Thaimaan protestit hajottavat tabuja, mutta toistaiseksi tuottavat useless vähän muutosta

BANGKOK – Hallituksen vastaiset mielenosoittajat kutsuivat keskiviikkona Thaimaan kuningasta jättimäiseksi monitoriliskoksi, joka on yksi pahimmista asioista, jotka voidaan sanoa thaimaalaisista, ja ruiskumaalatuilla bussipysäkkeillä ja jalkakäytävillä pääkaupungin keskustan liikealueella graffiteilla hänen seksuaalinen toimintansa.

Loukkaukset osoittivat mielenosoittajien lisääntyneen rohkeuden maassa, jossa sitä kritisoitiin Kuningas Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun68, voi olla rikos, ja turvallisuuslaitteella on aikaisemmin mursattu toisinajatteluita. He ovat kokoontuneet tuhansien joukossa Thaimaassa jo kuukausia ja vaativat armeijaan liittyvän pääministerin eroamista ja perustuslaillisen monarkian kuulumista perustuslain alaisuuteen.

Kun mielenosoittajat tunkeutuivat Thaimaan parlamentin portille tiistaina, yksi heidän johtajistaan, Arnon Nampa, seisoi kuorma-autolla, joka kaksinkertaistui näyttämönä ja heitti rohkean ultimaatin kansan hallitsevalle eliitille.

“Eräänä päivänä, jos uudistusta ei tapahdu, kapinoimme”, ihmisoikeusasianajaja Arnon julisti kyynelkaasun keskellä.

Laitos on neuvonut kärsivällisyyttä. Viime kuussa Thaimaan pääministeri Prayuth Chan-ocha, entinen kenraali, joka tuli valtaan sotilasvallankaappauksen aikana kuusi vuotta sitten, peruutti mielenosoituksia koskevan hätäasetuksen. Hän myönsi, että vesitykkien ruiskuttaminen nuorekas mielenosoittajalle ei ollut tuottavin strategia, ja sanoi, että parlamentti tarvitsee aikaa tekemään työnsä uudistusten torjumiseksi.

Mutta keskiviikkona parlamentti antoi tuomionsa: Joitakin perustuslain osia voidaan mahdollisesti muuttaa tulevina kuukausina, mutta ei monarkiaan liittyviä osioita.

Tuntia ennen, tiistai-iltana, poliisi oli jälleen käyttänyt vesitykkejä suihkuttamaan mielenosoittajia nesteillä, jotka oli sidottu syövyttäviin aineisiin. Kymmeniä ihmisiä joutui sairaalaan, joillakin oli haavoja. Ja herra Prayuth pysyy pääministerinä.

Herra Arnon, jota on syytetty useista syytöksistä ja muista rikoksista, jotka saattavat viedä hänet vankilaan vuosikymmenien ajan, ilmaisi vähän yllätystä nykytilasta.

Kaikista mielenosoittajien dynaamisuuksista huolimatta – he ovat käyttäneet huumoria, logistista kyvykkyyttä ja ylimitoitettuja kumiankka-uimureita suojaamaan vesitykkejä vastaan ​​- mielenosoitukset ovat toistaiseksi katalysoineet vähän muutosta Thaimaan hallinnassa.

“Jos talo on liian pilalla, meidän ei pitäisi korjata sitä”, herra Arnon sanoi keskiviikkona haastattelussa. “Meillä ei ole mitään toivoa monarkian uudistamisesta parlamentin kautta.”

Ja niin, hän lisäsi, mielenosoitukset keskittyvät nyt suoraan mielenosoittajien vaatimuksiin palavimpaan: yhden maailman rikkaimman ja voimakkaimman monarkian vallan hillitsemiseen.

“Nyt taistelemme kasvotusten”, herra Arnon sanoi. “Ei ole piilotettua esityslistaa.”

Keskiviikkona pidetty mielenosoitus kutsuttiin iskulauseella “Jos poltamme, sinä poltat kanssamme”. Jotkut mielenosoittajat, jotka olivat edellisenä päivänä järkyttyneitä kyynelkaasun ja vesitykkien käytöstä, heittivät maalisäiliöitä poliisin päämajaan ja peittivät lähellä olevat kyltit herra Prayuthin ja kuninkaan irtisanomisilla.

Aivan tiellä suihkemaalattu kyltti ilmoitti englanniksi: “Kuningas on kuollut. Eläköön ihmiset. ” Mies virtsasi pulloon ja heitti sen poliisien joukkoon, joka seisoi kokoonpanossa mellakakilpien takana.

Thaimaan monarkia on muutamien kuukausien aikana siirtynyt koskemattomasta instituutiosta, joka kuiskasi useless yksityisesti, avoimen kritiikin kohteeksi.

Mielenosoittajat ovat kysyneet, miksi kuningas Maha Vajiralongkorn on viettänyt suurimman osan hallituskaudestaan ​​Thaimaan ulkopuolella. Heidän veronsa rahoittavat hänen oleskelunsa Euroopassa. Hänen monimutkaiset perhejärjestelyt ovat pilkan lähde. (Viime vuonna hän meni naimisiin neljännen vaimonsa kanssa, nimitti sitten toisen naisen kuninkaalliseksi puolisoksi puhdistettu puoliso yrittää herättää kuningatar. Hän palautti hänen asemansa syyskuussa.)

Ennen kaikkea mielenosoittajat ovat vaatineet tutkimusta kruunun miljardeista dollareista, jotka ovat nyt kuninkaan henkilökohtaisessa valvonnassa. Hän on myös tuonut komentoonsa keskeiset sotilasyksiköt hänelle uskollisiksi katsotut joukot etenivät nopeasti.

Opiskelijoiden ja muiden nuorten johdolla Thaimaan protestiliike on käsitellyt joukon asioita, tukenut homojen oikeuksia ja ammattiliittoja ja vaatinut tiukkojen koulusääntöjen lopettamista ja kuukautistuotteiden verotusta.

Mutta mielenosoittajien yhä suora tuomitseminen monarkiasta – vaikka se onkin asetettu pikemminkin uudistukseksi kuin koko instituution kaatamiselle – on järkyttänyt joitain thaimaalaisia. Tiistaina mielenosoittajat kantoivat suuren ilmapallon, jossa oli lause: “Käskimme sinun olla perustuslain alainen.” Tuo hallitsijalle annettu direktiivi käytti alinta “sinä” -muotoa kielellä, joka heijastaa useita sosiaalisen hierarkian porrastuksia.

“Käytetty kieli oli jotain, jota thaimaalaiset eivät hyväksy”, sanoi merkittävä rojalisti Warong Dechgitvigrom. “Nämä eivät ole uudistuksia koskevat toimet, vaan ne ovat monarkian kaatamista.”

Koska mielialat puhkesivat tiistaina ja keskiviikkona, oli vaikea nähdä tilaa poliittiselle kompromissille. Mielenosoittajat ovat vaatineet uutta massakokousta viikon kuluttua.

“Valehtelisin itselleni, jos sanoisin, että on toivoa, ja valehtelisin myös itselleni, jos sanoisin, ettei toivoa ole”, sanoi opposition lainsäätäjä Rangsiman Rome, joka yritti epäonnistuneesti työntää läpi joitain kiistanalaisempia perustuslain tarkistusehdotuksia. keskiviikkona.

Taustalla pelkäävät, että turvallisuusjoukot saattavat kohdata mielenosoittajia kovasti, kuten he ovat tehneet kohtalokkaalla voimalla useaan otteeseen. Myös armeija voi huolehtia vallankaappaus, kuten on tapahtunut kymmenkunta kertaa absoluuttisen monarkian kaatamisen jälkeen vuonna 1932.

Itse palatsi on ollut suurelta osin hiljaa mielenosoituksista. Kuningas Maha Vajiralongkorn palasi Saksasta viime kuussa ja on ollut Thaimaassa viikkoja, mikä on harvinaisuus.

Tiistaina, samaan aikaan kun vesitykki alkoi ampua mielenosoittajia Bangkokissa, hän osallistui poliisin kadettikoulun valmistumisseremoniaan, jossa hän kehotti valmistuneita “saamaan uskoa ja luottamusta muilta ihmisiltä”.

Kolme päivää aikaisemmin hän osallistui uuden Bangkokin sähköjunalinjan avajaisiin, joka nimettiin hänen viime vuoden virallisen kruunautumisensa kunniaksi. Kuningas tervehti hyvin toivottuja, allekirjoitti nimikirjoituksia ja hyväksyi heiltä käteislahjoituksia – tauon tavallisesta poistosta, jolla hän on kohdellut yleisöä – kuningas asettui junavaunun istuimille kuningattarensa kanssa.

Heidän jalkansa polvistui joukko miehiä valkoisissa univormuissa, symboli alistumisesta Thaimaan nykypäivän perustuslaillisessa monarkiassa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *