Arecibon observatorio, suuri silmä kosmoksella, on pimeässä

Dan Wertheimer Kalifornian yliopistosta, Berkeley, johtaja maapallon ulkopuolisen älykkyyden etsinnässä, kirjoitti sähköpostissa: “Arecibo on tehnyt syvällisiä löytöjä, auttanut maalaisia ​​ymmärtämään planeettamme ja maailmankaikkeuden.”

Hän lisäsi: “Toivon, että kongressi voi auttaa Puerto Ricalaisia ​​jollakin muulla tavalla.”

Arecibo-laitos rakennettiin alun perin vuonna 1963, ja sitä johti Cornellin yliopisto ilmavoimien tutkimuslaboratorion kanssa tehdyllä sopimuksella osittain halusta ymmärtää ylemmän ilmakehän läpi putoavien esineiden, kuten ydinkärkien, ominaisuuksia. Tuloksena se rakennettiin sekä kaukoputkeksi että planeettatutkaksi, ja monet tähtitieteilijät ovat käyttäneet sitä vaarallisten asteroidien kartoittamiseen, kun he surisivat maapallon ohi.

Vuosien ajan se isännöi planeetan suurinta yksittäistä radioantennia, jonka ylitti vasta vuonna 2016 uusi teleskooppi Kiinassa, jonka halkaisija on 1600 jalkaa.

Yksi sen varhaisista saavutuksista vuonna 1967 oli havaita, että elohopea planeetta pyörii 59 päivässä, ei 88, kuten tähtitieteilijät alun perin ajattelivat.

Ajan myötä Arecibosta tuli maanalaisen älykkyyden etsinnän lippulaiva eli SETI, optimistinen pyrkimys ulkomaalaisten sivilisaatioiden radiosignaalit.

Yksi sen johtajista oli tähtitieteilijä Frank Drake, tuolloin Cornellissa, nyt eläkkeellä Kalifornian yliopistosta Santa Cruzista. Hän oli kuuluisa siitä, että hän osoitti ensin radioteleskoopin toiselle tähdelle ystävällisistä ulkomaalaisista, sitten yhtälölle, jota käytetään edelleen tänään, joka yrittää ennustaa kuinka monta “heistä” on siellä.

16. marraskuuta 1974 tohtori Drake lähetti 20 triljoonan watin sanoman vastaavaksi kohti M13: ta, noin 300 000 tähden pilviä noin 25 000 valovuoden päässä Maasta, osana antennin päivityksen juhlaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *