat toistuvasti varoittaneet, että maksujen lopettaminen olisi mahdotonta uuden hallinnon tekemään raskaita nostoja heidän puolestaan.

Ramallahissa lyöty ehdotus antaisi palestiinalaisten vankien perheille stipendejä heidän taloudellisen tarpeensa perusteella sen sijaan, kuinka kauan he olisivat baarien takana, sanoi palestiinalaishallinnon vankien asioiden komission puheenjohtaja Qadri Abu Bakr.

“Taloudellisen tarpeen on oltava perustana”, Abu Bakr sanoi puhelinhaastattelussa. “Yksin miehen ei pitäisi ansaita samaa kuin perheenjäsen.”

Suunnitelma, jota ei ole julkisesti ilmoitettu, on vasta viimeinen liikkeessä, jonka palestiinalaiset yrittävät käynnistää kansainväliset suhteensa uudelleen. Tiistaina he suostuivat laajaan diplomaattiseen painostukseen ja jatkoi yhteistyötä Israelin kanssa turvallisuus- ja siviiliasioista kuuden kuukauden boikotoinnin jälkeen. Ja keskiviikkona he sanoivat palauttaneensa lähetystönsä Yhdistyneisiin arabiemiirikuntiin ja Bahrainiin palautettuaan heidät vastalauseeksi näiden maiden normalisointisopimuksista Israelin kanssa.

Vankien maksujärjestelmään ehdotettujen muutosten yksityiskohtia ei ole viimeistelty, Abu Bakr sanoi, ja ne edellyttävät palestiinalaishallinnon presidentin Mahmoud Abbasin hyväksyntää.

Ei ole vielä selvää, tyydyttääkö rikoksen maksujen kytkeminen pois järjestelmän vahvimmat kriitikot, jos maksuja vangeille jatketaan.

Ehdotus on kuitenkin melkein varmasti herättänyt voimakasta palautetta monilta palestiinalaisilta, jotka ovat pitkään kunnioittaneet vankeja sankareina ja vapauden taistelijoina puolen vuosisadan vanhaa armeijan miehitystä vastaan.

Vankien asema voi olla emotionaalisesti eniten palestiinalaiskadulla: Yksi Länsirannan viime vuosien suurimmista protestiliikkeistä oli vankien tukeminen, jotka järjestivät nälkälakon vuonna 2017. Toukokuussa, kun jotkut palestiinalaispankit noudattivat Israelin armeijan määräyksellä estettiin heitä jakamasta maksuja vankien perheille, aseet avasivat tulen useisiin pankkien konttoreihin.

Palestiinalaiset ovat suorittaneet maksuja Israelin vangeille vuosikymmenien ajan puolustamalla niitä kriittisenä korvauksena epäoikeudenmukaisesta sotilaallisesta oikeusjärjestelmästä ja välttämättömiä tulojen tarjoamiseksi perheille, jotka ovat menettäneet ensisijaisen toimeentulonsa.

Nykyisessä järjestelmässä palestiinalaishallinto maksaa suurempia stipendejä vangeille, jotka ovat viettäneet pidempään vankilassa, ottamatta huomioon heidän perheidensä taloudellista hyvinvointia. Esimerkiksi joku, joka on viettänyt 35 vuotta vankilassa, voisi ansaita tuhansia dollareita kuukaudessa; joku vankilassa neljä vuotta saattaa saada satoja.

Entinen vankiasiainministeri Ashraf al-Ajrami sanoi odottavansa täysin, että yleisö “reagoisi vihaisesti” ehdotettuihin muutoksiin. Mutta hän myönsi, että palestiinalaishallinto oli innokas muuttamaan järjestelmää sen aiheuttamien diplomaattisten tullien vuoksi.

Vankien sukulaiset kysyivät suunnitelmasta epäuskoisena ja inhottavana.

“Tätä on 100 prosenttia mahdotonta hyväksyä ja häpeällistä”, sanoi Qassam Barghouti, Marwan Barghoutin poika, jonka Israel tuomitsi viidestä murhasta ja joka suorittaa useita elinkautisia.

“Vangit eivät ole sosiaalihuoltokysymyksiä”, hän lisäsi. “Ihmisille maksetaan enemmän siitä, että he viettävät pidemmän ajan vankilassa tunnustamaan uhrinsa: Mitä enemmän vietät viivojen takana, sitä suurempi arvo on yhteiskunnallesi.”

Virkamiesten mukaan he aikovat myös vaatia vapautettuja vankeja ottamaan julkisen sektorin työpaikkoja. Tällä hetkellä monille entisille vangeille maksetaan kuukausittaisia ​​eläkkeitä joutokäynnistä, Abu Bakr sanoi.

“Meidän ei pitäisi antaa palkkoja ihmisille tekemättä mitään”, hän sanoi ja huomautti, että hänen komissionsa oli jo jakanut kyselylomakkeita entisille vangeille heidän mieltymyksistään. “Heidän pitäisi työskennellä heidän puolestaan.”

Virkamiesten mukaan he aikovat myös tarkistaa maksuja hyökkääjien ja muiden israelilaisten tappamille perheille – toinen erittäin arkaluontoinen asia palestiinalaisten keskuudessa, jotka kutsuvat heitä marttyyreiksi. Vaikka virkamiehet sanoivat, että palestiinalaiset aikoivat aloittaa näiden maksujen sitomisen tiukasti taloudelliseen tarpeeseen, yksityiskohdat siitä, miten he tekisivät niin, jäivät epäselviksi.

Yksityiskohdilla on merkitystä. Israelilaiset, jotka ovat harppaaneet maksuja vuosia, sanoivat tarvitsevansa olla vakuuttuneita siitä, että muutokset olivat enemmän kuin kosmeettisia.

“He ymmärtävät vihdoin, että heidän on tehtävä jotain”, sanoi sotilastiedustelun eläkkeellä oleva kenraali Yossi Kuperwasser, joka on yksi suorimpia maksujen kriitikoita. “Se on hyvä asia. Mutta meidän on oltava valppaana. Olen edelleen epäilevä. ”

Jotkut kriitikot pitävät maksuja vankien perheille liikaa.

“Terroristin on tiedettävä, että kun hän osallistuu terrorismiin, hänen perheensä ei saa rahaa Palestiinan viranomaisilta, koska hän on joutunut vankilaan Israelissa”, sanoi Likudin lainsäätäjä Avi Dichter.

Viime vuoden alusta lähtien Israel on painostanut palestiinalaisia ​​lopettamaan maksut pidättämällä osan yli 100 miljoonasta dollarista, jonka se kerää kuukausittain heidän puolestaan.

Keskustelut, joiden tarkoituksena oli saada palestiinalaiset lopettamaan järjestelmä, olivat kiireellisiä noin kaksi kuukautta sitten, useat asianomaiset ihmiset sanoivat. YK: n Lähi-idän lähettilästä Nickolay Mladenovia kuvattiin yhdessä norjalaisten ja saksalaisten diplomaattien kanssa tärkeänä palestiinalaisten painostamisessa.

Kun Bidenin voitto alkoi näyttää todennäköisemmältä, Washingtonin ajatushautomot järjestivät palestiinalaisten virkamiesten kanssa lukuisia Zoom-puheluja, joissa demokraattiset virkamiehet selittivät, miksi oli välttämätöntä lopettaa maksujärjestelmä, jos palestiinalaisilla oli toivoa saada valittu presidentti kumoamaan Trump hallinnon liikkeet – kuten palestiinalaisen diplomaattisen edustuston uudelleen avaaminen Washingtonissa, jonka herra Trump oli sulkenut.

Herra Biden ja hänen apulainensa, Kamala Harris, ovat luvanneet palauttaa ainakin jonkin verran apua ja avata uudelleen diplomaattisen edustuston.

Mutta käytännössä puheluiden osallistujat kertoivat palestiinalaisille, että Bidenin hallinto – jolla on vähän Lähi-idän kaistanleveyttä ja joka tarvitsee avioliittoa jokaisesta sen poliittisesta pääomasta – ei pystyisi tekemään paljon heidän hyväkseen, ellei “maksa tappaa” lakkautettiin. Kongressin teko edellyttää järjestelmän uudistamista ennen kuin suuri osa avusta voidaan palauttaa.

Ulkoministeriön virkamies sanoi, että Yhdysvallat “tuomitsee jyrkästi palestiinalaishallinnon käytännön maksaa terroristille tai heidän perheelleen ja olisi tyytyväinen sen välittömään lopettamiseen”.

Nimrod Novik, entinen pääministeri Shimon Peresin avustaja ja kahden valtion ratkaisun pitkäaikainen puolestapuhuja, sanoi, että Palestiinan johtajat suostuttelivat helposti. Mutta heille jäi keksimään kaava, joka tyydyttäisi konfliktin molemmin puolin tapahtuvaa valvontaa, ja sitten selvittämään, kuinka “laittaa luodinkestävä liivi sen ympärille” kestääkseen palestiinalaisten odotetun vihaisen vastauksen. julkinen.

Kuten muutkin kansan tyytymättömyydestä huolestuneet, herra Novik kyseenalaisti viisauden keskustella ehdotuksesta nyt julkisesti.

“Tapa myydä se on, jos se tulee paketissa”, herra Novik sanoi, esimerkiksi vastineeksi tulevan Bidenin hallinnon konkreettisesta toimenpiteestä. ”Nyt se on erillään hyvän tahdon käsirahana. Kun se on julkinen, hinta maksetaan. “

Lara Jakes osallistui raportointiin Washingtonista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *