Yhdysvaltain joukot ovat pakkautumassa, valmiina tai ei

KANDAHAR, Afganistan – Ellei kymmeniä Yhdysvaltain ilmaiskuja olisi tapahtunut viime viikkoina, eteläisen keskustan kaupunki Kandahar olisi piirityksen alla, kun Talebanin taistelijat uhkasivat ohittaa useita ympäröiviä alueita, turvallisuusviranomaisten mukaan.

Presidentti Trumpin käskyn mukaan leikata amerikkalaiset joukot Afganistanissa noin puoleen – 4500: sta 2500: een – Kandaharin kohtalo ja Afganistanin turvallisuusjoukkojen kohtalo ovat levinneet koko maahan.

“Jos Yhdysvaltojen joukot eivät saisi lentotukea, Taleban istuisi nyt Kandaharin kaupungissa”, Kandaharin maakunnan Afganistanin armeijan rykmentin komentaja eversti Zabiullah Ghorzang sanoi tiistaina.

Pentagon ilmoitti tiistaina virallisesti joukkojen leikkauksista pysähtyen täydellinen vetäytyminen jouluna, josta Trump oli miettinyt ja varmistetaan, että Afganistanin sota siirtyy Yhdysvaltojen neljänteen hallintoon lähes 20 vuoden konfliktin aikana.

Trumpin vetäytyminen jättää valitun presidentin Joseph R.Bidenin ilman hänen kuulemistaan ​​pienimpään joukkoon Afganistanissa, jonka amerikkalaiset terrorisminvastaiset suunnittelijat ovat suunnitelleet. Mutta pyrkiessään vähentämiseen ennen virkaansa jättämistä, herra Trump on kohdannut vastustusta joillakin oman puolueensa merkittävillä jäsenillä kongressissa – ja tiistaina myös arvostetuilla Naton liittolaisilla.

Vaikka Afganistanin virkamiesten odotetaan vähentämistä, se on tulossa epätoivoiseen aikaan Afganistanille: Rauhaneuvottelut Qatarissa Afganistanin hallituksen ja kapinallisten välinen ero on jumissa, Taleban-hyökkääjät ovat nousussa lähellä tärkeitä kaupunkeja etelässä ja pohjoisessa, ja moraali on laskenut Afganistanin hallitusjoukkojen joukossa, kun ne kärsivät suuria uhreja, virkamiehet sanovat.

Afganistanin virkamiehet ovat pitkään pitäneet Yhdysvaltain armeijan läsnäoloa ratkaisevana kannustimena Talebanille pitää lupauksensa ja valita neuvottelut loputtoman sodan sijaan. Nyt monet Afganistanissa – mukaan lukien hallituksen virkamiehet pelkäävät Talebania – pitävät Trumpin nopeutettua nostoa selkeimpänä signaalina siitä, että Yhdysvallat lähtee Afganistanista riippumatta siitä, mitä kapina tekee.

Vetäytymissuunnitelmalla on seurauksia Afganistanin ulkopuolella, mukaan lukien joukkojen leikkaukset Lähi-idässä ja Afrikassa.

Irakissa amerikkalaisten joukkojen läsnäolo, joka nähdään suojauksena islamilaisen valtion elpymistä ja sitä vastaan voimakas Iranin vaikutusvalta, on jo laskenut tänä vuonna noin 3500 joukkoon. Uusien tilausten mukaan Pentagonin virkamiesten mukaan se laskee noin 2500: een tammikuussa. Toisin kuin Afganistanissa, leikkaukset eivät ole aiheuttaneet huolta: pääministeri Mustafa al-Kadhimi on kuvannut leikkaukset molempien osapuolten hyväksymiksi ja toivottaviksi.

Melkein heti sen jälkeen, kun Pentagon ilmoitti vetäytymisestä tiistaina, laastikuoret tai raketit ammuttiin useissa paikoissa Bagdadissa. Virkamiesten mukaan hyökkäyksissä kuoli lapsi ja viisi siviiliä haavoittui.

Somaliassa vetäytymissuunnitelma – virallisia numeroita ei ilmoitettu tiistaina – on tulossa, kun Shabab, Al-Qaidaan liittyvä terroristiryhmä, jatkaa hyökkäyksiään sekä armeijan että siviilikohteet yrittäen kaataa maan läntisesti tukeman hallituksen. Yli 650 amerikkalaista joukkoa – joista monet ovat erityisoperaatioiden joukossa – kouluttaa Somalian joukkoja ja suorittaa operaatioita Shababia vastaan.

Somalian virkamiesten ja analyytikoiden mukaan näiden voimien äkillinen vähentäminen tai poistaminen olisi Shababin propagandavoittoa kriittisenä aikana, ja se myös jättäisi amerikkalaisten asettamat tavoitteet joukkojen läsnäololle keskeneräisiksi.

“Paikallisen kapasiteetin parantamisen ja Al Shababin heikentämisen suhteen – mikään näistä ei ole tosiasiallisesti toteutunut”, sanoi Omar Mahmood, kansainvälisen kriisiryhmän vanhempi Somalian analyytikko.

Afganistanin hallituksen mielestä Yhdysvaltojen nopeaa vetäytymistä ympäröivä myllerrys useless korostaa sen riippuvuutta länsimaisesta tuesta. Paikallinen poliisi ja kansalliset joukot on joko kiinnitetty tai vetäytynyt monilla alueilla viime aikoina, ja Yhdysvaltain tuen vähenemisen mahdollisuus on räikeä, Afganistanin virkamiesten mukaan. Eikä kukaan täällä odota Bidenin hallinnon lähettävän joukkoja takaisin.

The New York Timesin keräämien tietojen mukaan lokakuu oli siviilien kuolettavin kuukausi syyskuusta 2019 lähtien. Yli 200 siviiliä tapettiin.

“Afganistanin armeija ei ole tarpeeksi vahva vastustamaan terroristeja yksinään, ja on ilmeistä, että he tarvitsevat muiden tukea”, sanoi eläkkeellä oleva Afganistanin armeijan kenraali ja sotilasanalyytikko Atiqullah Amarkhel. Talebanit ovat ”vahvempia kuin aiemmin, ja jos amerikkalaiset lähtevät eivätkä tue ja auta Afganistanin armeijaa, he eivät vastustaa kauan, ja Taleban ottaa vallan. Tämä pelottaa minua eniten. “

Afganistanin turvallisuusjoukot ovat edelleen hyvin varusteltuja, ja ne rahoitetaan ulkomaisen käteisvirran avulla, mikä tarkoittaa, että Yhdysvaltojen uusi vetäytyminen ei automaattisesti merkitsisi romahdusta. Afganistanin armeijan virkamiesten mukaan heillä on omat puolustussuunnitelmansa, jos Yhdysvallat jatkaa vetäytymistä ja rauhanneuvottelut jatkuvat ilman edistystä.

Puolustusministeri Asadullah Khalid yritti tiistaina parlamentille puhuen vakuuttaa lainsäätäjille, että afgaanien ei pitäisi huolehtia Yhdysvaltain joukkojen vetämisestä.

“Emme ole huolissamme, ja olemme valmiita puolustamaan Afganistania itsenäisesti”, herra Khalid sanoi.

Mutta se ei ole estänyt joitain Afganistanin virkamiehiä pelkäämästä toista sisällissotaa, jos maa jakautuu etnisten ja alueellisten linjojen mukaan Talebanin iskujen paineen alla.

Afganistanin naispuolisten näkymien kampanjan jäsen Metra Mehran oli huolissaan siitä, että amerikkalaiset lähtivät saamatta riittäviä takeita Talebanilta ja ilman selkeää tietä rauhanneuvotteluille.

“Ottaen huomioon, että neuvotteluissa ei ole päästy sopimukseen ja turvallisuus on heikentynyt, pelkään se voi johtaa jopa toiseen sisällissotaan”, rouva Mehran sanoi. “Ei ole viisasta päätöstä lähteä ilman mitään konkreettista sopimusta ja toteutettavissa olevaa ohjelmaa sen ulkopuolella.”

Pentagonissa toimiva puolustusministeri Christopher C. Miller kertoi toimittajille, että joukkojen leikkaukset Afganistanissa – hän kutsui heitä “uudelleensijoittamiseksi” – ei vaikuttaisi kielteisesti paikalla olevien amerikkalaisten sotilaiden, diplomaattien tai tiedustelupäälliköiden turvallisuuteen eikä ” vastaa Yhdysvaltojen politiikan tai tavoitteiden muutosta. “

Leikkaukset, joiden määräaika on viisi päivää ennen herra Bidenin vihkimistä tammikuussa, jättävät taaksepäin voiman, jonka armeijan suunnittelijat pitävät kriittisenä terrorismin vastaisena voimana suojana vastaan Al Qaeda ja Islamilaisen valtion lojalistit ja yrittää estää naapurimaita puuttumasta voimakkaammin Afganistaniin. Herra Biden on viitannut tällaiseen joukkoon omissa säästömaininnoissaan Afganistanin tulevasta strategiasta.

Miller, entinen armeijan vihreä baretti, joka taisteli Afganistanissa ja Irakissa, sanoi viettäneensä tiistaina aamun Naton liittolaisia ​​ja muita kumppaneita ilmoittamaan heille Trumpin uusista tilauksista ja rauhoittamaan heitä Amerikan sitoutumisesta lähes kahden vuosikymmenen ajan vanha tehtävä Afganistanissa.

“Menimme sisään, sopeudumme yhdessä, ja kun aika on oikea, lähdemme yhdessä”, Mr. Miller sanoi.

Mutta Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg näytti ilmaisevan turhautumisensa Yhdysvaltojen nopeutetusta vetäytymisestä. Tiistaina tiukasti muotoillussa lausunnossaan hän varoitti, että “liian aikaisen tai koordinoimattoman lähdön hinta voi olla erittäin korkea”.

“Jopa Yhdysvaltojen vähennysten myötä Nato jatkaa tehtäväänsä kouluttaa, neuvoa ja avustaa Afganistanin turvallisuusjoukkoja”, Stoltenberg sanoi.

Erityisesti italialaisilla ja saksalaisilla joukoilla, jotka luottavat amerikkalaiseen liikenteeseen ja suojeluun tehtävissään Pohjois- ja Länsi-Afganistanissa, olisi päätös, supistavatko ne myös toimintaansa.

Qatarissa Talebanin kanssa käytyihin rauhanneuvotteluihin osallistuneet Afganistanin viranomaiset väittivät, että vetäytyminen vai ei, he asettavat edelleen etusijalle neuvotteluprosessin.

“Olemme neuvotteluissa – emme ajattele ulkomaisten joukkojen vetäytymistä”, sanoi. Ghulam Farooq Majrooh, parlamentin jäsen ja osa Afganistanin hallituksen neuvotteluryhmää Talebanin kanssa. “Meille on tärkeää, miten päästä sopimukseen, tulitaukoon ja rauhaan.”

Sisään Yhdysvaltojen ja Talebanin 29. helmikuuta tekemä sopimus Joukkojen vetäytymisen aloittanut Taleban suostui julkisesti erottamaan itsensä Al-Qaidasta – joka oli Talebanin hallituksen suojeluksessa aloittaessaan 11. syyskuuta terrori-iskut – ja kieltämään terroristiryhmät käyttämästä Afganistanin aluetta paratiisina.

Joukkojen vetäytyminen on kuitenkin jatkunut, vaikka viime kuussa Qaidan johtaja tapettiin talebanien valvomalla alueella maan itäosassa, eikä ole ollut näyttöä siitä, että ryhmien väliset siteet olisivat päättäneet päättäväisesti.

Mutta Kandaharin katukauppias Hayatullah, 33, rauhansopimukset ja diplomaattiset taistelut sodan lopettamiseksi merkitsivät useless vähän. Hän näkee useless, että hänen kaupunkinsa turvallisuus heikkeni.

“Kaupungin kunto on huono, ihmiset ovat huolissaan, taistelut jatkuvat kaupungin eri suuntiin ja kaupunginosat laskevat”, sanoi Hayatullah, joka kuten monet afgaanit käyttävät useless yhtä nimeä. “Pelkäämme, että lähtevät amerikkalaiset useless vahvistavat sitä.”

Thomas Gibbons-Neff ja Najim Rahim raportoivat Kandaharista Afganistanista ja Fatima Faizi Kabulista. Raportoinnin tekivät Eric Schmitt ja Jennifer Steinhauer Washingtonista; Taimoor Shah Kandaharista; Abdi Latif Dahir Kairosta; ja Falih Hassan Bagdadista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *